Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Qatargate: Η επόμενη νομική κίνηση της Εύας Καϊλή – Τι θα ζητήσουν οι δικηγόροι της – BINTEO

Οι έρευνες σε Παναμά και τι απαντά ο συνήγορός της Μιχ. Δημητρακόπουλος. Τα “πλοκάμια” της υπόθεσης στο Μαρόκο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Qatargate: Η επόμενη νομική κίνηση της Εύας Καϊλή – Τι θα ζητήσουν οι δικηγόροι της – BINTEO Eurokinissi

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στο λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate, με τις αρχές να εξετάζουν στοιχεία που προέρχονται από καταθέσεις αλλά και από όσα έχουν συλλέξει στο πλαίσιο των ερευνών, ενώ σχεδιάζεται από τους δικηγόρους της η επόμενη νομική κίνηση της Εύας Καϊλή.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο είναι – όπως ανέφερε μιλώντας στο dikastiko.gr – να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση της με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση.

Πρακτικά δηλαδή, θα επιχειρηθεί σε συνεργασία με τον Βέλγο συνάδελφό του Αντρέ Ριζόπουλο, να στοιχειοθετήσουν τους λόγους που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με περιοριστικούς όρους, όπως είναι να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για την επιτήρησή της.

Εξάλλου, ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε ατυχή συλλογισμό τα περί απαγωγής της από Καταριανούς, που αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα που ανέπτυξε ο εισαγγελέας στο στάδιο της εξέτασης για την προφυλάκισή της ή μη. «Αυτό το επιχείρημα δεν υποτιμά μόνο τη λογική αλλά και τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου» σχολίασε.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Facebook

Qatargate: Η προδοσία της Εύας Καϊλή από το σύντροφό της

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Εύα Καϊλή αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της Τζόρτζι, καθώς έκρινε βάσει των εξελίξεων πως εκμεταλλευόταν εν αγνοία της το όνομά της και την πολιτική της ιδιότητα. Εξάλλου όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής έμαθε για την ύπαρξη μετρητών στην κοινή κατοικία τους την ημέρα της σύλληψης του συντρόφου της και για το λόγο αυτό επέλεξε να απαλλαγεί από την «τοξική βαλίτσα» προκειμένου να φτάσει στον πραγματικό κάτοχό της.

Στην κατάθεσή του, όπως πάντως αναφέρεται, ο Τζόρτζι έχει κάψει τον Παντσέρι και όπως αποκαλύπτει η Ρεπούμπλικα, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής τον περασμένο Νοέμβριο είχε γράψει όχι μόνο την ομιλία του Υπουργού του Κατάρ στην ευρωβουλή αλλά και τις ερωτήσεις που θα του έκαναν ευρωβουλευτές για να φανεί ότι η Ντόχα είχε σημειώσει πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καϊλή - Χαράλαμπος Βουρλιώτης

eurokinissi

«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού, το έγραψε ο Παντσέρι και το μετέφρασα. Η ομιλία θα διαρκούσε περίπου οκτώ λεπτά με δυνατότητα απάντησης σε ερωτήσεις βουλευτών. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες, αλλά ο στόχος ήταν να επισημανθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει το Κατάρ, οι οποίες είχαν γίνει. Μιλήσαμε επίσης για το πώς να απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες δηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους από αξιωματούχους του Κατάρ. Μετά ήταν η εποχή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σταδίων.

Έγινε επίσης λόγος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στο Μεξικό, μια χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά. Η ομιλία υποτίθεται ότι υπογράμμιζε αυτό το διπλό “ταμπλό” των ευρωπαϊκών αρχών, αναδεικνύοντας ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ, παρόλο που ήταν η μόνη χώρα του Κόλπου που έδειξε ένα ορισμένο άνοιγμα σε συγκεκριμένο είδος θεμάτων», φέρεται να κατέθεσε ο Τζόρτζι.

Qatargate

Freepik

Qatargate: Η έρευνα Βουρλιώτη

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος απέστειλε στο μεταξύ αίτημα ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στην ομόλογη Αρχή για το Ξέπλυμα στον Παναμά.

Ειδικότερα, με το έγγραφο αίτημα ο κ. Βουρλιώτης ζητάει να ενημερωθεί εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ σε λογαριασμούς που ενδεχομένως ανήκουν στο ζεύγος Καϊλή – Τζιόρτζι.

Το εν λόγω έγγραφο απεστάλη από τον επικεφαλής της Αρχής την Τρίτη στις Αρχές του Παναμά, στο πλαίσιο των συντονισμένων ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τις οικονομικές δραστηριότητες του προφυλακισμένου ζεύγους, το οποίο εμπλέκεται στο «Qatargate».

Qatargate: Η επόμενη νομική κίνηση της Εύας Καϊλή

eurokinissi

Ωστόσο όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εκκωφαντικά καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί περί δήθεν εμβασμάτων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ προς την Εύα Καϊλή, μετά και από τη δημόσια ανακοίνωση της τράπεζας BLADEX στον Παναμά.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή σημειώνει πως “η Τράπεζα BLADEX με την από 21.12.2022 δημόσια ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της καταρρίπτει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα περί μυθικών εμβασμάτων από το Κατάρ στην κυρία Εύα Καϊλή”.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, “κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στα αρχεία της, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή”.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι “η τράπεζα δεν παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και δεν πραγματοποιεί πληρωμές τρίτων”, επομένως σύμφωνα με το δικηγόρο, αποδεικνύεται παραχρήμα η πλαστότητα των δήθεν εμβασμάτων από το Κατάρ σε δήθεν προσωπικό λογαριασμό της Εύας Καϊλή.

Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Pixabay

Η εμπλοκή του Μαρόκου

Στο επίκεντρο των ερευνών επανέρχεται και το Μαρόκο, μετά και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» υπό τον τίτλο: «Marokkoogate», σύμφωνα με το οποίο στελέχη της χώρας έχουν διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο απ’ ότι το Κατάρ.

Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου φέρεται να είναι αυτές που δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές για να διατυμπανίζουν τις αρετές του καταριανού καθεστώτος, σχολιάζει το Spiegel σύμφωνα με το protothema.gr.

«Είναι γνωστό ότι το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ωστόσο, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, το Μαρόκο είχε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ’ ότι πιστεύουν οι βελγικές αρχές.

Διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου «DGED» εμπλέκονται στο υψηλότερο επίπεδο του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας.

Qatargate

freepik

Για τις βελγικές αρχές, οι υπηρεσίες «DGED» θεωρούνται το κέντρο κατασκοπείας και αντικατασκοπείας του κράτους του Μαγκρέμπ (της περιοχής της Βορειοδυτικής – βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία).

Σύμφωνα, πάντως, με τα έγγραφα που έχει στα «χέρια» του το γερμανικό περιοδικό, η DGED φέρεται να είχε προσλάβει από το 2019 τρεις Ιταλούς: τον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοζολίνο όπως και τον βοηθό του, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφο της κυρίας Καϊλή.

Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου, σύμφωνα με το «Spiegel» πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ