Ραγκούσης: «Μην φέρετε στην Ολομέλεια αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο Νομοσχέδιο – Οι γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ

Μεγαλώνει ο «πόλεμος» για το σχέδιο νόμου του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αφορά της δημόσιες συναθροίσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό». Δείτε τις γνωμοδοτήσεις Δυο Γνωμοδοτήσεις: […]

NEWSROOM

Μεγαλώνει ο «πόλεμος» για το σχέδιο νόμου του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αφορά της δημόσιες συναθροίσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό».

Δείτε τις γνωμοδοτήσεις Δυο Γνωμοδοτήσεις:

Αναλυτικά:

«Έρχεται εδώ μια κυβέρνηση, καταθέτει ένα νομοσχέδιο και διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, διστάζει να πει την αλήθεια γι’ αυτό το νομοσχέδιο, καταφεύγει σε ψέματα και αφού έχουν αποδομηθεί όλα της τα επιχειρήματα, συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

Αυτό που κάνετε εδώ, που κάνει και η κυβέρνηση, που κάνουν και οι βουλευτές που παίρνουν τον λόγο και οι βουλευτές που βγαίνουν στα κανάλια, νομίζω δεν έχει προηγούμενο. Μια ανερμάτιστη προσπάθεια διασποράς παραπληροφόρησης και ψεμάτων.

Βασίσατε την εισαγωγή αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή σε ψέματα.

Εμφανίσατε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν οι συγκεντρώσεις των 50 ατόμων να τοποθετούνται στο πεζοδρόμιο και να μην παρακωλύουν την κυκλοφορία αν και εφόσον ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Σας αποδείξαμε ότι λέτε ψέματα. Από το 2013 υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που δίνει αυτή τη δυνατότητα και αυτή την αρμοδιότητα την ασκεί συστηματικά η ΕΛ.ΑΣ.

Ρώτησα προχθές και ειλικρινά απορώ πώς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει την αλήθεια ο Πρόεδρος της Βουλής, σχετικά με το πόσες συγκεντρώσεις των 50 ατόμων έχουν τοποθετηθεί πάνω στο πεζοδρόμιο.

Σας είπαμε ότι αυτά που λέτε για τις βιαιοπραγίες που έχουν συμβεί πολλές φορές σε πορείες και διαδηλώσεις, χωρίς να φταίνε οι οργανωτές, εμπίπτουν αυστηρά και στον καινούριο Ποινικό Κώδικα. Και η αστυνομία έχει υποχρέωση αυτούς όλους, χωρίς αυτό το νομοσχέδιο που έχετε φέρει, να τους συλλαμβάνει και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη. Η ΕΛ.ΑΣ πολλές φορές μέχρι τώρα έχει απαγορεύσει συγκεντρώσεις γιατί θεώρησε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Δεν ξέρω πόσες φορές έχει ξανασυμβεί αυτό, δηλαδή να υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια κυβέρνηση δειλών. Δειλών να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Ελάτε εδώ και πείτε ότι στην Ελλάδα του 2020 πρέπει να επιβληθεί περιορισμός στην άσκηση αυτού του αναφαίρετου συνταγματικού δικαιώματος. Όχι να το κάνετε και μετά δειλιάζοντας να κρύβεστε και να μην το ομολογείτε. Δεν σας περιποιεί τιμή, σας προσβάλει και μαζί με σας προσβάλει και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε την κατάρρευση των επιχειρημάτων σας έχετε καταφύγει σε σοφιστείες. Λέτε για παράδειγμα: «να παραμείνει η κατάσταση ως έχει»; Η απάντηση είναι πως θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει και με αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει και χειρότερη. Γιατί ουσιαστικά σε μια πολιτισμένη χώρα το 2020, αντί να φροντίσετε να κινηθείτε με λογική συνεννόησης, συναίνεσης και συνεργασίας με τους φορείς, ούτε καν σε διάλογο δεν τους καλέσατε πριν καταθέσετε το νομοσχέδιο, τους δημάρχους τους βάζετε «γλάστρα» να λένε γνώμη αν πρέπει να απαγορευτεί μια συγκέντρωση, ούτε καν τους ρωτήσατε αν συμφωνούν με αυτό και πέραν αυτού ουσιαστικά τους προκαλείτε. Τους προκαλείτε να αποδείξουν ότι δεν θέλουν, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν συνυπεύθυνοι σε αυτή τη γελοιοποίηση της έννομης τάξης της χώρας.

Ποιος είπε ότι ο εκτελεστικός νόμος που χρειάζεται είναι ο νόμος ο δικός σας; Αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό εξάμβλωμα; Το Σύνταγμα δεν λέει ότι θα κάνετε εκτελεστικό νόμο με αυτές τις αχαρακτήριστες νομοθετικές προβλέψεις που έχετε εισάγει.

Γι’ αυτό το νομοσχέδιο δεν έχουμε καμία απολύτως πρόταση. Γιατί ο μόνος που μπορεί να έχει πρόταση για να βελτιωθεί και να αλλάξει αυτό το Νομοσχέδιο, είναι στη πραγματικότητα, μόνο κάποιος που έχει τις ίδιες απόψεις με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Όχι κάποιος προοδευτικός πολίτης. Δεν υπάρχει δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης που μπορεί να μπει σε συζήτηση για την κατάλυση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι.

Είναι πραγματικά θλιβερό και λυπηρό να λέει κανείς και να συνεχίζει να επικαλείται αυτά τα διατάγματα της χούντας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή και επιμένουμε -και ψεύδονται όσοι λένε το αντίθετο- ότι είναι νεκρά αυτά. Γιατί αν δεν είναι, φέρτε εδώ κ. Υπουργέ, μια περίπτωση από το ’74 και μετά, που μια κυβέρνηση κατήργησε, απαγόρευσε ή διέλυσε μια συγκέντρωση επειδή αυτή δεν είχε γνωστοποιηθεί ή δεν είχε οργανωτή. Γιατί αυτά τα λέγανε τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας. Τα υπόλοιπα λέγονται Προεδρικά Διατάγματα της ελληνικής Δημοκρατίας που έχουν υπογραφή του εκλεγμένου έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η χούντα προέβλεπε αυτά που προβλέπετε εσείς. Γνωστοποιείς; Μπορώ να στο επιτρέψω. Δεν γνωστοποιείς; Είσαι παράνομος, μπορώ να σε διαλύσω. Αυτό που προβλέπετε κι εσείς.

Η χούντα προέβλεπε ότι πρέπει να υπάρχει οργανωτής. Και αυτός μαζί με τους ομιλητές σε περίπτωση διάλυσης θα μπορεί να φορτώνεται όλο το κόστος της πραγματοποίησης μιας απαγορευμένης πορείας και συνάθροισης. Αυτό που προβλέπετε κι εσείς.

Άρα τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας ήταν νεκρά. Γιατί καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν διέλυσε συγκέντρωση γιατί δεν είχε γνωστοποιηθεί στην αστυνομία ή γιατί δεν είχε οριστεί οργανωτής. Και καμία δεν έψαξε να βρει οργανωτή συγκέντρωσης όταν ακολούθησαν τη συγκέντρωση επεισόδια για να του φορτώσει την αστική ευθύνη για αυτό. Αυτό το προέβλεπε η χούντα και θα το κάνετε εσείς αφού ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό.

Δίνουμε σήμερα στα πρακτικά και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα δύο γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η μία του 2001 και η άλλη του 2013, η τελευταία μάλιστα εκδόθηκε με αφορμή το ΠΔ Δένδια. Εκεί λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας διατυπώνει τη θέση ότι μόνο οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που συνδέονται με τον κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας και τον κίνδυνο υπέρμετρης διατάραξης της κοινωνικό-οικονομικής ζωής μιας πόλης επιτρέπονται. Αυτό σημαίνει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας νομικά έχει ήδη κρίνει πως όποιο νομοσχέδιο υπερβαίνει τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα είναι κατ’ τεκμήριο και εξ ορισμού κατάφωρα αντισυνταγματικό.

Μέχρι την τελευταία στιγμή σας ζητάμε για την προστασία και της ελληνικής κοινωνίας και του Συντάγματος και του δικαιώματος των Ελλήνων να ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία και της ελληνικής αστυνομίας να μην φέρετε αυτό το σ/ν στην Ολομέλεια»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ