Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Προσοχή στο “σερφάρισμα” σε site γνωριμιών: Μητέρα κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της

Μετά από προσφυγή της μητέρας περί αυθαίρετης χρήσης προσωπικών δεδομένων, τα δικαστήρια έκριναν πως δεν υπήρξε παραβίαση ιδιωτικής ζωής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσοχή στο “σερφάρισμα” σε site γνωριμιών: Μητέρα κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της freepik

Υπέβαλε μήνυση κατά του πρώην συζύγου της, καθώς θεώρησε πως στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας για την επιμέλεια των δύο παιδιών τους, εκείνος προσκόμισε παρανόμως μηνύματα της σε ιστοσελίδες γνωριμιών, τα οποία συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία.

Κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της λόγω... site γνωριμιών

Μόνο που τα δικαστήρια θεώρησαν νόμιμα τα στοιχεία αυτά και απέρριψαν τη μήνυσή της και στους βαθμούς δικαιοδοσίας. Η ίδια προχώρησε στη συνέχεια σε προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και του απορρήτου της αλληλογραφίας. Όμως, και το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν την δικαίωσε. Κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της λόγω... site γνωριμιών

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2001 όταν η προσφεύγουσα παντρεύτηκε έναν Πορτογάλο υπήκοο, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Το ζευγάρι μοίραζε τον χρόνο του,  μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Τον Ιούνιο του 2011, καθώς η συζυγική σχέση του ζευγαριού είχε επιδεινωθεί, η προσφεύγουσα αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στην Ισπανία με τα παιδιά της. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ζήτησε από την Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Μαδρίτης να διατάξει προσωρινά μέτρα σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών με σκοπό να ζητήσει διαζύγιο.

Τον Αύγουστο του 2011 ο σύζυγός της κατέθεσε αίτηση στο Δικαστήριο Οικογενειακών Υποθέσεων της Λισαβόνας, ζητώντας να επιστρέψουν τα παιδιά και να οριστεί προσωρινά η κατοικία τους στην Πορτογαλία. Ο ίδιος υπέβαλε στη δικογραφία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε βρει στον οικογενειακό υπολογιστή τον Νοέμβριο του 2010, και που είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ της προσφεύγουσας και διαφόρων ανδρών σε site γνωριμιών. Ισχυρίστηκε ότι αυτές οι συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδείκνυαν ότι η σύζυγός του είχε εξωσυζυγικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2011, κίνησε διαδικασία διαζυγίου στην Πορτογαλία.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαζυγίου ενώπιον του Πρωτοδικείου της  Ισπανίας, η προσφεύγουσα και ο σύζυγός της, χώρισαν και η επιμέλεια ανατέθηκε  στην προσφεύγουσα και στον πρώην σύζυγό της αναγνωρίστηκε δικαίωμα επικοινωνίας. Κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της λόγω... site γνωριμιών

Η μήνυση της συζύγου

Τον Μάρτιο του 2012 υπέβαλε μήνυση κατά του συζύγου της, κατηγορώντας τον στην Εισαγγελία της Λισσαβόνας για τη χρήση των στοιχείων αυτών. Όμως, και το ΕΔΔΑ εκτίμησε στην απόφασή του πως δεν υπήρξε κάποια παραβίαση από τις δικαστικές αρχές και τον πρώην σύζυγό της.

«Όσον αφορά την πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το Δικαστήριο σημείωσε ότι το Εφετείο της Λισαβόνας είχε διαπιστώσει ότι η προσφεύγουσα είχε δώσει στον σύζυγό της πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της μέσω του οποίου συνδεόταν στην ιστοσελίδα γνωριμιών και ότι, κατά συνέπεια, αυτά τα μηνύματα αποτελούσαν μέρος της ιδιωτικής ζωής του ζευγαριού. Κατά την άποψη του Δικαστηρίου, ο συλλογισμός των εθνικών αρχών σχετικά με την κοινή πρόσβαση στην αλληλογραφία των συζύγων ήταν ανοικτός σε συζήτηση, ειδικά επειδή υπήρχαν λόγοι στην παρούσα υπόθεση να θεωρείται  ότι  η άδεια που παρέσχε τελικά η προσφεύγουσα στον σύζυγό της είχε δοθεί μετά από διαπληκτισμό. Ωστόσο, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα εθνικά δικαστήρια σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν φαίνονταν αρκετά αυθαίρετη, ώστε το Δικαστήριο να αντικαταστήσει τη δική του εκτίμηση με τη δική  τους» αναφέρει η απόφαση του ΕΔΔΑ. Κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της λόγω... site γνωριμιών

Συναφής με την υπόθεση η υποβολή των μηνυμάτων

«Όσον αφορά την υποβολή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διαδικασία διαζυγίου και την ανάθεση της επιμέλειας, το Δικαστήριο συμφώνησε με το Εφετείο της Λισαβόνας σχετικά με τη συνάφεια αυτών των μηνυμάτων στην εν λόγω αστική διαδικασία, η οποία επρόκειτο να οδηγήσει σε εκτίμηση της προσωπικής κατάστασης των συζύγων και της οικογένειας» επισήμανε το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, οι παρεμβάσεις στην ιδιωτική ζωή που προκύπτουν από την αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών έπρεπε να είναι περιορισμένες, όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες, σε ό, τι ήταν απολύτως απαραίτητο. Κινδύνευσε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών της λόγω... site γνωριμιών

Πλην, όμως, υπογράμμισε πως «στην παρούσα υπόθεση, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αποκάλυψης των εν λόγω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την ιδιωτική ζωή της προσφεύγουσας ήταν περιορισμένα: αυτά τα μηνύματα είχαν αποκαλυφθεί μόνο στις αστικές διαδικασίες και η πρόσβαση του κοινού σε αυτού του είδους τις διαδικασίες ήταν περιορισμένη. Επιπλέον, τα εν λόγω μηνύματα δεν είχαν εξεταστεί στην πράξη, καθώς το Δικαστήριο Οικογενειακών Υποθέσεων της Λισαβόνας δεν είχε τελικά αποφανθεί επί της ουσίας των αιτημάτων του συζύγου».

Και κατέληξε: «Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο δεν είδε κανέναν ισχυρό λόγο να αντικαταστήσει τη δική του άποψη με εκείνη των εθνικών δικαστηρίων στην υπόθεση αυτή».

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ