“Ασπίδα” του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς κατά δικαστών – Καταδίκη δικηγόρου για περιφρονητικές εκφράσεις σε βάρος τους
Παρά τη διαφωνία μειοψηφίας του ΕΔΔΑ σχετικά με το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, το Δικαστήριο έκρινε πως οι αναφορές του δικαιολογούν το πρόστιμο που επιβλήθηκε.

«Πλάτη» έβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε δικαστές, οι οποίοι δέχθηκαν σφοδρή φραστική επίθεση από δικηγόρο εξαιτίας της μη θετικής κρίσης για την υπόθεσή του.
Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ δεν διέκρινε καμία παραβίαση στην ελευθερία της έκφρασης σε υπόθεση που αφορούσε πρόστιμο που επιβλήθηκε στον κ. Backović, δικηγόρο της Σερβίας για περιφρόνηση του δικαστηρίου σε εκλογικές διαδικασίες, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε αναγνώριση ότι ο ίδιος και έξι άλλα άτομα ήταν ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι, παρά το γεγονός πως είχε αποφασιστεί η παύση τους.
Μεταξύ άλλων, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «υπέρτατη ανοησία» και τους δικαστές στην υπόθεση «νομικές ιδιοφυΐες», ενώ χρησιμοποίησε και άλλους χαρακτηρισμούς σε βάρος των δικαστών όπως «νόμιμοι γίγαντες» και νομική «εφευρετικότητα».
Για τους λόγους αυτούς, το ΕΔΔΑ έκρινε πως είχε γελοιοποιήσει τον επαγγελματισμό του εν λόγω δικαστή και του δικαστηρίου. Διαπίστωσε ότι επαρκούσαν οι λόγοι για το πρόστιμο και δεν ήταν δυσανάλογο, ούτε υπερέβαινε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, με 5 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο κ. Backović και ως νομικός σύμβουλος ορισμένων άλλων δημοτικών συμβούλων, που είχαν καθαιρεθεί, ζήτησαν από το εγχώριο Δικαστήριο να επιβεβαιώσει πως λανθασμένα είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Ωστόσο, η προσφυγή τους ήταν ανεπιτυχής πρωτοδίκως και στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση. Στις παρατηρήσεις του ο δικηγόρος ανέφερε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν «ένα είδος «σπρωξίματος με στυλό» (περιοριστική «ερμηνεία» του νόμου περί εκτελεστικής διαδικασίας»), χαρακτηρίζοντας τους δικαστές ως «νομικές ιδιοφυΐες» και «νομικούς γίγαντες».
Κατά τη διαπίστωσή του – όπως ανέφερε – «το Διοικητικό Δικαστήριο είναι υπέρτατη ανοησία, που απλά δεν αξίζει κανένα περαιτέρω σχόλιο. Αν γράφτηκε από κακία … ή λόγω έλλειψης γνώσης, μια τέτοια απόφαση και το σκεπτικό της είναι ασυμβίβαστο με τις ενέργειες ενός επαγγελματικού δικαστικού σώματος σε ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από το κράτος δικαίου που η Σερβία ομολογεί ότι είναι».
Ως αποτέλεσμα αυτών των δηλώσεων, του επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 δηνάρια Σερβίας (RSD) – περίπου 910 ευρώ τότε – από τον δικαστή, ο οποίος θεώρησε ότι το περιεχόμενο είχε ως στόχο την προσβολή του Δικαστηρίου. Το πρόστιμο αργότερα μειώθηκε σε 50.000 RSD. Απορρίφθηκε μεταγενέστερη συνταγματική έφεση.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι παρατηρήσεις είχαν ως στόχο να υποτιμήσουν το σερβικό δικαστήριο και να αμφισβητήσουν τον επαγγελματισμό του εμπλεκόμενου δικαστή. Σημείωσε ότι η απόφαση να επιβληθεί πρόστιμο στον κ. Backović είχε ληφθεί μετά από αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο και το πρόστιμο ήταν στο κατώτερο όριο των προβλεπόμενων προστίμων.
Οι λόγοι που προέβαλαν τα εθνικά δικαστήρια για το πρόστιμο ήταν «σχετικοί και επαρκείς» και η αγωγή δεν ήταν δυσανάλογη, όπως κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραγωδία στην Εγνατία: Στον εισαγγελέα ο οδηγός του φορτηγού – Στο κουβούκλιο βρισκόταν η υπάλληλος των διοδίων – ΒΙΝΤΕΟ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου: Ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο 35χρονης μητέρας στη Λάρισα Ποδοσφαιριστής κατηγορείται για διακίνηση κοκαΐνης – Τι δηλώνει μέσω των δικηγόρων του Γ. Γλύκα και Ν. Παντερμαλή Ρόδος: Στον Ανακριτή ο 80χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 7χρονου κοριτσιούΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr