Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Ψηφιακές υπογραφές δικηγόρων: SOS για τη λήξη πιστοποιητικών – Οι διαδικασίες για όσες περιπτώσεις αφορούν σε προγενέστερη ημερομηνία

Τα μηνύματα που έλαβαν από το e-ΓΕΜΗ και πως θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν. Η ενημέρωση από τον ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψηφιακές υπογραφές δικηγόρων: SOS για τη λήξη πιστοποιητικών – Οι διαδικασίες για όσες περιπτώσεις αφορούν σε προγενέστερη ημερομηνία Freepik

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι με τις ψηφιακές υπογραφές ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Με επείγουσα ανακοίνωσή του παραπέμπει σε όσους δικηγόρους έγιναν αποδέκτες μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το e-ΓΕΜΗ σχετικά με την επικείμενη λήξη των ψηφιακών τους πιστοποιητικών (ψηφιακής υπογραφής).

Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρεται πως «σχετικά με τις Ψηφιακές Υπογραφές, που έχουν διατεθεί στα πλαίσια του Έργου “Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Επιχειρηματικότητας”, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ισχύς τους είναι μέχρι τις 24/6/2025, οπότε λήγουν οι υπηρεσίες, που αφορούν τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά αυτά».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι «έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις χρηστών, κατά τις οποίες η Ψηφιακή τους Υπογραφή λήγει σε προγενέστερη ημερομηνία». Σύμφωνα με την ανακοίνωσης «οι χρήστες, που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, μπορούννα εκδώσουν νέο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα έχει ισχύ μέχρι τις 24/6/2025» και η δυνατότητα αυτή ενεργοποιήθηκε στις 16/12/2024.

Ψηφιακές υπογραφές δικηγόρων: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν

Ειδικότερα, αναφέρεται πως:

«Για πληροφορίες σχετικές με την διαδικασία έκδοσης νέου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ενότητα “Συχνές Ερωτήσεις”, της σελίδας υποστήριξης, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://sign-register.businessportal.gov.gr/faq

Για έκδοση νέου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, με ισχύ μέχρι τις 24/06/2025, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://sign-register.businessportal.gov.gr/taxisnet_authorize».

Στο ως άνω link υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεθόδου ταυτοποίησης των στοιχείων μέσω υπάρχοντος ψηφιακού πιστοποιητικού της ΚΕΕΕ και ΟΧΙ μέσω Αρχής με αρμοδιότητα βεβαίωσης γνησίου υπογραφής (ΚΕΠ, δικηγορικού συλλόγου, ή αντίστοιχης αρμόδιας αρχής, δηλαδή με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται η φυσική σας παρουσία για ταυτοποίηση (προσκόμιση αίτησης και δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στα γραφεία του ΔΣΑ- δακτυλογράφοι 2 όροφος Ακαδημίας 60)».

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τι προέβλεπε το έργο των ψηφιακών υπογραφών

Τη διανομή άυλων (νέου τύπου) ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), προέβλεπε το κυβερνητικό έργο του 2022 μέσω του οποίου δινόταν η δυνατότητα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να πάρουν απλά ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά του και αφορά στη διανομή συνολικά 376.500 ψηφιακών υπογραφών και, συγκεκριμένα:

* 270.000 στα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

* 3.000 σε συμβολαιογράφους

* 43.500 σε δικηγόρους

* 60.000 σε μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ