Προσφυγή ΔΣΑ στο ΣτΕ για τις αντικαταστάσεις μελών σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ: Κατέθεσε αιτήσεις ακύρωσης κατά των πρόσφατων αποφάσεων
“Οι σχετικοί διορισμοί πραγματοποιήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία κατά παράβαση συνταγματικών διατάξεων”, αναφέρεται
Από την πρώτη στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) είχε καταδικάσει την απόφαση αντικατάστασης μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ, ενώ τώρα κάνει πράξη την προσφυγή του ΔΣΑ στο ΣτΕ.
Για τον λόγο αυτό όπως έγραψε το dikastiko.gr, είχε συγκαλέσει «Σύνοδο Κορυφής» με πρώην προέδρους όπου έλαβαν μέρος οι Φώτης Κουβέλης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Δημήτρης Παξινός.
Σε αυτήν στις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε καταδίκη «της πρόσφατης σπουδής που επιδείχθηκε για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της μίας μόλις ημέρας προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ».
Τονίστηκε δε η ανάγκη «να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημάνθηκε πως «δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους είναι η στελέχωσή τους κατά τρόπο που εγγυάται την απεξάρτηση από πολιτικά κριτήρια επιλογής και στηρίζεται σε ευρεία κοινωνική συναίνεση».
Προσφυγή του ΔΣΑ στο ΣτΕ: Για την «υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία», που συγχρόνως αποτελεί και ζήτημα «εθνικού» και «κοινωνικού ενδιαφέροντος»
Όπως σημειώνεται στην προσφυγή των δικηγόρων προς το Ανώτατο Δικαστήριο «οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν βασικό πυλώνα για το σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Η προσφυγή στα δικαστήρια για την «υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία», που συγχρόνως αποτελεί και ζήτημα «εθνικού» και «κοινωνικού ενδιαφέροντος» και «περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα» (άρθρο 90 στοιχ. α΄ και ζ΄ του Κώδικα Δικηγόρων) αποτελεί όχι απλή υποχρέωσή μας σύμφωνα με το νόμο, αλλά εκπλήρωση του θεσμικού μας καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα και το Δημοκρατικό Πολίτευμα, καθήκον το οποίο το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί να υπηρετεί διαχρονικά και αταλάντευτα».
Τις αιτήσεις ακύρωσης προς το ΣτΕ επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Νίκος Αλιβιζάτος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ
Σε εκτέλεση της από 17-10-2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε, σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ασκώντας τις -υπ’ αρ. 2661/23-11-2023 και 2662/23-11-2023- αιτήσεις ακύρωσης κατά των πρόσφατων αποφάσεων για την αντικατάσταση και τον ορισμό αφενός του Αντιπροέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου και τριών (3) τακτικών και αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, και αφετέρου του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και έξι (6) τακτικών μελών του ΕΣΡ.
Οι σχετικοί διορισμοί πραγματοποιήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία κατά παράβαση του άρθρου 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών:
α) χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα για την επίτευξη της συνταγματικά απαιτούμενης ευρύτερης συναίνεσης, και
β) χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης αυξημένης πλειοψηφίας τουλάχιστον των 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 101Α παρ. 2 του Συντάγματος), αφού η επιλογή των προσώπων έγινε με 16/27 ψήφους, ήτοι με 1 ψήφο λιγότερη από τις ελάχιστες συνταγματικά απαιτούμενες.
Σημειωτέον ότι η ως άνω πρόδηλη παράβαση του Συντάγματος δεν ανάγεται στα δικαστικώς ανέλεγκτα «interna corporis» του νομοθετικού σώματος, αλλά αποτελεί όρο εφαρμογής της αντίστοιχης συνταγματικής διάταξης και ως τέτοιος ελέγχεται δικαστικώς (ΑΕΔ 11/2003, Ολ.ΣτΕ 668/2012, Ολ.ΣτΕ 2304/1995).
Οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν βασικό πυλώνα για το σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Η προσφυγή στα δικαστήρια για την «υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία», που συγχρόνως αποτελεί και ζήτημα «εθνικού» και «κοινωνικού ενδιαφέροντος» και «περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα» (άρθρο 90 στοιχ. α΄ και ζ΄ του Κώδικα Δικηγόρων) αποτελεί όχι απλή υποχρέωσή μας σύμφωνα με το νόμο, αλλά εκπλήρωση του θεσμικού μας καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα και το Δημοκρατικό Πολίτευμα· καθήκον το οποίο το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί να υπηρετεί διαχρονικά και αταλάντευτα.
Τις αιτήσεις ακύρωσης επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συνολική συμβολή και τη συνδρομή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλαγές στους Κώδικες: Τέλος το ελαφρυντικό του “σύννομου βίου” που έσπαγε τα ισόβια στις ανθρωποκτονίες (π.χ περίπτωση Κορκονέα) Χωρίς “βασιλιά” η σκακιέρα της διπλωματίας: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ – ΒΙΝΤΕΟ Δίκη για την 21χρονη Έμμα: “Ήθελα να βοηθήσω αλλά με τράβηξε από το χέρι” – Η κατάθεση της συνοδηγού – ΒΙΝΤΕΟ Το dikastiko.gr παρουσιάζει συγκριτικό πίνακα με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις διατάξεις που ισχύουν τώραΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr