Προσοχή καύσωνας: Επανέρχεται η “θερμοπληξία” και στα Δικαστήρια – Τι προβλέπουν τα μέτρα και τι έχουν δηλώσει οι δικαστικοί υπάλληλοι

Ειδικές οδηγίες εκδόθηκαν ενόψει του καύσωνα, που θα πλήξει τη χώρα. Οι προειδοποιήσεις των υπαλλήλων στα Δικαστήρια.

NEWSROOM
Προσοχή καύσωνας: Επανέρχεται η “θερμοπληξία” και στα Δικαστήρια – Τι προβλέπουν τα μέτρα και τι έχουν δηλώσει οι δικαστικοί υπάλληλοι

Ο καύσωνας “Κλέων” που θα χτυπήσει τη χώρα από την Τετάρτη εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον 6 ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ ήδη οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται στα… κάγκελα ενόψει της “θερμοπληξίας” και στα Δικαστήρια.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον καύσωνα “Κλέων” που χτυπά από αύριο, Τετάρτη, επικαιροποιείται από την ΕΜΥ σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:

Α. Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

* Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

* Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

* Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.

* Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού ασφάλειας, ιατρού εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Eurokinissi

* Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.

  1. B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

* Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

* Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

* Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

* Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

* Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00

* Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας

Καύσωνας “Κλέων”: “Θερμοπληξία” και στα Δικαστήρια

Φαινόμενα έλλειψης ή μη λειτουργίας κλιματιστικών σε μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας είχαν καταγγείλει οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας που από τον Ιούνιο του 2022 ενημέρωναν αρμοδίως ότι εφόσον δεν λειτουργεί κλιματισμός στους άνω από 35 βαθμούς θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

EUROKINISSI

Χαρακτηριστικά όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Αθήνας ανέφεραν πως το 2021 υπήρξαν ακόμα και φαινόμενα θερμοπληξίας υπαλλήλων!

Όπως περιγράφουν “τον Μάρτιο του 2021 και με καθυστέρηση δυο ετών, η Εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.)”, που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των δικαστικών κτιρίων, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία ανέλαβε την συντήρησή τους”, όμως , όπως λένε έχουν γίνει ελάχιστες επισκευές: “…Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όπου κάποια ακροατήρια όπως και πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, στο 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τις μέρες του καύσωνα οι συνθήκες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες, για τους δικηγόρους και τους πολίτες, που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, και πολύ περισσότερο για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr