Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ψηφίστηκε η διάταξη για ορισμό επί τιμή εισαγγελέα στην θέση επικεφαλής της αρχής για το Ξέπλυμα – Ποιος τον ορίζει και πώς επιλέγεται

Η διάταξη έχει φέρει σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους δικαστών και εισαγγελέων που επιμένουν πως η συνταγματικές εγγυήσεις επιβάλλουν την παρουσία εν ενεργεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψηφίστηκε η διάταξη για ορισμό επί τιμή εισαγγελέα στην θέση επικεφαλής της αρχής για το Ξέπλυμα – Ποιος τον ορίζει και πώς επιλέγεται FREEPIK

Τον τρόπο επιλογής συνταξιούχου (επί τιμή) ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού στη θέση του επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθορίζει η τροποποιημένη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή με τροπολογία και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αναφέρεται στην περίπτωση του επί τιμή εισαγγελικού λειτουργού δεν επιλέγει (σαφώς) το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά γνωμοδοτεί μη δεσμευτικά η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή:

-Εφόσον επιλεγεί συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός, αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης

-Προηγείται πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης

-Γνωμοδοτεί (όχι δεσμευτικά όμως όπως και στην περίπτωση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης) η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για την καταλληλότητα του προτεινομένου προσώπου.

Το άρθρο αναφέρει:

Άρθρο 236 Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες- Τροποποίηση του άρθρου 47του ν. 4557/2018Η παρ. 5 του άρθρου 47 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) αντικαθίσταται ως εξής:

Τεύχος A’68/24.04.2021 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 7369

«5. Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία ή επί τιμή, με γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, και διορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για την καταλληλότητα του προτεινομένου προσώπου. Ο Πρόεδρος της Αρχής είναι πλήρους απασχόλησης.» Ζυγαρια Δικαιοσύνης

Αντιδράσεις

Η διάταξη αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις κυρίως από τις τάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, οι αντίστοιχες Ενώσεις των οποίων ομονόησαν , κάτι η αλήθεια είναι σπάνιο, τον τελευταίο καιρό.

“Γενικότερα επισημαίνουμε, ότι η κατάληψη έμμισθων θέσεων διοίκησης από συνταξιούχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πρακτική που εκθέτει το θεσμό της Δικαιοσύνης ενώ η ειδικότερη αλλαγή θα υποβαθμίσει το σύστημα καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”, αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων και προσθέτει: “Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι το σημερινό σύστημα διοίκησης της Αρχής είναι απόλυτα επιτυχημένο και τούτο αποδεικνύεται από την πρόσφατη άριστη αξιολόγηση της Χώρας μας στον τομέα αυτόν, όπου κρίθηκε ως μία από τις οκτώ επενδυτικά ασφαλέστερες οικονομίες της διεθνούς κοινότητας. Σε περίπτωση αλλαγής είναι βέβαιη η υποβάθμιση της εν λόγω αξιολόγησης. Τέλος υπογραμμίζουμε, ότι οι συνταγματικές εγγυήσεις που παρέχει η προεδρία ενός εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού δεν υφίστανται στην περίπτωση του επί τιμή”.

“Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία”, τοποθετήθηκε η ΕνΔΕ.

Πάντως η άποψη πηγών του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πως η σχετική πρόβλεψη της τροπολογίας απορρέει από τον περιορισμένο αριθμό εισαγγελικών λειτουργών δεδομένου ότι πολλοί απασχολούνται ήδη σε άλλα καθήκοντα όπως για παράδειγμα στην Οικονομική Εισαγγελία. Για το σκοπό προκρίθηκε – όπως αναφερόταν – η λύση αυτή ώστε να αυξηθεί η «δεξαμενή» των επιλογών, χωρίς απαραιτήτως να συνεπάγεται την τοποθέτηση στη θέση προέδρου συνταξιούχου εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ