Ρόδος: Πρόστιμο ύψους 28.560 ευρώ στο beach bar για τις “θαλάσσιες ξαπλώστρες” – Αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα κατεδάφισης – Απολογείται την Παρασκευή ο ιδιοκτήτης

Μέχρι το πρωί της Κυριακής και με ευθύνη της επιχείρησης, θα πρέπει να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και τα ομπρελοκαθίσματα από το σημείο.

NEWSROOM
Ρόδος: Πρόστιμο ύψους 28.560 ευρώ στο beach bar για τις “θαλάσσιες ξαπλώστρες” – Αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα κατεδάφισης – Απολογείται την Παρασκευή ο ιδιοκτήτης

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο νόμιμος εκπρόσωπος του beach bar στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, πέρασε την αυτόφωρη διαδικασία για την υπόθεση της παράνομης κατάληψης της θάλασσας από αυθαίρετες μεταλλικές συσκευές και ομπρελοκαθίσματα μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, οι Αρχές έκριναν απαραίτητη την προσωρινή του κράτηση μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου που θα δικαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία του αυτόφωρου ενεργοποιήθηκε από την Εισαγγελία μετά από την παραβίαση της σφράγισης του χώρου και την αφαίρεση της ειδικής σήμανσης (κορδέλες) που είχε τοποθετήσει το πρωί της Παρασκευής η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου Α’ του Υπουργείου Οικονομικών και η Ελληνική Αστυνομία. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκε και η πρόσβαση εντός της επιχείρησης και η άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, την Παρασκευή επιδόθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο ύψους 28.560 ευρώ, ποσό το οποίο μάλιστα ανέρχεται στο τετραπλάσιο πρόστιμο που θα κατέβαλε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην περίπτωση που σύναπτε σύμβαση για ένα έτος.

Ο χώρος ωστόσο παραμένει σφραγισμένος και φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το Σάββατο μεταβαίνει στο νησί η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια για συνέχιση του συντονισμού με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, μέχρι το πρωί της Κυριακής και με ευθύνη της επιχείρησης, θα πρέπει να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές. Αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, την ευθύνη της απομάκρυνσης αναλαμβάνει ο Δήμος.

Ταυτόχρονα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για εκτέλεσή του. 

Το χρονικό των καταγγελιών για το Beach bar στη Ρόδο

Όπως έγραψε το dikasitko.gr, το αναφερόμενο beach bar το οποίο το καλοκαίρι του 2023 είχε ταράξει την κοινή γνώμη με τα βίντεο που έδειχναν τους σερβιτόρους να “κολυμπούν” για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο και φέτος.

Μετά την περσινή καταγγελία όπου οι Αρχές ανάγκασαν την επιχείρηση να ξηλώσει τις μεταλλικές συσκευές, ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης θέλησε να ξανατοποθετήσει τις ξαπλώστρες εντός της θάλασσας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση των 19 μεταλλικών κατασκευών μέσα στο βυθό, προκάλεσε την οργή των ντόπιων και των τουριστών κάνοντας την εφαρμογή myCoast να πάρει “φωτιά” από τις αμέτρητες καταγγελίες που έγιναν εις βάρος της επιχείρησης.

Οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη

Η τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες έχει αποδειχθεί βασικό ζητούμενου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θέλει να συνδέσει τη θητεία του με την επιστροφή της κανονικότητας στις παραλίες.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες Αρχές να μην δείξει ανοχή στις αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων τονίζοντας πως “θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα”.

Σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και στις παραλίες, το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες, αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή MyCoast, που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι έλεγχοι για την προστασία και την νομιμότητα στις παραλίες διεξάγεται με τρεις τρόπους:

  1. Δορυφορικές εικόνες: Η χρήση δορυφορικών εικόνων επιτρέπει την παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων και την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελέγχους και αξιολογήσεις.
  2. Συμβολή των πολιτών: Η εφαρμογή MyCoast δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την ανίχνευση παραβάσεων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που παρατηρούν στις παραλίες.
  3. Μικτά κλιμάκια ελέγχου: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με την ενοποίηση πολλών φορέων. Αυτό εξασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αρχών για την αποτελεσματική επίβλεψη της χρήσης των παραλιών. Οι ελεγκτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς και τις συμβάσεις, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου και παρέχοντας την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαχείριση των παραλιών και του αιγιαλού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr