Proton Bank: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια με αναστολή ο Λαυρεντιάδης
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους υπόλοιπους κατηγορούμενους ποινές 5 έως 6 ετών, ενώ δόθηκε σε όλους ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους.
Σε κάθειρξη 6 ετών με αναστολή μέχρι το Εφετείο του, επιβλήθηκε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος κρίθηκε ένοχος μαζί με 8 εκ των συγκατηγορουμενων του για την υπόθεση των επισφαλών δανεοδοτησεων ύψους 792 εκ. ευρώ της Proton Bank.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους υπόλοιπους κατηγορούμενους ποινές 5 έως 6 ετών, ενώ δόθηκε σε όλους ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους.
Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Απόφαση που ρίχνει στα μαλακά τον Λ. Λαυρεντιάδη – Καμία ενοχή για ξέπλυμα χρήματος, υπεξαίρεση και εγκληματική οργάνωση – Το σκεπτικό του δικαστηρίου
Μικρές ποινές για τους 9 από τους 43 συνολικά κατηγορούμενους για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια της Proton Bank, που υπολογίζονται περίπου στα 792 εκατομμύρια επεφύλαξε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπως έγραψε το dikastiko.gr
Η δίκη – που διεξαγόταν τα τελευταία 4 χρόνια- ανέδειξε από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους, ενόχους τον επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς και στελέχη της Τράπεζας μόνο, όμως, για το αδίκημα της απιστίας ενώ όλοι αθωώθηκαν από τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ειδικότερα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που είχε το επίμαχο διάστημα τον έλεγχο της τράπεζας καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, ενέκριναν τα επισφαλή δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, προς εταιρίες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονταν με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη.
Ωστόσο, το δικαστήριο φέρεται να υιοθετήσει την άποψη πως ως πρόεδρος της τράπεζας λειτούργησε υπέρ των δανειοδοτήσεων εταιριών του, χωρίς όμως ούτε να εξαπατήσει, ούτε να υπεξαιρέσει τα χρήματα, ούτε να συστήσει εγκληματική οργάνωση προς αυτό το σκοπό.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι χειρισμοί του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο επιχειρηματίας να επιστρέψει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ.
Ελαφρυντικά – Τι λένε οι αθωωθέντες
Όλοι οι καταδικασθέντες ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών και η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα πάντως με το πλαίσιο ποινής αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια κάθειρξη. Θεωρείται μάλιστα εξαιρετικά πιθανό να αναγνωριστούν ελαφρυντικά που θα μειώσουν αισθητά τις ποινές ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των κατηγορουμένων.
Σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των αθωωθέντων κατηγορουμένων, Δημήτρης Μπόλης, ανέφερε: «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης”.
Η εισαγγελέας
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Λαυρεντιάδη, λέγοντας πως είναι πεπεισμένη ότι ο επιχειρηματίας από κοινού με διοικητικά στελέχη της τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες, κατέστρωσαν και υλοποίησαν ένα σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο.
Η εισαγγελική λειτουργός αποδέχθηκε στοιχεία της δικογραφίας, που αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο, δημιουργώντας εταιρίες αποκλειστικά και μόνο για να δεχθούν χρήματα δανείων από την PROTON BANK.
Το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, με σκοπιμότητα αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια.
Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων, από εταιρία σε εταιρία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, ενώ τα διαθέσιμά τους εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας εταιρειών του ομίλου όπως η, ασθενικής οικονομικής θέσης τότε, ALAPIS.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr