“Προς άγραν” δικαστών για τα Ειδικά Δικαστήρια – Τι φέρνουν οι εξελίξεις στις υποθέσεις τηλεοπτικών αδειών και Novartis

Τα εμπόδια που προκύπτουν λόγω της αποχώρησης ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

NEWSROOM
“Προς άγραν” δικαστών για τα Ειδικά Δικαστήρια – Τι φέρνουν οι εξελίξεις στις υποθέσεις τηλεοπτικών αδειών και Novartis

Σε… γρίφο για τις ανώτατες δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα το ΣτΕ και κυρίως τον Άρειο Πάγο πιθανά να εξελιχθεί το ενδεχόμενο να απαιτηθεί να στηθούν δύο Ειδικά Δικαστήρια με το νέο δικαστικό έτος, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και για τη λεγόμενη «σκευωρία» Novartis.

Ήδη, το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του παρέπεμψε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και τον «κόκκινο» εργολάβο, Χρήστο Καλογρίτσα σε Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

eurokinissi

eurokinissi

Τα πράγματα θα περιπλεχθούν εάν γίνει δεκτή από Δικαστικό Συμβούλιο και η εισαγγελική πρόταση για την Novartis, που βάζει στο κάδρο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και άλλους δύο εισαγγελείς.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει η realnews.gr χρειάζονται συνολικά 26 ανώτατοι δικαστές για να συγκροτηθούν τα δύο δικαστήρια. Και από το μεν Συμβούλιο της Επικρατείας δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, από τον Άρειο Πάγο όμως η ανεύρεσή τους είναι πιο δύσκολη καθώς στις 30 Ιουνίου αποχωρούν 11 αεροπαγίτες λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου υπηρέτησης.

Η δυσκολία έγκειται στο ότι, βάση του Νόμου περί ευθύνης υπουργών, αυτοί που θα κληρωθούν πρέπει να είχαν ήδη προαχθεί στη θέση τους όταν υποβλήθηκε το αίτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Υπό την προϋπόθεση αυτή ο αριθμός  των απαιτούμενων αρεοπαγιτών στην υπόθεση  της Novartis δεν φαίνεται να βγαίνει, όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, εκτιμώντας ότι για να ξεπεραστεί  το «εμπόδιο» θα πρέπει, ενδεχομένως, να δοθεί μια διαφορετική ερμηνεία στην πρόβλεψη του νόμου.

Ειδικά Δικαστήρια: Το παραπεμπτικό βούλευμα για τις τηλεοπτικές άδειες

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ήδη από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στη Βουλή το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την παραπομπή του Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο, ο οποίος θα καθίσει στο σκαμνί για τους χειρισμούς του σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αφού κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Στη συνέχεια θα φτάσει στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα αίτημα έτσι ώστε να δοθεί από το υπουργείο στο Κοινοβούλιο ο κατάλογος με τους ανώτατους δικαστές από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να γίνει η κλήρωση των 13 δικαστών και 6 αναπληρωματικών, οι οποίοι θα συνθέσουν την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου.

dikastiko

Η κλήρωση της έδρας στην Ολομέλεια αναμένεται προς το τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου. Στον κατάλογο θα βρίσκονται όσοι ήταν ανώτατοι δικαστές κατά την 9η Μαρτίου του 2021 που υποβλήθηκε το αίτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι προήχθησαν ενδιαμέσως στην ανώτατη ιεραρχία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων.

Ειδικά Δικαστήρια: Η εισαγγελική πρόταση για Novartis

Εδώλιο «έδειξε» η αντεισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή προτείνοντας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των πρώην εισαγγελέων διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη. Αντιθέτως, ήταν απαλλακτική για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους 3 δημοσιογράφους.

eurokinissi

eurokinissi

Η κ. Μετσοβίτου, στην πρότασή της σύμφωνα με την realnews.gr, αφού διαφωνεί με την υπαγωγή των 3 μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας, «αποδομεί» τα όσα υποστήριξαν περί δωροδοκίας 10 πολιτικών προσώπων, χαρακτηρίζοντας «χειραγωγημένες και κατευθυνόμενες» τις καταθέσεις τους.

«Το καθεστώς προστασίας μαρτύρων αφορά, κυρίως και πρωτίστως, σε υποθέσεις τρομοκρατίας και εγκλημάτων στο χώρο του υποκόσμου, όπου ενδεχομένως μπορεί να λάβουν χώρα πράξεις αντεκδίκησης ή εκφοβισμού… Αυτή όμως η εκδοχή δεν μπορεί βασίμως να υποστηριχθεί και να αποκτήσει έδαφος προς εφαρμογή, όσον αφορά σε μέλη του κοινοβουλίου, μιας εκ των τριών εξουσιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, και δεν μπορεί να καταλείπονται σκιές ταυτίσεώς τους με το οργανωμένο έγκλημα. Όσοι έχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων, υπουργών ή βουλευτών, έχουν ιερή υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα να τα προάγουν στην δικαιοσύνη επώνυμα και με τις δέουσες δικονομικές εγγυήσεις και προϋποθέσεις, η προστασία τους δε εναπόκειται αποκλειστικά στην δικαιοσύνη και την έννομη τάξη ευρύτερα» ανέφερε.

Καταστρατήγηση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων

«Υπό το πρίσμα αυτό καθίσταται σαφές ότι η θέση των μαρτύρων, στην προκειμένη περίπτωση, σε καθεστώς προστασίας για να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους, έλαβε χώρα κατά καταστρατήγηση των προϋποθέσεων του νομού… Επίσης οι  προστατευόμενοι μάρτυρες δεν προσκομίζουν ούτε παραπέμπουν σε αποδεικτικά στοιχεία για όσα ιδιαίτερα επιβαρυντικά, κρίσιμα και «καυτά» καταθέτουν σε βάρος των πολιτικών προσώπων, δεν ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις και τεκμηρίωση του περιεχομένου των καταθέσεων τους, σε ορισμένα δε σημεία είναι φανερό, από τον τρόπο που τίθενται οι ερωτήσεις από τους κατηγορούμενους εισαγγελείς, ότι υπάρχει χειραγώγηση και καθοδήγηση, ώστε να εστιαστεί η έρευνα σε βάρος υπουργών και βουλευτών για φερόμενα, ως τελεσθέντα από αυτούς, αδικήματα απιστίας και δωροδοκίας…

Η μονόπλευρη έρευνα και προσέγγιση της υπόθεσης από τους κατηγορούμενους εισαγγελείς και η προκύπτουσα προαποφασισμένη πρόθεσή τους να την κατευθύνουν εναντίον των πολιτικών προσώπων και όχι προς την πλήρη διαλεύκανση και ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας, εκτός όλων των άλλων στοιχείων, γίνεται πασίδηλη και αυταπόδεικτη από το γεγονός ότι ενώ οι  ανωτέρω προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι τα όσα κατέθεσαν…είχαν περιέλθει σε γνώση τους εξ ακοής , με σχεδόν αποκλειστική πηγή τους, τον Κωσταντίνο Φρουζή, υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis ΕΛΛΑΣ, ο όποιος και αποτελούσε το κεντρικό πρόσωπο της δωροδοκίας, ουδέποτε τον κάλεσαν, ως όφειλαν, προς επίσημη εξέταση…» επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση.

eurokinissi

Όσον αφορά στον Δ. Παπαγγελόπουλο, του αποδίδει πως παρέμβαινε και καθοδηγούσε την έρευνα εκμεταλλευόμενος, «όχι μόνο την πολιτική του θέση ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και τις παλαιότερες θέσεις, στις οποίες είχε υπηρετήσει… που του προσέδιδαν το ανάλογο κύρος, αξιοπιστία και εμπειρία και εμπνέοντας σε αυτούς(σ.σ. στους εισαγγελείς), ως πρώην συνάδελφος τους, ανάλογη εμπιστοσύνη». Όλοι πάντως οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ