“Η μάχη της Κρήτης” για το πόρισμα που καταργεί Εφετεία – Η κοινή ανακοίνωση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της μεγαλονήσου
Δηλώνουν "κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας"
“Η μάχη της Κρήτης” για το πόρισμα που καταργεί Εφετεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος της μεγαλονήσου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας.
Το επίμαχο ζήτημα, όπως έγραψε το dikastiko.gr έχει προκαλέσει αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας με “φόντο” σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
“Η μάχη της Κρήτης” για το πόρισμα που καταργεί Εφετεία: Η κοινή ανακοίνωση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του νησιού
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι πρόεδροι των τεσσάρων Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης:
«Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας, η δε συγχώνευση Ειρηνοδικείων προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που θα ανακύψουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και τη λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία.
Οι πρόεδροι
Δ.Σ. Ηρακλείου Νικόλαος Λογοθέτης,
Δ.Σ. Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη,
Δ.Σ. Ρεθύμνου Θωμάς Λεχωβίτης,
Δ.Σ. Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης».
To πόρισμα
Στο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα Εφετεία στην Ελλάδα είναι 19, αριθμός καταφανώς υπερβολικός όχι μόνο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (π.χ. μόλις τέσσερα έχει η Ολλανδία των 17.500.000 κατοίκων), αλλά και με βάση τα έως πρόσφατα ισχύοντα στη χώρα μας (αφού το 1992 – με πολύ χειρότερο οδικό δίκτυο – ήταν μόλις 12). Η δε αύξησή τους, δυστυχώς, δε φαίνεται να έγινε βάσει πληθυσμιακών, γεωγραφικών ή διοικητικών κριτηρίων.
Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι τα τρία “προβληματικότερα” Εφετεία στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων είναι προϊόντα διασπάσεων (Ναύπλιο, Κρήτη, Ανατολική Κρήτη), ενώ, με εξαίρεση την Κέρκυρα (επίσης πολύ μικρό Εφετείο), όλα τα Εφετεία που εμφανίζουν καθυστέρηση έχουν υποστεί σχετικά πρόσφατα τέτοιες διασπάσεις.
Επίσης, τα Εφετεία είναι ανισομερώς κατανεμημένα, συχνά χωρίς οργανική συνέχεια με τη γεωγραφική ή διοικητική διαίρεση της χώρας (π.χ. στις Περιφέρειες Κρήτης και Αν. Πελοποννήσου λειτουργούν δύο, ενώ στην πολυπληθέστερη Κεντρική Μακεδονία μόνο ένα). Λόγω της μειωμένης δικαστικής ύλης, εκ των πραγμάτων τα περισσότερα είναι υποστελεχωμένα».
Σφοδρές αντιδράσεις – Οργή και αγανάκτηση για το πόρισμα
Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης ανέφερε ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με οργή και αγανάκτηση είδε το πόρισμα το οποίο προβλέπει εμμέσως πλην σαφώς την κατάργηση του ιστορικού Εφετείου Κρήτης. Και αυτή η οργή και αγανάκτηση συνίσταται στο ότι ο πληθυσμός των Χανίων εμπαίζεται σε μέγιστο βαθμό. Και εμπαίζεται διότι, όταν πριν από δέκα χρόνια η Πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, έλαβε σοβαρά υπόψη της την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, οι διάδικοι και οι συνάδελφοι της Ανατολικής Κρήτης, καθώς θεωρείτο ότι η απόσταση ήταν μεγάλη και το οδικό δίκτυο δεν μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια. Παρήλθαν δέκα χρόνια και αν δεχτούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός ήταν βάσιμος, τότε για ποιο λόγο να μην έχω αυτή την οργή και την αγανάκτηση. Το υφιστάμενο δίκτυο είναι χειρότερο απ’ ό,τι ήταν τότε, η κίνηση έχει αυξηθεί».
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης, που επισήμανε ότι δε γίνεται αποδεκτή «καμία κατάργηση ή συγχώνευση».
«Πληροφορηθήκαμε για το πόρισμα ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται, παραδόξως, για ένα ανυπόγραφο κείμενο, χωρίς αναφορά των μελών της ομάδας εργασίας και των επιμέρους απόψεών τους. Η θέση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι σαφής: Ως προς τα Εφετεία και Πρωτοδικεία αποτελεί πάγια θέση της, ότι καμία κατάργηση δεν είναι αποδεκτή. Τα Δικαστήρια δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν κουκκίδες στον χάρτη, αλλά σαν σημείο τοπικής αναφοράς στον θεσμό που εγγυάται τη λειτουργία όλων των άλλων θεσμών. Το πόρισμα αποτελεί συμβουλευτική πρόταση της ομάδας εργασίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έχει, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, την τύχη που του αξίζει. Δεν αποτελεί τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν περιλαμβάνεται τις προθέσεις του η κατάργηση Εφετείου στην Κρήτη, και προφανώς από την πλευρά μας δεν αποδεχόμαστε καμία κατάργηση ή συγχώνευση», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Σαρακιώτης: “Bαθιά οπισθοδρόμηση και περιστολή κατακτήσεων δεκαετιών στο Κράτος Δικαίου” – Η απάντηση σε Φλωρίδη – ΦΩΤΟ Γενική Συνέλευση Ένωσης Εισαγγελέων: Όλες οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη επί τάπητος Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Απορρίπτει κατάργηση Πρωτοδικείων- Εφετείων- Προαναγγέλει δημοψήφισμα αν υπάρξει ενοποίηση πρώτου βαθμού Δικαστικός χάρτης- Βολές Βερβεσού για την κατάργηση των Εφετείων προς τον Γ. Φλωρίδη: “Άλλα μας έλεγες”- “Δεν είναι δεσμευτικά τα κείμενα”, απαντά ο υπουργός Νέος δικαστικός χάρτης: Ποια Εφετεία προτείνεται να καταργηθούν και γιατί- Η “αιχμή” για τη δημιουργία τους με μη πληθυσμιακά κριτήριαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr