Πρώτη αποχή για το 2025 – Οι δικηγόροι «κλείνουν την πόρτα» στον Άρειο Πάγο σήμερα και αύριο
Την πρώτη τους -και μάλιστα προειδοποιητική- αποχή για το 2025 πραγματοποιούν σήμερα και αύριο (13 και 14 Ιανουαρίου) οι δικηγόροι από την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου.
Την πρώτη τους -και μάλιστα προειδοποιητική- αποχή για το 2025 πραγματοποιούν σήμερα και αύριο (13 και 14 Ιανουαρίου) οι δικηγόροι από την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου καθώς και από την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων σε αναιρετική διαδικασία.
Ειδικότερα, ο ΔΣΑ αποφάσισε να κατέλθει σε αποχή μετά απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία τίθενται περιορισμοί «στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και παραβλέποντας το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη».
Επεξηγώντας την απόφασή του ο ΔΣΑ αναφέρεται σε συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά την οποία «έγινε δεκτή εισήγηση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία “ο αριθμός των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων (αιτήσεις αναιρέσεως κ.λπ.), επί των αστικών υποθέσεων που κατατίθενται από την 15η Σεπτεμβρίου 2025, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα (30) σελίδες, των προσθέτων αυτών λόγων τις είκοσι (20) σελίδες, των προτάσεων και των υπομνημάτων τις δέκα (10) σελίδες, όσον αφορά δε τις αιτήσεις αναστολής, κατ’ άρθρο 565 ΚΠολΔ, τις πέντε (5) σελίδες. Ειδικά ως προς τις αιτήσεις αναστολής δεν πρέπει να ενσωματώνεται στο δικόγραφό τους, η αίτηση αναιρέσεως και η προσβαλλόμενη με αυτήν απόφαση, που πρέπει να προσκομίζονται αυτοτελώς […] Τα δικόγραφα συντάσσονται σε χαρτί Α4, με περιθώριο σελίδας 2 εκ. , είδος γραμματοσειράς “Arial”, μέγεθος 12, κανονική γραφή, με διάστιχο 1,5. […] καθιέρωση χρονικού ορίου στις αγορεύσεις των συνηγόρων των διαδίκων μερών, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι (6) λεπτά ανά διάδικο μέρος.»
Ο ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που η αναλογία δικαστών/πληθυσμού είναι η 3η υψηλότερη στην Ευρώπη και υπερβαίνει κατά πολύ τη διάμεση τιμή των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης (37,3 στην Ελλάδα έναντι 17,6 για το έτος 2022, 23,3 έναντι 17,7 για το έτος 2012, ανά 100.000 κατοίκους)» και υπενθυμίζει ότι «οι καθυστερήσεις είναι ο “μεγάλος ασθενής” του δικαστικού συστήματος, που φτάνουν στο όριο της αρνησιδικίας, όπως έχει αποφανθεί κατ’ επανάληψη το ΕΔΔΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παναγιώτης Στάθης: Κλέβεις, εξαπατάς, είσαι τοκοφλύφος; Αν αποζημιώσεις, μειώνεται ή εξαλείφεται η ποινή με απόφαση του δικαστηρίου Αδερφή της νομικής συμβούλου του Αγοραστού η δικαστής που τον αθώωσε – Τι απαντάει η ΕνΔΕ Τροχαίο στη Σούδα: Νέα στοιχεία για τον δράστη – Τι λέει για τους αστυνομικούς ο Μ. Χρυσοχοΐδης Αναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα ΦραγκούληΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr