Ψηφοφορία από όλο το δικαστικό σώμα και επιλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή ζητούν οι δικαστές για τις ηγεσίες τους – Η πρόταση θα τεθεί σε δημοψήφισμα
Το dikastiko.gr αποκαλύπτει το περιεχόμενο των προτάσεων των δικαστών προς τα πολιτικά κόμματα για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών τους - Προτείνουν αλλαγές και στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με εκλογή μετά από ψηφοφορία των μελών του.

Μια νέα φόρμουλα επιλογής των ηγεσιών των δικαστηρίων θέτουν στο τραπέζι του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των δικαστών. Η συνάντηση, που έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά αφού δεν είχε υπάρξει ανάλογη κατά το παρελθόν, έφερε στο ίδιο τραπέζι τους δικαστές με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να επιχειρηθεί σύγκλιση απόψεων σε μια κομβική συγκυρία για τη Δικαιοσύνη.
Για πρώτη φορά, στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, οι δικαστές και τα πολιτικά κόμματα προσπάθησαν να βρουν κοινή συνισταμένη στα ζητήματα δικαιοσύνης που μπορούν να αλλάξουν ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης.
Η θεσμική πρωτοβουλία ανήκει στην ΕνΔΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρöo της Χρ. Σεβαστίδη, τον αντιπρόεδρο Χαρ. Σεβαστίδη και τον ΓΓ, Παντ. Μποροδήμο. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι. Μπούγας. Όλα τα κόμματα (πλην Σπαρτιατών που δεν προσκλήθηκαν) ανταποκρίθηκαν, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας παρέστη διά της ίδιας της προέδρου της, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η πρόταση
Οι δικαστές υπέβαλαν 3 προτάσεις που εξειδικεύει και παρουσιάζει το dikastiko.gr :
- Διορισμός ηγεσίας δικαιοσύνης-
Αυτή τη στιγμή (και με αυτή τη διάταξη θα επιλεγεί φέτος για πρώτη φορά η ηγεσία) ισχύει νέα ρύθμιση που ψήφισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία δίδεται γνωμοδοτικός ρόλος στους δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους ψηφίζοντας τους επικρατέστερους σε σχηματισμό Ολομέλειας. Η λίστα των ονομάτων διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης και από εκεί ακολουθεί η διαδικασία της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι δικαστές διαφωνούν γιατί δεν είναι δεσμευτική η γνώμη τους και επίσης προτείνουν να αποκοπεί το υπουργικό συμβούλιο από την τελική επιλογή, αλλά αυτή να γίνεται από τη Βουλή.
Η εξειδίκευση
Έτσι η νέα πρόταση περιλαμβάνει σε ένα πρώτο στάδιο μια προεπιλογή με μυστική ψηφοφορία από όλο το δικαστικό Σώμα (π.χ. τους 3.000 δικαστές όλων των βαθμίδων από την πολιτική δικαιοσύνη) ανάλογα με την δικαιοδοσία (πολιτική – διοικητική) 3 υποψηφίων για κάθε θέση που μένει κενή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι δεσμευτικό για τη Βουλή στην οποία θα διαβιβάζεται ο κατάλογος. Σε δεύτερο στάδιο η τελική επιλογή θα γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία 180 βουλευτών από τη Βουλή (εν συνεχεία αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή 151) ώστε να υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση. Η Βουλή θα είναι υποχρεωμένη να επιλέξει έναν ή μία από τους 3 προταθέντες από τους δικαστές.
- Αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο-
Οι δικαστές μιλούν για ανάγκη “εκδημοκρατισμού και αλλαγής της σύνθεσης του ΑΔΣ στα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατών. Τα Ανώτατα Δικαστήρια να έχουν μόνο δικαιοδοτικό έργο. Επιλογή των μελών του ΑΔΣ με ψηφοφορία”
- Απαγόρευση ανάληψης δημοσίων θέσεων από αφυπηρετούντες δικαστές για διάστημα 3 ετών μετά την αφυπηρέτηση. Ήδη μάλιστα έχει υποβληθεί δημόσια πρόταση, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ για τη θέσπιση τέτοιου ορίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξαν ενστάσεις εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, αλλά προφανώς οι προτάσεις θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.
Δημοψήφισμα
Η ΕνΔΕ θα σχηματοποιήσεις τις προτάσεις και εν συνεχεία θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της για την έγκριση της τελικής μορφής τους. Χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως “ακούσαμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των κομμάτων τις οποίες θα επεξεργαστούμε το επόμενο διάστημα ώστε να καταλήξουμε στις τελικές μας αποφάσεις μετά από εσωτερικό διάλογο και ψηφοφορία”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελπίδα Νίνου στη Δίκη Φιλιππίδη: «Δεν υπάρχει ΜeΤoo στον χώρο του θεάτρου – Ξεκίνησα στα 15 μου και δεν έχω βιώσει κάτι» Ι. Μπούγας: «Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε Δικαστήρια και Σωφρονιστικά Καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων». ΕνΔΕ: Στοιχείο απολυταρχισμού οι επιθέσεις κατά δικαστικών αποφάσεων εκ μέρους εκπροσώπων της «τέταρτης εξουσίας» Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Ελεύθερη μέχρι τη δίκη η κατηγορούμενη χήραΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr