Qatargate: H μαρτυρία ευρωβουλευτή που επιβεβαιώνει διασυνδέσεις της Καϊλή με το Κατάρ
Τι λέει ο δικηγόρος, Θοδωρής Μαντάς, για τις ποινές των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται και για το ενδεχόμενο παράτασης της προσωρινής κράτησης.
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση Qatargate και τις διασυνδέσεις της Εύας Καϊλή με το Κατάρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν, ανέφερε πως αντί της ίδιας ταξίδεψε στην αραβική χώρα η συλληφθείσα πλέον πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη και κρατείται στις βελγικές φυλακές και αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον των βελγικών Αρχών στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση για τη συνέχιση ή μη της κράτησής της.
Qatargate: “Η Εύα Καϊλή με ζήλο υπερασπιζόταν το Κατάρ”
Η ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στον ζήλο με τον οποίο η Εύα Καϊλή υπερασπιζόταν με τις τοποθετήσεις το κράτος του Κατάρ ακόμα και για ζητήματα που είχαν θέσει το αραβικό κράτος διεθνώς υπόλογο.
“Προγραμματίζαμε ένα ταξίδι στο Κατάρ, σχεδόν από την αρχή της θητείας μου, πριν δύο χρόνια. Το σχέδιο ήταν να πάμε τις δύο πρώτες βδομάδες του Νοεμβρίου αυτού του χρόνου, ακριβώς πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για να αξιολογήσουμε την κατάσταση με την εργασία των μεταναστών, να αξιολογήσουμε όσα συμβαίνουν με τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Όταν επέστρεψα από τις καλοκαιρινές διακοπές για να συζητήσω με τον πρέσβη του Κατάρ γι’ αυτό το ταξίδι στις αρχές Νοεμβρίου, ακύρωσε το ταξίδι προς έκπληξή μου, λέγοντας πως το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν υπό ανακαίνιση, και δεν μπορούσαμε να πάμε. Εγώ συνέχιζα να προσπαθώ να βρω άκρη για να καταφέρουμε να πάμε, γιατί ήταν πολύ σημαντική αποστολή για εμένα, αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση. Οπότε, αποδέχτηκα την άρνηση» σημείωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Χάνα Νόιμαν: Πότε ενημερώθηκε για το ταξίδι της Καϊλή στο Κατάρ
“Τότε, ενώ ήμουν στις Βρυξέλλες, επειδή δεν μπορούσα να πάω στο Κατάρ με την αντιπροσωπεία μου, έμαθα ότι η Εύα Καϊλή ήταν στο Κατάρ και συναντούσε ακριβώς τους ανθρώπους που εμείς θα συναντούσαμε , υψηλούς αξιωματούχους του Κατάρ και έκανε πολύ θετικές δηλώσεις για την κατάσταση στο Κατάρ, πολύ περισσότερο θετικές από τη θέση του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έπρεπε να έχει επικοινωνήσει μαζί μου πριν, και να συζητήσουμε πολιτικά ποιο θα ήταν το μήνυμα, και να το συντονίσουμε. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, και το έμαθα μέσα από το Twitter ότι ήταν εκεί”.
Η Νόιμαν εκτιμά ότι το Κατάρ επέλεξε αντ’ αυτής την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, καθώς η τελευταία θα “έπλεκε το εγκώμιο” στην αραβική χώρα, συμπληρώνοντας ” Όταν επέστρεψε, της μίλησα, είχα μία συνάντηση μαζί της είπα ότι το βρήκα άδικο και μία λάθος εικόνα προς τα έξω. Αλλά ποτέ μέχρι την Παρασκευή δεν φανταζόμουν ότι αυτό έγινε εξαιτίας πολλών χρημάτων. Εκείνη μου είπε ότι το γραφείο της θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει αλλά το ξέχασαν. Αυτή ήταν η απάντησή της».
Qatargate: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την παράταση ή μη της κράτησή της
Όπως έχει γράψει και το dikastiko.gr, στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την συνέχιση ή μη της προφυλάκισης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ερχόμενη Πέμπτη η Εύα Καϊλή θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που “γεννήθηκαν” μετά την πρώτη κατάθεσή της.
Συγκεκριμένα, θα κληθεί να απαντήσει πότε έμαθε για την ύπαρξη των χρημάτων, γιατί δεν ειδοποίησε τις βελγικές αρχές και φυσικά πώς γνώριζε σε ποιον έπρεπε να δώσει τα χρήματα ο πατέρας της.
Θοδωρής Μαντάς: Με ποιες ποινές απειλείται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής
Ο δικηγόρος Θοδωρής Μαντάς, καλεσμένος στην εκπομπή “ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ” του ΟΡΕΝ, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται η Εύα Καϊλη στο Βέλγιο καθώς και για τις διαφορές με τις ποινές που απειλούνται για τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα.
Όπως επεσήμανε, η πράξη της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση στο βελγικό δίκαιο τιμωρείται όπως κι εδώ με επαπειλούμενη ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Αντίστοιχη ποινή κάθειρξης απειλείται και για τη νομιμοποίηση εσόδων ενώ η δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου παραμένει πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως 5 ετών, ενώ στην Ελλάδα είναι κακούργημα.
Ο Θ. Μαντάς υποστήριξε ότι η διαφορά σε επίπεδο ποινικής μεταχείρισης είναι ότι στο Βέλγιο υπάρχει διαφορετικό σύστημα έκτισης των ποινών, ενώ τόνισε ότι η πρoσωρινή κράτηση επιβάλλεται με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερη με “βραχιολάκι”, ο Θ. Μαντάς απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό αφού στο Βέλγιο εφαρμόζεται ευρέως το συγκεκριμένο σύστημα.
Τέλος υποστήριξε ότι η ιδιότητα μητρότητας αποτελεί κομβικό στοιχείο και για τον τρόπο έκτισης της ποινής και την συνέχιση της προσωρινής κράτησης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύα Καϊλή: Προετοιμάζει την απολογία της – Τα ολέθρια λάθη στην πρώτη κατάθεση – Οι απαντήσεις που καλείται να δώσει – ΒΙΝΤΕΟ Qatargate: Στο μικροσκόπιο των αρχών η ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή – Το στοιχείο της μητρότητας επικαλέστηκε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Qatargate: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι αντιφάσεις της Εύας Καϊλή – Η κατάθεση του συντρόφου της και τα…πλοκάμια στο Μαρόκο – ΒΙΝΤΕΟ Ανακοίνωση της OLAF για υπόθεση κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και Qatargate: “Καμία σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr