Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Ρόδος: Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει 50χρονος που καταδικάστηκε για απάτη

Έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει 50χρονος που καταδικάστηκε για απάτη EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι ετών ζητά με αίτημά του από τον Άρειο Πάγο, ο 50χρονος που κατηγορείται ότι έλαβε 92.000 ευρώ από ζευγάρι για να μεριμνήσει για την αγορά ακινήτου του Δημοσίου, το οποίο τελικά ανήκε σε ιδιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη rodiaki.gr, ο 50χρονος τονίζει στην αίτησή του μεταξύ άλλων, ότι κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε με εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, καθώς οι συγκεκριμένες αυτές διατάξεις, έχουν πλέον καταργηθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2020. Ως εκ τούτου, η υπόθεσή του θα πρέπει να εκδικαστεί εκ νέου από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (άρθρο 111 παρ. 8Ν 5090/2024). Το αίτημα θα εξεταστεί από το Ανώτατο δικαστήριο, το οποίο και θα αποφανθεί σχετικά.

Ζητά την αναίρεση καταδίκης: Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στη Ρόδο το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 και ο 50χρονος παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου σε δίκη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα κατ’ επάγγελμα τελεσθείσας, εκ της οποίας η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, το δε σκοπούμενο όφελος υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 50χρονος κατηγορείται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 εμφανίστηκε σε Ροδίτισσα, η οποία μαζί με άλλα άτομα είναι συνιδιοκτήτρια ακινήτου στη Ρόδο και της είπε ότι υπάρχει όμορο στο ακίνητό τους οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου για το οποίο θα προέβαινε στη διαδικασία εξαγοράς, την οποία αν επιθυμούσαν θα έπρεπε να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ έκαστος.

Μάλιστα, ο 50χρονος φέρεται να τους είπε πως, αν δεν ήθελαν την εξαγορά, υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Κατόπιν υπόδειξης του 50χρονου, στις 10 Ιανουαρίου 2012 το ζευγάρι κατέβαλε το ποσό που τους είχε ζητηθεί (64.000 ευρώ) στο λογαριασμό του κατηγορούμενου, με σκοπό να τα καταβάλει αμέσως στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο ίδιος φέρεται να διαβεβαίωσε το ζευγάρι ότι έχει γνωριμίες με διάφορα σημαντικά πρόσωπα και φορείς σε υπουργεία, όπως το ΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες και θα εξασφάλιζαν τη θετική και ταχεία έκβαση της υπόθεσης.

Επίσης δήλωσε στο ζευγάρι πως αν εντός δύο μηνών δεν γινόταν η εξαγορά θα επέστρεφε τα χρήματα και για το λόγο αυτό ο 50χρονος εξέδωσε και αποδέχθηκε δύο συναλλαγματικές ποσού 32.000 ευρώ έκαστη, σε διαταγή του ζευγαριού και με ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ένα περίπου μήνα όμως αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2012, ο 50χρονος κατηγορείται ότι ζήτησε από το ζευγάρι να του καταβάλουν επιπλέον το ποσό των 14.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι η Εφορία εκτίμησε το ακίνητο που επρόκειτο να αγοραστεί στο ποσό των 46.000 ευρώ για κάθε μερίδιο. Ο ίδιος φέρεται, προκειμένου να τους πείσει, να τους επέδειξε και σχεδιάγραμμα του ακινήτου που έφερε στοιχεία για την εξαγορά, ενώ τους έδωσε και εκτυπωμένο υλικό που υπέβαλε κατά δήλωσή του στο ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Προσωρινή αναφορά στοιχείων δήλωσης», υλικό το οποίο αφορούσε την υποβολή δήλωσης εξαγοράς του επίμαχου ακινήτου.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στο να καταβάλει το ζευγάρι και τις 28.000 ευρώ (14.000 έκαστος) στους λογαριασμούς του 50χρονου, χωρίς όμως αυτή τη φορά να πάρουν κάποια συναλλαγματική, καθώς ο κατηγορούμενος είχε επικαλεστεί ότι βρισκόταν εκτός Ρόδου και θα το έπραττε μόλις επέστρεφε, κάτι που όμως ουδέποτε έκανε – σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ζευγαριού σχετικά με την τύχη και την πορεία της εξαγοράς ο 50χρονος ήταν καθησυχαστικός, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 επικοινώνησε με το ζευγάρι τηλεφωνικά και τους ζήτησε να του καταβάλουν το ποσό των 65.000 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Το ζευγάρι αρνήθηκε να δώσει τα επιπλέον χρήματα μετά τις καθυστερήσεις και έχοντας υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά, έθεσε προθεσμία μίας εβδομάδας στον 50χρονο και απευθύνθηκε σε δικηγόρο προκειμένου να διερευνήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, το οποίο όπως αποδείχτηκε, ανήκε σε ιδιώτη.

Τον Μάρτιο του 2022 η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο έκρινε ένοχο τον 50χρονο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση, η οποία εξετάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο και μείωσε κατά δύο χρόνια την ποινή κάθειρξης για τον 50χρονο, καταδικάζοντάς τον σε έξι χρόνια κάθειρξη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ