Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

“Φραγμός” στις δικαστικές διεκδικήσεις: Για έναν… μαντρότοιχο δεν μπορεί να φτάνεις στον Άρειο Πάγο

Τι δήλωσαν επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί για το πρόβλημα της βραδύτητας στην απονομή Δικαιοσύνης που οργάνωσε η Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φραγμός” στις δικαστικές διεκδικήσεις: Για έναν… μαντρότοιχο δεν μπορεί να φτάνεις στον Άρειο Πάγο

Επιτάχυνση δικαιοσύνης: Μπορεί η κατεδάφιση ενός μαντρότοιχου κάπου στη Μεγαλόπολη να οδηγήσει σε σειρά αστικών υποθέσεων, μία σειρά διοικητικών υποθέσεων, μία σειρά ποινικών που θα φτάσει μάλιστα δύο φορές στον Άρειο Πάγο και κατόπιν στο δικαστήριο κακοδικίας;

Βάσει των ελληνικών δεδομένων για την απονομή Δικαιοσύνης μπορεί… Αυτό αποκάλυψαν οι τρεις επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί, Αθανάσιος Ράντος, Βασίλης Μακρής και Ιωάννης Χαμηλοθώρης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Κίνησης Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μετέδωσε ζωντανά το dikastiko.gr. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάκης Τσιμπούκης.

Την ανάγκη να μπει ένα όριο στην εκδίκαση υποθέσεων που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο, δηλαδή στον Άρειο Πάγο επεσήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ένας φραγμός για το ποιες θα πρέπει να εισάγονται σε ανώτερο βαθμό και με ποιο τρόπο. Υποθέσεις, που αποτελούν παράγοντα καθυστερήσεων στην εκδίκαση από τη Δικαιοσύνη.

Το παράδειγμα του… μαντρότοιχου ανέφερε o Αθανάσιος Ράντος, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος το έζησε από «πρώτο χέρι». Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις, σχολίασε πως υπάρχουν και αυτοί που το γνωρίζουν και επιλέγουν να επωφεληθούν από αυτό. «Υπάρχει εκείνος που ξέρει ότι η Δικαιοσύνη θα καθυστερήσει και λέει “ξέρεις αντίδικε τι θα σου κάνω;”. Και όπως προσθέτει: «Λέει θα σε πάω μέχρι το τέλος, δεν με ενδιαφέρει αν θα κερδίσω, αν καταφέρω να βγει σε 10 χρόνια απόφαση, θα έχω κερδίσει».

Όπως είπε «οι μισοί έχουν συμφέρον να καθυστερήσει η διαφορά», αναφέροντας πως ένα κομμάτι της κοινωνίας εμμένει να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για πράγματα που δεν έχουν σημασία.

Έμφαση έδωσε στην ανάγκη αντιμετώπισης των ένδικων μέσων και ο Βασίλης Μαρκής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται κάθε υπόθεση να μπορεί να φτάνει στον Άρειο Πάγο. Όπως είπε πρέπει να υπάρξει φραγμός και κριτήριο δεν πρέπει να είναι το ύψος της ποινής, αλλά το είδος της υπόθεσης.

Υποστήριξε πως πρόβλημα είναι ο τρόπος που λειτουργεί στο εσωτερικό η Δικαιοσύνη, μιλώντας για την ευκολία με την οποία γίνονται παραπομπές στο ακροατήριο. Ωστόσο, σημείωσε πως και η καθιέρωση υποχρεωτικής προκαταρκτικής εξέτασης για τον περιορισμό της εισαγωγής υποθέσεων στο ακροατήριο, στην περίπτωση άσκησης δίωξης για κακούργημα οδηγεί σε ανακριτή που πρέπει να επαναλάβει όλες τις πράξεις από την αρχή. «Όλες οι υποθέσεις σέρνονται στην προδικαστική διαδικασία» ανέφερε. Τρεις δικαστές και εισαγγελείς συζητούν για τη βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Τάχθηκε υπέρ της πρότασης καθηγητή Ανδρουλάκη για ενοποίηση διαδικασιών  στην προδικασία υπό την ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, γεγονός που – όπως ανέφερε – θα επιφέρει μείωση κατά το ήμισυ του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση βουλεύματος ή παραπομπή στο ακροατήριο μίας υπόθεσης.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Χαμηλοθώρης, επίτιμος αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, τόνισε πως οι καθυστερήσεις οδηγούν σε αρνησιδικία ειδικά στις πολιτικές δίκες. Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης, ως μία ανεξάρτητη Αρχή, που θα συλλέγει τα στοιχεία και θα τα αξιοποιούν οι αρμόδιες αρχές και να υποδειχθούν μέτρα

Πρότεινε την σύσταση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης, ως μία ανεξάρτητη Αρχή, που θα συλλέγει τα στοιχεία και θα τα αξιοποιούν οι αρμόδιες αρχές και να υποδειχθούν μέτρα. Υποστήριξε πως όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, ενέχουν ευθύνη. “Φραγμός” στις δικαστικές διεκδικήσεις: Για έναν… μαντρότοιχο δεν μπορεί να φτάνεις στον Άρειο Πάγο

Επιτάχυνση δικαιοσύνης: Το «αγκάθι» των αναβολών και η αξιολόγηση των δικαστών

«Δεν νοούνται διαρκώς παντού 3 βαθμοί» στην εκδίκαση υποθέσεων σχολίασε ο κ. Ράντος, εισηγούμενος περιορισμό των επ’ ακροατηρίου διαδικασιών για τις αστικές και διοικητικές υποθέσεις – όχι για τις ποινικές.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της αύξησης δικαστών, ενώ εισηγήθηκε να υπάρξει νομοθετικός περιορισμός των αναβολών – «δεν νοείται απεριόριστος αριθμός αναβολών» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Χαμηλοθώρης σημαντικός παράγοντας καθυστερήσεων είναι το συχνό φαινόμενο να έχουμε αναβολές και το περιορισμένο ωράριο που λήγει η εκδίκαση υποθέσεων στις 3 το μεσημέρι. Επιτάχυνση δικαιοσύνης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρκής στο γεγονός πως οι δικαστές δεν ελέγχονται για τις αναβολές, καθώς επίσης και οι εισαγγελείς για την ευκολία παραπομπής στο ακροατήριο υποθέσεων. «Αν δεν ελέγξουμε την ποιότητα των δικαστών που την απονέμουν και τον τρόπο που λειτουργούν το σύστημα δεν ελέγχεται» είπε.

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις για όσους καθυστερούν, ο κ. Ράντος έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής «ευέλικτων και έξυπνων» και όχι κατευθείαν εφαρμογή δύσχρηστων διαδικασιών για απόλυση, προκρίνοντας την επιβολή προστίμων, την παρακράτηση αποδοχών κ.ά.

Κατηγορηματικός υπήρξε ο κ. Χαμηλοθώρης δηλώνοντας πως δεν λειτουργεί το σύστημα αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και πρότεινε να δημιουργηθεί πάγια μεθοδολογία ως προς το σύστημα επιθεώρησης των δικαστών. «Να υπάρχει ατομικός φάκελος κάθε δικαστή» σημείωσε.

Γ. Κώτσηρας: Στοχευμένες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση της σημαντικής πρωτοβουλίας «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης (Κ.Ε.Δ.)» που ιδρύθηκε με σκοπό να συνδράμει με ποικίλους τρόπους στην αντιμετώπιση ενός υπαρκτού προβλήματος για την άμβλυνση του οποίου έχουν ομολογουμένως αναληφθεί σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία έτη» ανέφερε.

«Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι χώρος ευαίσθητος και οι πρωτοβουλίες εκ μέρους της Πολιτείας πρέπει να είναι στοχευμένες, προσεκτικές και αποτελεσματικές. Στην απονομή Δικαιοσύνης συμβάλλουν άμεσα και έμμεσα πλήθος παραγόντων, με άμεση εν τέλει επιρροή στην ίδια την κοινωνία, και για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την επιτάχυνση απονομής της θα επιτύχει όταν γίνεται με όρους συλλογικού και εμπροσθοβαρούς εγχειρήματος, με εξωστρέφεια, καλόπιστη αντιμετώπιση του προβλήματος και ουσιώδη βούληση για βελτίωση του περιβάλλοντος εντός του οποίου πραγματώνεται η ιερή διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης» πρόσθεσε. Επιτάχυνση δικαιοσύνης

Ο κ. Κώτσηρας σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό, πολυδιάστατο με αίτια εξωγενή και ενδογενή, συνδεόμενο με διαχρονικές παθογένειες. Αδιαμφισβήτητα κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη βελτίωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης έχει πολλαπλά οφέλη μιας και ενισχύει στη συνείδηση των πολιτών τον θεσμό της Δικαιοσύνης, συντελεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και ανυψώνει το διεθνές κύρος της χώρας ως κράτους δικαίου.

Αντιλαμβανόμενο πλήρως τα παραπάνω, το υπουργείο Δικαιοσύνης ως ο κύριος μοχλός πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τσιάρα έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και η πρόοδος που έχει σημειωθεί αποτυπώνεται και στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση του  Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα του έτους 2020-2021».

Δ. Βερβεσός: Οι καθυστερήσεις κλονίζουν το κράτος δικαίου

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι «οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη δεν αποτελούν απλώς εσωτερικό πρόβλημα του δικαστικού συστήματος, έχουν μείζονες συνέπειες στην  κοινωνία, την οικονομία και το κράτος δικαίου. Όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ή απονέμεται με υπερβολική καθυστέρηση, κλονίζεται η ασφάλεια δικαίου και δοκιμάζεται η κοινωνική ειρήνη.

Οι συνέπειες είναι φανερές σε όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους. Στην ποινική δικαιοσύνη η τιμωρία του θύτη καθίσταται ανεπίκαιρη και ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα τα θύματα. Στη διοικητική δικαιοσύνη εκτός από τα συμφέροντα του πολίτη, θίγονται ταυτόχρονα και η αποτελεσματικότητα, καθώς και την αξιοπιστία της διοίκησης, και εν τέλει το δημόσιο συμφέρον, που επιτάσσει την ταχεία εκκαθάριση των διοικητικών εκκρεμοτήτων και τη σταθερότητα των διοικητικών καταστάσεων».

Σε δύο λόγους απέδωσε ο κ. Βερβεσός την βραδεία απονομής Δικαιοσύνης και όπως είπε «α) στις τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμων ορισμένων κατηγοριών υποθέσεων (π.χ. νέα τακτική διαδικασία, διοικητικές διαφορές ουσίας, ποινικές υποθέσεις) και β) στην καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων από ορισμένους (ευτυχώς λίγους) δικαστές.

Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά επισημαίνει εδώ και πολλά χρόνια με τον πλέον εμφαντικό τρόπο το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση όσον αφορά τις καταδίκες από για παραβίαση του “εύλογου χρόνου” απονομής της δικαιοσύνης, μετά την Ιταλία και την Τουρκία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ