Προ των πυλών το ψηφιακό πόθεν έσχες: Αυτόματη άντληση στοιχείων και νέες ποινές – Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

NEWSROOM
Προ των πυλών το ψηφιακό πόθεν έσχες: Αυτόματη άντληση στοιχείων και νέες ποινές – Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται

Σε νέα εποχή περνάει το πόθεν έσχες μετά την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.

freepik

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr το νέο σχέδιο για το ψηφιακό πόθεν έσχες, το νέο ποινολόγιο για παραβάσεις σχετικά με την υποβολή του και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, όσο και την αυτόματη άντληση πιστοποιητικών χωρίς εμπλοκή του υπόχρεου αλλά και την ενοποίηση των 4 υπηρεσιών ελέγχου σε μια ενιαία μονάδα, προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Η αλλαγή είχε αποφασιστεί προ καιρού, μάλιστα είναι ενταγμένη στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (δε χρηματοδοτείται) και είχε παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στα τέλη Αυγούστου.

Αποτελεί μάλιστα μια από τις συστάσεις της έκθεσης της επιτροπής για το κράτος Δικαίου στη χώρα µας και έχει, μάλιστα, τεθεί ως ορόσημο για την εκταμίευση ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο οι διαδικασίες υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κωδικοποιούνται σε ένα απλοποιημένο και κατανοητό νομοθέτημα. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται πλήρως και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο διεξαγωγής ελέγχων από τα αρμόδια όργανα.

Freepik

Πόθεν έσχες: Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:

  •  «Τακτοποιείται» νομοθετικά το υφιστάμενο αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο, εντάσσοντας τις σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων σε μόλις 13 εύληπτες κατηγορίες.
  • Παύει η αναχρονιστική και περιττή ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης που είναι ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο.
  • Τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι προς το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο για τη διενέργεια ελέγχων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και του ορισμού ελάχιστου ποσοστού (minimum πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων.
  • Εξαλείφεται η πολυδιάσπαση οδηγιών και κατευθύνσεων από τους ελεγκτές που οδηγούν σε διαφορετική αντιμετώπιση των υπόχρεων από τους ελεγκτές επί παρόμοιων υποθέσεων, μέσω της οριοθέτησης και της εποπτείας του ελεγκτικού πλαισίου από ένα μόνο όργανο (δηλ. ένα όργανο πλέον θα δίνει σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στους ελεγκτές).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ