“Κληρονομείται” η ρύθμιση οφειλών του νόμου Κατσέλη: Δικαστική απόφαση βάζει φρένο σε πλειστηριασμό κύριας κατοικίας – Τι προβλέπει για τη διάσωσή της
Σημαντική απόφαση για μεταβίβαση της ρύθμισης από την ήδη θανούσα- οφειλέτρια προς τον κληρονομούμενο σύζυγό της. Δέχτηκε την προσφυγή του το Ειρηνοδικείο Νικαίας.
Σε μίας ιδιαίτερης σημασίας απόφαση προχώρησε το Ειρηνοδικείο Νίκαιας βάσει της οποίας «κληρονομείται» η ρύθμιση οφειλών του νόμου Κατσέλη για την κύρια κατοικία.
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως εξακολουθεί να ισχύει η προστασία κύριας κατοικίας, με μεταβίβαση της ρύθμισης οφειλών της θανούσης οφειλέτριας στο σύζυγό της, όπως ανέφερε ο συνήγορος του Μιχάλης Κούβαρης
Συγκεκριμένα, «το Δικαστήριο δικάζοντας με τη διαδικασία της Εκουσίας Δικαιοδοσίας Ν. 3869/2010, δέχτηκε την μεταβίβαση της ρύθμισης του αρ. 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 της ήδη θανούσης συζύγου – κληρονομούμενης οφειλέτριας του αιτούντος στον ίδιο, προέβη σε συνυπολογισμό του συνόλου των καταβολών στις οποίες είχε προβεί τόσο η θανούσα, όσο και ο κληρονόμος σύζυγός της και διέταξε τη σημείωση της μεταρρυθμιστικής απόφασης στο περιθώριο της μεταρρυθμιζόμενης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ρύθμιση οφειλών νόμου Κατσέλη για κύρια κατοικία: «Δεν θίγεται η θέση των πιστωτών»
Όπως αναφερόταν στην προσφυγή, η οποία έγινε δεκτή «σε αυτήν την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα στον κληρονόμο, που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον 3869/2010, αν χρησιμοποιεί την κύρια κατοικία του κληρονομουμένου ως δική του κύρια κατοικία και συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές προϋποθέσεις της παρ.2 του άρθρου 9 του ν.3968/2010, να ζητήσει από το δικαστήριο να του επιτρέψει την συνέχιση του σχεδίου διευθέτησης, προσαρμοσμένου φυσικά στην δική του ικανότητα αποπληρωμής».
Στην απόφαση του Δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης πως «η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών δεν θίγεται ούτε επιτρέπεται η συνολική διάρκεια των σχεδίων διευθέτησης του κληρονομουμένου και του κληρονόμου να υπερβαίνουν την μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια (20 έτη και κατ’ εξαίρεση 35 έτη επί συμβάσεων μεγαλύτερης διάρκειας). Ωστόσο, ο κληρονόμος θα μπορεί να ζητήσει προστασία της κύριας κατοικίας και μετά την 31-12-2018, η δε αξία ρευστοποίησης, την οποία θα καταβάλει για την προστασία της κύριας κατοικίας, θα μειωθεί κατά τα ποσό που κατέβαλε ο κληρονομούμενος.
Η απόφαση του Δικαστηρίου
Για τους λόγους αυτούς το Ειρηνοδικείο αποφάσισε πως:
«ΔΙΑΤΗΡΕΙ την εξαίρεση από την εκποίηση των κάτωθι ακινήτων: α) δικαιώματος πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% ενός διαμερίσματος τετάρτου ορόφου, …
ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στον αιτούντα για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του (του υπό στοιχεία (α) ως άνω διαμερίσματος) την καταβολή ισόποσων δόσεων ύψους τριακοσίων είκοσι ενός ευρώ και σαράντα τριών λεπτών (321,43) έως τη συμπλήρωση 84 μηνιαίων δόσεων, αφ’ ου αφαιρεθούν όσες δόσεις κατέβαλλε η αποβιώσασα σύζυγός του και ο ίδιος ο αιτών έως την έκδοση της παρούσης αποφάσεως».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Ανάληψη ευθύνης για τον παγιδευμένο φάκελο στην πρόεδρο Εφετών – ΒΙΝΤΕΟ Άρειος Πάγος: Παραγγελία Αδειλίνη για διερεύνηση της υπόθεσης δίωξης της 19χρονης-θύμα trafficking στην Ηλιούπολη Aποκεφάλισε με αλυσοπρίονο τον πατέρα του: Στο Νοσοκομείο Λάρισας ο 46χρονος πατροκτόνος – Τι θα αποκαλύψει η νεκροψία – ΒΙΝΤΕΟ “Μάχη” δικηγόρων με εισαγγελείς για τους νέους Κώδικες: Η στοχοποίηση των δικηγόρων για τις αναβολές – «Τα πινάκια φορτώνονται με ευθύνη Εισαγγελέων» απαντά ο Δ. Βερβεσός – BINTEOΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr