Προσφυγικό: Στο Μαξίμου Περιφερειάρχης και δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου
Οι υπουργοί Επικρατείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νότης Μηταράκης υποδέχθηκαν τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, οι οποίοι αναμένεται να τους επιδώσουν ψήφισμα μετά τη διαμαρτυρία για λύση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, ενώ καθολική ήταν και η συμμετοχή […]
Οι υπουργοί Επικρατείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νότης Μηταράκης υποδέχθηκαν τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, οι οποίοι αναμένεται να τους επιδώσουν ψήφισμα μετά τη διαμαρτυρία για λύση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, ενώ καθολική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία που έγινε στα τρία νησιά.
Το βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς είναι: «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
“Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε” είπε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς νέων κατοίκων στην Ευρώπη. “Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία” σημείωσε. Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. “Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες”, σημείωσε. “Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας” ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.
“Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών” είπε.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. “Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το ‘θα’ σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση. Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ’ αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες” είπε ο κ. Βέρρος.
“Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά” ζήτησε. Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα “κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας”.
Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr