“Διαφωνίες” δικαστών για την επαναφορά Δώρων και Επιδομάτων στο Δημόσιο – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 16 Νοεμβρίου
Με διαφορετικό τρόπο και πλαίσιο διεκδίκησης τοποθετούνται τα μέλη πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Συνολικά οικονομικά αιτήματα για τους δικαστές θέτει η πλειοψηφία. Να τεθεί το θέμα των δώρων – επιδομάτων συνολικά για το δημόσιο κι όχι μόνο για τους δικαστές ζητεί η μειοψηφία.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων της χώρας στις 16.11.2022 “όπου θα συζητηθούν θεσμικά ζητήματα της Δικαιοσύνης και ζητήματα για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών”. Σε αυτό το πλαίσιο οι δικαστές θα θέσουν σειρά ζητημάτων που τους αφορούν αλλά κυρίως με οικονομικό αντικείμενο και τα οποία έχουν παραθέσει στο δημόσιο διάλογο. Άλλωστε το γεγονός ότι διανύουμε πλέον προεκλογική περίοδο καθιστά ευνοϊκό το περιβάλλον διεκδίκησης. Την συνάντηση έκανε γνωστή στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η πρόεδρος της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη.
Διαφωνίες
Πάντως διαφωνίες για τον τρόπο διεκδίκησης οικονομικών αιτημάτων του δικαστικού κλάδου, εκφράστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που συνεδρίασε στις 4 Νοεμβρίου, με αιχμή του δόρατος το αν θα πρέπει π.χ το θέμα της επαναφοράς των Δώρων και Επιδομάτων να αφορά (ως διατύπωση εκ μέρους των δικαστών) μόνο τον κλάδο τους ή συνολικά τον δημόσιο τομέα.
Εκεί πλειοψηφία και μειοψηφία εξέφρασαν διαφορετική προσέγγιση για το θέμα , με την πλειοψηφία (ομάδα της προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη) να εκφράζει την άποψη πως πρέπει “να αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό”, και τη μειοψηφία (ομάδα πρώην προέδρου Χρ. Σεβαστίδη) να αιτείται “την υποβολή αιτήματος για επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας σε όλο το Δημόσιο Τομέα”, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή τους πως η πλειοψηφία – ουσιαστικά- επιθυμεί να περιοριστεί το αίτημα στον δικαστικό κλάδο, να μην υποβάλλει συνολικό αίτημα δηλαδή η Ένωση για όλο το δημόσιο που άλλωστε εκπροσωπείται απο άλλους συνδικαλιστικούς φορείς. Η ανακοίνωση μάλιστα φέρει τον τίτλο “Επικίνδυνη ασυνεννοησία μεταξύ των μελών του προεδρείου”.
“Επαμφοτερίζουσα στάση”
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μειοψηφίας το ΔΣ δεν είχε ενημερωθεί για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητηθούν οικονομικά αιτήματα του κλάδου. “Εκεί άρχισαν τα δύσκολα. Επιμείναμε να μας ενημερώσουν ποιο θα είναι το πλαίσιο των οικονομικών αιτημάτων και αν σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η επιστροφή των δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας, όπως ζητήσαμε. .
Η πλειοψηφία του ΔΣ κράτησε στάση επαμφοτερίζουσα.
Ο Σ. Βεργώνης απέρριψε συλλήβδην την πρότασή μας λέγοντας ότι πρόκειται για «μαξιμαλιστικό στόχο», ο Ν. Βελίας και η Ε. Κώνστα ζήτησαν να αναβάλουμε την απόφαση, η Μ. Στενιώτη αρχικά ότι δεν αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο της πρότασής μας και στη συνέχεια ότι συμφωνεί με την επαναφορά των Δώρων αλλά μόνο για τους συναδέλφους δικαστικούς λειτουργούς και όχι για τον δημόσιο τομέα. Θυμίζουμε ότι όμοια στάση τήρησαν ως προς το θέμα αυτό και στις 6-2-2021. Η θέση τους εκεί διατυπώθηκε ως εξής:
«..η δημόσια προβολή και ανάδειξη των εν λόγω ζητημάτων εκ μέρους της ΕΔΕ για λογαριασμό ολόκληρου του δημόσιου τομέα..εκφεύγει των καταστατικών σκοπών της ένωσης, καθότι άπτεται της κυβερνητικής πολιτικής, αναιρεί τον θεσμικό ρόλο δικαστών και εισαγγελέων ως λειτουργών του κράτους, οδηγεί σε δημοσιοϋπαλληλοποίηση αυτών και μοναδικό σκοπό έχει την δημιουργία εντυπώσεων σε μια εποχή που λόγω πανδημίας παρατηρείται ύφεση και αύξηση της ανεργίας».
Συνολικό
Αυτή η λογική της αποκλειστικότητας στη διεκδίκηση ενός επιδόματος με γενικά χαρακτηριστικά, που καταβαλλόταν και ανεστάλη η καταβολή του σε όλο τον δημόσιο τομέα, εκφράζει μια απαρχαιωμένη, διασπαστική, συντεχνιακή λογική που παραβλέπει τόσο την ιστορική πορεία των δύο αιώνων στην θεσμοθέτησή του αλλά και την κοινωνική απομόνωση με την οποία θα μας φέρει αντιμέτωπους. Ταυτόχρονα περιέχει μια προφανή λογική αντίφαση καθώς αναγνωρίζει σε θεωρητικό επίπεδο το δίκαιο του αιτήματος αλλά στην πράξη το αποδυναμώνει επικαλούμενη την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας ώστε με τον τρόπο αυτό τελικά να αυτοαναιρείται. Είναι φανερό ότι οι διαφορετικές «τάσεις» εντός του προεδρείου, αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του, τα οποία είχαμε μεν διαβλέψει, ήδη όμως υπονομεύουν τα συμφέροντα του Σώματος.
Μετά από 12 χρόνια οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να καλπάζει συρρικνώνοντας κι άλλο το εισόδημά μας, με ταυτόχρονες κυβερνητικές εξαγγελίες περί ανάπτυξης και μείωσης ανεργίας, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές, υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για να επιτευχθούν οικονομικοί στόχοι για το Δικαστικό Σώμα, χωρίς να έχουμε την κοινωνία απέναντι. Ο βασικός μισθός, τα ειδικά επιδόματά μας, που έχουν μείνει επί χρόνια παγωμένα, μετά από μνημονιακές μειώσεις και η επαναφορά των Δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας για όλο το Δημόσιο, είναι δίκαια και ώριμα αιτήματα που οφείλει να προβάλει το προεδρείο, παρά τα εσωτερικά του «βαρίδια». Ενόψει της διαφαινόμενης απουσίας πείρας, ενότητας και στρατηγικής εντός του προεδρείου, εκφράζουμε τις εύλογες ανησυχίες μας και είμαστε στη διάθεσή του, για να μοιραστούμε την πείρα της προηγούμενης διοίκησης που οδήγησε στις οικονομικές επιτυχίες του παρελθόντος”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε η αγωνίστρια δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου – ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟ Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα γίνουμε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης Νέο καμπανάκι δικηγόρων: Κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν αναστείλει την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών Κολωνός: Προφυλακιστέοι ο 35χρονος εισοδηματίας και ο 39χρονος σεκιούριτι – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr