Ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων – Αποχή οι δικηγόροι για τον “δικαστικό Καλλικράτη”

Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής - Οι βασικές διατάξεις και οι ενστάσεις των δικαστών

NEWSROOM
Ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων – Αποχή οι δικηγόροι για τον “δικαστικό Καλλικράτη”

Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων: Ψηφίζεται σε λίγη ώρα στην Βουλή, υπό τις διαφωνίες δικαστών και δικηγόρων σε επιμέρους διατάξεις, το σημαντικότερο νομοθέτημα για τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας, που αφορά τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Ουσιαστικά με αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου,  επιζητείται «η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αξιολόγηση των δικαστών και η ψηφιοποίηση των συστημάτων. Ανάμεσα στ’ άλλα με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα:

-Συστήνονται Τμήματα Πληροφορικής των Δικαστηρίων για την τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τεχνολογιών και πληροφορικής.

-Τα Δικαστήρια  θα διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή δια μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες δημοσιεύουν και οι οποίες θα έχουν υποστεί από το νόμο την κατάλληλη επεξεργασία.

-Συγκροτούνται Επιτροπές Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Δημιουργείται και διατηρείται το αρχείο του Δικαστηρίου σε ηλεκτρονική μορφή.

-Οι δικαστικοί λειτουργοί θα προάγονται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Εισάγονται, επίσης, σημαντικές διαδικασίες αξιολόγησης με την ευθύνη του Συμβουλίου Επιθεώρησης που θα αποτελείται από  Αρεοπαγίτες και Συμβούλους  Επικρατείας, θα ορίζονται για διετή θητεία μέσα από ένα μεικτό σύστημα ορισμού και κλήρωσης.

-Τα μέλη των Συμβουλίων Επιθεώρησης και οι Επιθεωρητές παρακολουθούν υποχρεωτικά έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης.

Αντικείμενο της αξιολόγησης ανάμεσα στ’ άλλα θα είναι  η επεξεργασία κάθε υπόθεσης σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τις δυσχέρειες που έχει, οι δοθείσες με την απόφαση απαντήσεις και η ταχύτητα διεκπεραίωσης κάθε απόφασης.

Θα διαπιστώνεται και θα ελέγχεται η συμμετοχή των αξιολογούμενων στα επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών.

Θα λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές εκθέσεις των Προέδρων των τμημάτων που υπηρετούν οι δικαστές και θα ζητείται η γνώμη του Διευθύνοντος του δικαστηρίου.

Στους κανονισμούς των Δικαστηρίων θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ρυθμίσεις με σκοπό την ισομερή κατανομή των υποθέσεων.

Τέλος, επαναλαμβάνονται και σε αυτό το Νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του υφιστάμενου Κώδικα σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, συνέπειες που θα έχουν να κάνουν με τη  στέρηση μισθού, με κώλυμα προαγωγής και με άλλους λόγους οριστικής παύσης, αν η κατάσταση είναι περισσότερο δυσάρεστη».

eurokinissi

Αποχή οι δικηγόροι

Οι σφοδρότερες αντιδράσεις από τους δικηγόρους ήρθαν για τη διάταξη που περιγράφει τον τρόπος με τον οποίο μπορούν να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν δικαστήρια της περιφέρειας. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στις Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και Συμβουλίου Επικρατείας  να γνωμοδοτούν για την κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων της Περιφέρειας ή ακόμα και τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής (δίκες με τηλεδιάσκεψη).

Στην ρύθμιση αντιδρούν και οι δικαστές, αλλά οι δικηγόροι (περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων) ήδη κατήλθαν σε αποχή και αντιπροσωπεία της Ολομέλειας βρίσκεται στη Βουλή.

Όπως αναφέρει (π.χ) ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, αποφάσισε «την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, κατά την 2α -06-2022, ημέρα Πέμπτη, ήτοι κατά την προγραμματισμένη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, από όλες ανεξαιρέτως τις δίκες (γενικευμένη αποχή). Εξαιρούνται υποθέσεις που υπόκεινται σε παραγραφή, συμπλήρωση 18μήνου προσωρινής κράτησης κλπ, ενόψει της προγραμματισμένης ψήφισης του Σχεδίου νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», το οποίο συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων στις 02-06-2022, ημέρα Πέμπτη, δυνάμει του οποίου επίκεινται εκτεταμένες μεταβολές στον χώρο της Δικαιοσύνης (κατάργηση περιφερειακών δικαστηρίων, διενέργεια δικών μέσω τηλεδιάσκεψης κλπ.).

Οι δικαστές

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία στην εισήγησή της στην αρμόδια Επιτροπή για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, μίλησε αφενός για νομοθέτημα που αποτελέσουμε πάγιο αίτημα των δικαστών αφού η προηγούμενη μορφή του ψηφίστηκε το 1988, με σημαντικές διάταξεις, αλλά στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική μιλώντας για “σχέδιο που χαρακτηρίζεται από αντιδικαστικό πνεύμα και καταλήγει σ’ ένα τιμωρητικό για το Δικαστή νομοθέτημα, δεδομένου ότι εμπεριέχει πολλές διατάξεις που συρρικνώνουν την ανεξαρτησία του Δικαστή και περιορίζουν το ελεύθερο φρόνημα του Δικαστή. Στο σχέδιο δε, εκλαμβάνεται ως γενική παραδοχή ότι ο Έλληνας Δικαστής είναι ράθυμος, το ίδιο και ο Επιθεωρητής Δικαστής”.

Αναφέρει επισης ότι “αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως ιδιωτική επιχείρηση, δεδομένου ότι στα κριτήρια επιθεώρησης χρησιμοποιεί καθαρά τεχνοκρατικούς – οικονομικούς όρους, που αρμόζουν σε ανώνυμη εταιρεία, που επιδιώκει να «πιάσει» το στόχο, δηλαδή παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογίες, ταχύτητα διεκπεραίωσης κλπ., όροι που είναι ξένοι προς την απονομή της Δικαιοσύνης και παράλληλα επικίνδυνοι, διότι δεν συνάδουν με το δικαιοδοτικό έργο, το οποίο είναι πνευματικό και όχι διεκπεραιωτικό”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr