Ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων: Εξιχνιάστηκαν 52 απάτες – Τέσσερις κατηγορούμενοι
Δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία και όπλα.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και σε διακεκριμένες κλοπές και πλαστογραφίες, σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Κορίνθου και της Αττικής συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο κατηγορούμενος ως αρχηγός.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τρεις από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων αδικημάτων, με δύο εξ αυτών να έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, ενώ το φερόμενο αρχηγικό μέλος έχει επιδείξει άκρως παραβατική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων, έχοντας μάλιστα αποδράσει και από σωφρονιστικό κατάστημα.
Ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων: Κακουργηματική δίωξη
Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και 17 ακόμη ατόμων, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία και όπλα.
Από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε ότι τα μέλη είχαν συστήσει και ενταχθεί στην οργάνωση τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2024, με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό την κατ’ εξακολούθηση τέλεση ηλεκτρονικών απατών, κλοπών και πλαστογραφιών, για την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Παράλληλα, φέρονται να δραστηριοποιούνταν στη νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητές τους, προβαίνοντας σε πλήθος τραπεζικών συναλλαγών.
Η δράση των κατηγορούμενων
Ως προς τη μεθοδολογία της δράσης τους (modus operandi), τα μέλη φέρονται να αναρτούσαν σε διαδικτυακή ιστοσελίδα αγγελιών, καθώς και σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ψεύτικων λογαριασμών, ψευδείς αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα οποία παρουσίαζαν βλάβη, σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.
Για την επίτευξη του σκοπού τους, στις αναρτήσεις χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες που προμηθεύονταν μέσω αναζητήσεων στο διαδίκτυο από άλλες, ήδη υπάρχουσες αγγελίες, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακυκλώνονταν οι ίδιες φωτογραφίες. Επιπλέον, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους, παρουσιάζονταν ως ιδιοκτήτες εταιρειών με δραστηριότητα το εμπόριο οχημάτων.
Σε περίπτωση που υποψήφιος αγοραστής-θύμα της οργάνωσης καλούσε σε τηλέφωνο επικοινωνίας που αναγραφόταν σε κάποια αγγελία, τα μέλη φέρονται να του ζητούσαν προκαταβολή χρηματικού ποσού για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης.
Στη συνέχεια, με την καταβολή των ποσών, προχωρούσαν αυθημερόν σε ανάληψη του μεγαλύτερου μέρους από ΑΤΜ, με τελική κατάληξη τον αρχηγό της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να προσδίδεται νομιμοφάνεια στα έσοδα αυτά.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, τα μέλη δραστηριοποιούνταν και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως απάτες, πλαστογραφίες, κλοπές οχημάτων και διακεκριμένες κλοπές από οικίες, υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του αρχηγικού μέλους.
Από τις έως τώρα έρευνες της Αστυνομίας, έχουν εξιχνιασθεί 52 περιπτώσεις απάτης και 4 κλοπές οικιών και οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνάει τις 170.000 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Ελεύθερη μέχρι τη δίκη η κατηγορούμενη χήρα Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Τα βήματα για την ανάκτηση πινακίδων Γιάννης Ραχιώτης-Μαρία Σιρέτη: Η σύλληψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων με ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Νέα σύνθεση στο Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης – Πρόεδρος παραμένει η Ευαγγελία ΓάκηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr