Ένοχος μόνο για το αδίκημα της κατάχρησης σε ασέλγεια της ανήλικης αθλήτριας του το 2011 κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο 39χρονος προπονητής ιστιοπλοΐας. Ωστόσο, αντίθετα με την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο, τον απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μια σύνεδρος και ένας ένορκος που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του.
Στο άκουσμα της απόφασης, η μητέρα της 21χρονης σήμερα αθλήτριας που κατήγγειλε τον προπονητή ξέσπασε σε κλάματα.
Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που είχε προτείνει προς το δικαστήριο την ενοχή του κατηγορουμένου για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση, ζητώντας την απαλλαγή του για την αποπλάνηση λόγω απορρόφησης από το βαρύτερο αδίκημα της κατάχρησης σε ασέλγεια.
Αυτή την ώρα γίνεται συζήτηση επί των ελαφρυντικών που ζητά ο κατηγορούμενος.
eurokinissi
Η πρόταση του εισαγγελέα
Όπως έγραψε εγκαίρως το dikastiko.gr, ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης είχε ζητήσει την ενοχή του 39χρονου για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση, ενώ πρότεινε την απαλλαγή του για την αποπλάνηση λόγω απορρόφησης από το βαρύτερο αδίκημα της κατάχρησης σε ασέλγεια.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκίνησε την αγόρευση του περιγράφοντας ότι ο προπονητής έχτισε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γονείς και τους αθλητές στον ναυτικό όμιλο του Ωρωπού. «Το σχέδιο του κατηγορουμένου ήταν εγκληματικό γιατί εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη των γονέων» ανέφερε και συμπλήρωσε σχετικά με την Αμαλία: «Επιδιώκοντας να συνδεθεί μαζί της συναισθηματικά, απευθύνοντας της φτάσεις όπως «τι ωραίο κορμάκι έχεις», «μωρό μου». Ο κατηγορούμενος φρόντισε να θεμελιώσει γερές σχέσεις με όλους του γονείς των παιδιών του ομίλου. Ειδικώς έχτισε σχέσεις με τους γονείς της καταγγέλλουσας. «Ξημεροβραδιάζονταν στο κατάστημα των γονιών της», «έτρωγε μαζί τους», «κοιμήθηκε πολλές φορές στο κρεβάτι πίσω από το κατάστημα». Αυτά ειναι φράσεις που ακούστηκαν. Η σχέση που ανέπτυξε με τους γονείς ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν ο «πατέρας» που αποκάλεσε τον πατέρα της καταγγέλλουσας και η «αδελφή» όπως αποκαλούσε τη μητέρα της».
eurokinissi
Προπονητής ιστιοπλοΐας: Το πρώτο ταξίδι στο Γαλαξείδι
Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στο πρώτο ταξίδι στο Γαλαξείδι, όταν «με το πρόσχημα ότι θα της μιλήσει για τους αγώνες τη φίλησε στο στόμα». Κατά τον ίδιο, «το παιδί θορυβήθηκε και εκδήλωσε συναίσθημα άγχους. Ο ίδιος με τρόπο που δεν προσδιορίστηκε ακριβώς από την ακροαματική διαδικασία, ανέβηκε στο δωμάτιο και εκμεταλλευόμενος το σκότος και το γεγονός ότι κοιμόντουσαν τα αλλά παιδιά, την έριξε στο πάτωμα και την ανάγκασε να ανοίξει το στόμα της και να εισχωρήσει τη γλώσσα του». Όμως, η αντίσταση της μικρής κοπέλας τον έκανε να φύγει από το δωμάτιο».
Ο εισαγγελικός λειτουργός περιέγραψε και όσα καταγγέλλονται ότι συνέβησαν την επόμενη χρονιά και πάλι σε αγώνες στο Γαλαξειδι. «Της επιτέθηκε στο κάθισμα του συνοδηγού και την εξανάγκασε σε συνουσία. Είναι πρώτη επαφή μεταξύ του κατηγορουμένου και της καταγγέλλουσας. Ακολούθησε δεύτερο περιστατικό μέσα στο δωμάτιο που κοιμόταν ο κατηγορούμενος με τον πατέρα της αθλήτριας, όταν ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της» σημείωσε ο εισαγγελέας.
«Τελευταία φορά που έλαβε χώρα γενετήσια πράξη εξαναγκασμού ήταν στο λιμάνι όταν εκείνη περίμενε ένα φίλο της. Όταν ο κατηγορούμενος το κατάλαβε την έσπρωξε στα αποδυτήρια και χωρίς να πτοείται από τα κλάματα της 14χρονης τότε αθλήτριας της είπε «θέλω να γελάς και να μη κλαις» και προχώρησε σε γενετήσια πράξη» είπε ο κ. Μαστραντωνάκης και συμπλήρωσε ότι επτά χρόνια αργότερα βρήκε το κουράγιο με αφορμή άλλη υπόθεση αθλήτριας που ανέφερε τη δίκη της ιστορία, να τον καταγγείλει.
Σχετικά με τους προβληματισμούς που εμφανίστηκε να είχε κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας εξήγησε: «Η καταγγέλlουσα όσες φορές και να επανέλαβε τα καταγγελλόμενα περιέγραψε ακριβώς τα ίδια πραγματικά περιστατικά και τις 3 φορές γεγονός που αποδεικνύει κατά την κρίση μου ότι την στιγμάτισαν. Ασκήθηκε σωματική βία. «Όσες φορές κι αν προσπάθησα να την απωθησω ήταν μάταιο» είχε πει. Περίμενε λοιπόν να τελειώσει όλο αυτό. Δεν αντέδρασε λόγω της ψυχολογικής βίας. Λόγω φόβου και ντροπής. «Μου έλεγε πως είμαι χρησιμοποιημένη, τελευταία. Μετά με απειλούσε» έχει περιγράψει το θύμα. Φοβόταν ότι θα καταρρακώσει τους γονείς της».
Προπονητής ιστιοπλοΐας: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις
Σχετικά με τις αντικρουόμενες καταθέσεις των παιδιών, των μητέρων των συναθλητριών της Αμαλιάς: «Τις έλαβα υπόψη, προβληματίστηκα κι εγώ. Ουδεμία εκ των αθλητριών ή μητέρων τους, πέρα ότι ανέφεραν πως υπήρχε μια προσκόλληση του παιδιού στον προπονητή, δεν αναφέρθηκαν σε κάτι παραπάνω. Κανείς δεν αναφέρθηκε σε ερωτική περίπτυξη ή εναγκαλισμό. Οι μάρτυρες αυτοί κατέθεσαν αλήθεια. Δεν είπαν κάτι για βιασμό γιατί δεν είδαν ποτέ. Δεν είδαν ούτε το ελάσσων» είπε, τονίζοντας: «Μόνο ότι η Αμαλία ήταν κοντά στον προπονητή γιατί τη είχε χειραγωγήσει. Δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη βία που της ασκούσε».
Τελος, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ο εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι «ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αποδώσει την παράνομη συμπεριφορά του στον παρορμητισμό της καταγγέλλουσας, αλλά υπήρξε σωρεία αντιφάσεων στην απολογία του σε σχέση με όσα ανέφερε στην ανάκριση».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr