Προκαταρκτικό πόρισμα Κομισιόν για ξέπλυμα: Πρώτο «ναι» στον ελληνικό νόμο για αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων μετά τους 18 μήνες

Κατ’ αρχήν «ναι» λέει η Κομισιόν στην περίφημη διάταξη για την οριοθέτηση χρονικού περιορισμού 18 μηνών σχετικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων  ελεγχόμενων από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από́ Εγκληματικές Δραστηριότητες που τέθηκε σε ισχύ με τις τροπολογίες για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έφτασε μέχρι τους  FT, και επέστρεψε στη χώρα μας ως δημόσια […]

NEWSROOM
Προκαταρκτικό πόρισμα Κομισιόν για ξέπλυμα: Πρώτο «ναι» στον ελληνικό νόμο για αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων μετά τους 18 μήνες

Κατ’ αρχήν «ναι» λέει η Κομισιόν στην περίφημη διάταξη για την οριοθέτηση χρονικού περιορισμού 18 μηνών σχετικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων  ελεγχόμενων από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από́ Εγκληματικές Δραστηριότητες που τέθηκε σε ισχύ με τις τροπολογίες για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έφτασε μέχρι τους  FT, και επέστρεψε στη χώρα μας ως δημόσια αντιμαχία.

Η διάταξη η οποία είχε ως στόχο , σύμφωνα με την κυβέρνηση,  την ισότητα απέναντι στο νόμο , για όλα τα πρόσωπα τα οποία τίθενται υπό δικαστική διερεύνηση, επιτάσσει ότι πλέον η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να κρατήσει σε δέσμευση περιουσιακά στοιχεία μέχρι το πολύ για 18 μήνες, η συμπλήρωση των οποίων απαιτεί την επικύρωση των δικαστικών αρχών προκειμένου να μην ακολουθήσει αποδέσμευση. Επιβάλλει δηλαδή αυτό που είναι ζητούμενο , πάντα , σε όλα τα δικαιϊκά συστήματα: Γρήγορη, αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς εγκλωβισμούς των ερευνομένων.  Να μην στοιβάζονται δηλαδή δικογραφίες  επί σειρά ετών χωρίς απόφαση από τις αρμόδιες αρχές για το νόμιμο ή μη των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Όριο

Νομικές πηγές επισήμαιναν τότε πως οι 18 μήνες θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο, επικαλούμενο το μέτρο της προσωποκράτησης, σύμφωνα με το οποίο ο κρατούμενος δεν μπορεί να προφυλακιστεί για περισσότερο από 18 μήνες. Αντίστοιχα, κατά το νομοθέτη, στην περίπτωση της απαγόρευσης πρόσβασης στα περιουσιακά του στοιχεία, ο υπαίτιος στερείται επίσης ένα σημαντικό έννομο αγαθό και για αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18 μήνες, εκτός εάν οι δικαστικές αρχές την επικυρώσουν.

1 δισεκατομμύριο

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείται στην ερώτηση προς την Κομισιόν  ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με τα οποία η διάταξη

«…πρόκειται να ωφελήσει, μεταξύ άλλων, εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που τελούν υπό δικαστική έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος, οδηγώντας σε αναδρομική αποδέσμευση κατασχεθέντων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ».

Προκαταρκτικό «ναι»

Η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν δια της Επιτρόπου της Ιλ. Γιοχάνσον, αρμόδιας για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, στο ερώτημα του κ. Παπαδημούλη έχει 2 σκέλη. Όπως αναφέρει «..εν αναμονή διεξοδικής ανάλυσης, η Επιτροπή μπορεί να μοιραστεί μόνο το προκαταρκτικό της πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η προθεσμία που ορίζεται για επείγουσες αποφάσεις δέσμευσης από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς τέτοιες εξουσίες των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών δεν προβλέπονται από το δίκαιο της ΕΕ. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο νόμος αφορά μόνο τις αποφάσεις δέσμευσης που εκδίδονται από την εν λόγω Αρχή, τα μέτρα δικαστικής δέσμευσης δεν επηρεάζονται.

 Ανάλυση

Πάντως  στο πρώτο σκέλος της απάντησης αναφέρει πως «ο εν λόγω νόμος ενδέχεται να επηρεάσει τη μεταφορά οδηγιών της ΕΕ (όπως είναι η οδηγία 2014/42/ΕΕ)» και ως εκ τούτου, «αναμένει την επίσημη κοινοποίηση του νόμου από τις ελληνικές αρχές για την ανάλυση των διατάξεών του».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο οι εν λόγω διατάξεις να οδηγήσουν την Ελλάδα σε παρέκκλιση από τα διεθνή πρότυπα για τη διαφθορά και τις πρακτικές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η Επιτροπή επιφυλάσσεται να απαντήσει, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να κρίνει, έως ότου πραγματοποιηθεί η  εν λόγω ανάλυση».

Τροπολογία- παράταση

Η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα το Υπουργείο για να δώσει χρόνο στις δικαστικές αρχές να «επικυρώσουν»  δικαστικά τις δεσμεύσεις κατάθεσε σχετική τροπολογία τον Φεβρουάριο ώστε να μη λήξουν αυτοδικαίως οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος . Η παράταση λήγει στις 19 Μαΐου χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση λόγω του κορονοιού) και αφορά χιλιάδες δεσμεύσεις παλιών  υποθέσεων (πάνω από 3.000) άνω του 1 δις ευρώ που εκκρεμούσαν με το παλιό καθεστώς επί μακρόν στην Αρχή. Έτσι θα έχουν χρόνο για να επικυρώσουν δικαστικά την δέσμευση τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr