Restart στα Δικαστήρια: Πως θα λειτουργήσουν απο τις 10 Μαίου- Ικανοποίηση για Διοικητικά – Πολιτικά, προβληματισμός για τα Ποινικά
Χρονικός διαχωρισμός πινακίων στα Πολιτικά, όλες οι δικες σε ΣτΕ, διοικητικά, Αρειο Πάγο, λίγες δίκες στα Ποινικά, είναι η αποκρυπτογράφηση της απόφασης των λοιμοξιολόγων μετά απο πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα
Λίγο μετά το restart σε λιανεμπόριο και εστίαση και λίγο πριν τον τουρισμό, επανεκκινεί (κατά ένα υψηλό ποσοστό) μια από τις βασικές λειτουργίες του Κράτους και κεντρικός πυλώνας της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη. Μετά απο 14 μήνες, μερικής ή ολικής αναστολής, μετά απο εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, η επιτροπή των λοιμοξιολόγων, έδωσε το πράσινο φώς για την – κατα ένα μεγάλο μέρος- επαναλειτουγία των δικαστηρίων.
Η χθεσινή επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο, θα εξειδικευθεί με την ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
Η εισήγηση
Ας δούμε τα τα πράγματα με χρονολογική σειρά όπως τα κατέγραψε το dikastiko.gr :
-Η απόφαση για την εισήγηση ελήφθη στη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στις 26 Απριλίου (dikastiko.gr) με τη συμμετοχή του Υπουργού και των εκπροσώπων των διοικήσεων των μεγαλύτερων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr :
-Η απόφαση ειναι για μεγάλο άνοιγμα στα Διοικητικά και Αστικά Δικαστήρια , στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι, υπουργείο, δικαστές , δικαστικοί υπαλληλοι (οι δικηγόροι ουτως ή άλλως μάχονται εδώ και καιρό και ζητούν πλήρες άνοιγμα)
-Μερικό άνοιγμα στα Ποινικά Δικαστήρια με επανεξέταση για επιπλέον δραστηριότητες σε 10-15 μέρες. Εδώ απο τους δικηγόρους τέθηκε το πλήρες άνοιγμα των ποινικών και συμφωνησαν και κάποιες διοικησεις δικαστηρίων. Αλλες όμως όχι. Η πλάστιγγα κλείνει όπως φαινεται στο μερικό άνοιγμα.
Η εισήγηση του Υπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του υπουργού ήταν:
-Για τα ποινικά δικαστήρια να γίνονται:
Δίκες κρατουμένων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό
Δίκες υποδίκων , προσωρινά κρατουμένων , ανεξαρτήτως ανωτάτων χρονικών ορίων.
-Για το ΣτΕ, τα Διοικητικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο
Ολες οι δίκες (αφού η διαδικασίες είναι κατά κανόνα έγγραφες και σπάνια εξετάζονται μάρτυρες) με τμηματική είσοδο των διαδίκων στο ακροατήριο (ανα υπόθεση)
-Για τα Πολιτικά Δικαστήρια
-Ολες οι πολιτικές δίκες στον Αρειο Πάγο (αφού συνήθως γίνονται μόνο με παρουσία δικηγόρων)
-Υποθέσεις τακτικής διαδικασίας με μάρτυρες
-Ειδικές διαδικασίες και εφέσεις κατά ερήμην καταδικών με μάρτυρες
-Υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας με μάρτυρες.
Για τις δίκες αυτές όμως (πλην του Αρείου Πάγου) θα χωριστούν ανα ώρα τα πινάκια και στο ακροατήριο θα μπαίνουν χωριστά οι μάρτυρες και οι δικηγόροι κάθε υπόθεσης.
Η απόφαση
Οι λοιμοξιολόγοι ουσιαστικά υϊοθέτησαν την εισήγηση Τσιάρα, αφού με την απόφαση θα επιτρέπεται :
• Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων
• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012
• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων
• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας
Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται
• τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)
• τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023
• οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
• οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.
Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.
Έτσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες τα μέτρα θα εξειδικευθούν περαιτέρω. Συμπερασματικά πάντως , οι δικηγόροι μετά απο μεγάλο αγώνα και τεράστιες οικονομικές απώλειες, για τις οποίες ουσιαστική στήριξη δεν έλαβαν , κατάφεραν να ξαναμπούν στις δικαστικές αίθουσες. Μεγάλο κενό παραμένει το θέμα των ποινικών δικαστηρίων καθώς οι δίκες που θα γίνονται καλύπτουν κάτω απο το μισό της δικαστηριακής δραστηριότητας , προφανώς εξαιτίας του φόβου συνωστισμού. Με δεδομένο ότι τα πράγματα θα επανεξεταστούν τις επόμενες μέρες, παραμένει μέγα ζητημα για τους ποινικολόγους, οι οποίοι και πάλι θα υπολειτουργούν και θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν οικονομικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αλλάζει για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας μετά το ελληνικό #MeToo 11 χρόνια από την τραγωδία της Marfin – Δικηγόρος επιζώντων: Οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην τράπεζα – ΒΙΝΤΕΟ Αποκάλυψη: Αυτή είναι η πρόταση της Επιτροπής των Δικηγόρων για τη συνεπιμέλεια – Οι διαφωνίες για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας Εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου «κολαστηρίου» Χανίων – Νέους μάρτυρες επικαλούνται οι συνήγοροι των ιδιοκτητώνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr