Στίβεν Ρόουτς πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia: Το δολάριο μπορεί να καταρρεύσει ως τα τέλη του 2021

Η εξωπραγματική ιδέα ότι το δολάριο ΗΠΑ θα καταρρεύσει έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία δεν είναι πλέον τόσο τρελή, δήλωσε στο CNBC ο Στιβεν  Ρόουτς , πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia. Βλέπει επίσης περισσότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης διπλής πτώσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρόουτς ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι […]

NEWSROOM
Στίβεν Ρόουτς πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia: Το δολάριο μπορεί να καταρρεύσει ως τα τέλη του 2021

Η εξωπραγματική ιδέα ότι το δολάριο ΗΠΑ θα καταρρεύσει έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία δεν είναι πλέον τόσο τρελή, δήλωσε στο CNBC ο Στιβεν  Ρόουτς , πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia.

Βλέπει επίσης περισσότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης διπλής πτώσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρόουτς ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι προβλέπει μια πτώση του δολαρίου κατά 35% έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τον Ιούνιο ο  δείκτης του δολαρίου  ήταν στο 96,0. Σήμερα είναι στο 94,41.

Τώρα αναμένει ότι η κατάρρευση θα συμβεί νωρίτερα, μέχρι το τέλος του 2021, αλλά δε διευκρίνισε το ποσοστό.

«Έχουμε δεδομένα που επιβεβαιώνουν μια πιο δραματική επιδείνωση στη δυναμική της αποταμίευσης και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από αυτή που ανέμενα ακόμα και εγώ», είπε.

Εξηγώντας τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, ο Ρόουτς επισήμανε τα καταστροφικά στοιχεία από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο είναι το πιο ευρύ κριτήριο της ανισορροπίας με τον υπόλοιπο κόσμο, υπέστη επιδείνωση ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο», είπε.

«Το λεγόμενο καθαρό εθνικό ποσοστό αποταμίευσης, το οποίο είναι το άθροισμα των αποταμιεύσεων ατόμων, επιχειρήσεων και του κυβερνητικού τομέα, κατέγραψε επίσης ρεκόρ μείωσης το δεύτερο τρίμηνο, περνώντας σε αρνητική επικράτεια για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.»

Η παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας και οι επιπτώσεις της μέχρι στιγμής ύφεσης είναι δύο παράγοντες που παραπέμπουν σε δυσοίωνο μέλλον για το δολάριο, τόνισε.

«Καθώς δεν έχουμε αποταμίευση αλλά θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη, φουσκώνουμε τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών για να δανειστούμε το πλεόνασμα αποταμίευσης – και αυτό ωθεί πάντα τα νομίσματα χαμηλότερα», δήλωσε ο Ρόουτς.

«Το δολάριο δεν είναι απρόσβλητο σε αυτού του είδους την προσαρμογή.»

Επιπλέον, ένας συνδυασμός νέων μολύνσεων και απαράδεκτα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα οικονομικό μετασεισμό

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ