“Πύρινος” οδοστρωτήρας: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα οργανωμένα σχέδια εμπρησμών έφεραν τεράστιες καταστροφές – Η πρώτη δίωξη για κακούργημα σε εμπρηστή – ΒΙΝΤΕΟ

Με 55 πυρκαγιές έκλεισε ο απολογισμός του Σαββάτου. Δεκάδες εκκενώσεις περιοχών, εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους και πολλά κατεστραμμένα σπίτια.

NEWSROOM
“Πύρινος” οδοστρωτήρας: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα οργανωμένα σχέδια εμπρησμών έφεραν τεράστιες καταστροφές – Η πρώτη δίωξη για κακούργημα σε εμπρηστή – ΒΙΝΤΕΟ

Μάχη εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα δίνουν όλες οι δυνάμεις της χώρας, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μετά τα αλλεπάλληλα μέτωπα πυρκαγιών, που δημιουργούνται καθημερινά και τις διαρκείς αναζωπυρώσεις σε υφιστάμενες φωτιές.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση μετά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση όλων των πληγέντων, ενώ όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες.

Το μέτωπο της Αττικής εμφάνιζε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου ύφεση και οι εστίες είχαν περιοριστεί. Ωστόσο, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αποφασίστηκε κλιμάκια από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να επιτηρούν τις περιοχές για τυχόν αναζωπυρώσεις και αποτροπή άλλων περιστατικών όπως απόπειρες εμπρησμού.

Η πρώτη κακουργηματική δίωξη

Ήδη, πάντως, χθες εφαρμόστηκε η νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019, και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον εμπρηστή του Κρυονερίου όπως έγραψε το dikastiko.gr

Στον 43χρονο ο Εισαγγελέας άσκησε κακουργηματική ποινική δίωξη για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, καθώς και σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.

Ο 43χρονος είχε εντοπιστεί από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας να κινείται με δίκυκλο σε δύσβατο σημείο της περιοχής Μαντρί στο Κρυονέρι προσποιούμενος ότι βοηθά στην κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ωστόσο, κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες ανέμων και ως εκ τούτου το άτομο υποδείχθηκε σε αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. και συνελήφθη.

Στο στόχαστρο επίδοξοι εμπρηστές

Δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε στη γυναίκα που συνελήφθη στη φωτιά στο Πεδίον του Άρεως για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα. Η γυναίκα είχε συλληφθεί την ώρα που φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο χώρο.

Για πιθανή απόπειρα εμπρησμού στο Άλσος Πετρούπολης προσήχθη στην Ασφάλεια ένας 47χρονος, ο οποίος και στο παρελθόν είχε συλληφθεί για την εμπρηστική του δράση. Πολίτες κάλεσαν την Άμεση Δράση για εμπρησμό σε σημείο του Άλσους και όπως κατήγγειλαν ένας άνδρας, για τον οποίο έδωσαν λεπτομερή χαρακτηριστικά, απομακρύνθηκε από εκεί όπου αμέσως μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Άλλο ένα ύποπτο περιστατικό σημειώθηκε στον Υμηττό, όπου εντοπίστηκε να έχει αφεθεί σε κάποιο σημείο μεγεθυντικός φακός, ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται για την πρόκληση πυρκαγιών. Το εύρημα που βρήκαν εθελοντές του ΣΠΑΥ παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές για διερεύνηση.

Οι έρευνες συνεχίζονται εξάλλου και για τις ενδείξεις περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού πίσω από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, ενώ οι αρχές μελετούν και την περίπτωση των πύρινων μετώπων στην Εύβοια, όπου η κατάσταση παρέμενε κρίσιμη.

Ακραίες καιρικές συνθήκες

Πέραν, όμως, των εμπρηστικών σχεδίων πολλές από τις πυρκαγιές αποδίδονται από τους επιστήμονες και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν και μάλιστα όπως προειδοποιούν δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια. Καμπανάκι κινδύνου σημαίνουν και για πλημμύρες, οι οποίες ενδέχεται να ακολουθήσουν ως απόρροια των πυρκαγιών.

«Πυρκαγιές σαν αυτές τις οποίες ζούμε αυτή τη στιγμή, καμία πρόληψη και καμία καταστολή δεν μπορεί να τις καταστείλει εντελώς», δήλωσε ο καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως η «σφοδρότητα της καύσης» καθιστά πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν τέτοιες φωτιές. «Έχουν τεράστια θερμική ένταση. Η θερμότητα την οποία παράγουν, η ενέργεια την οποία παράγουν, είναι εξαιρετικά μεγάλη για να ελεγχθεί είτε με επίγειες δυνάμεις είτε με εναέρια μέσα», εξήγησε.

Ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως ο αριθμός των πυρκαγιών είναι απόρροια του παρατεταμένου καύσωνα και των συνθηκών που προκαλεί στην καύσιμη ύλη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ακραίο» και «σπάνιο» φαινόμενο που πλήττει ολόκληρη τη γειτονιά μας.

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι ακραίο, είναι σπάνιο, τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο μέγεθος καύσωνα στην Ελλάδα ήταν το 1987, και πλήττει βέβαια όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βλέπετε ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν οι Τούρκοι, έχουν οι Αλβανοί, έχουν στη Βόρεια Μακεδονία παντού», ανέφερε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις για εκκενώσεις οικισμών που κινδυνεύουν από τις φλόγες είναι «απολύτως» ορθές, τονίζοντας ότι μολονότι καταλαβαίνει τη βούληση κατοίκων να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, το έργο της πυρόσβεσης πρέπει να επαφίεται σε «επαγγελματίες, σε αυτούς που γνωρίζουν, σε αυτούς που ξέρουν πώς θα κινηθούν, σε αυτούς που ξέρουν να θέτουν προτεραιότητες».

«Ύψιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη», υπογράμμισε. Ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές, ειδικά όπου υπάρχουν μεγάλες κλίσεις εδάφους, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στη συνέχεια.

ΒΙΝΤΕΟ: OPEN/SKAI

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr