Ρύθμιση για να «θωρακιστούν» τα ξενοδοχεία από αγωγές πελατών για νόσο COVID-19
Aστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, σχετιζόμενη με τον κορωνοϊό, δεν προκύπτει, σε περίπτωση που οι τουριστικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου.
Tο θέμα της αστικής ευθύνης σε περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας, λύνεται με μία σειρά από διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό.
Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, το οποίο είχαν επισημάνει εξαρχής οι ξενοδόχοι προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν «φάμπρικα» αγωγών από πελάτες που μπορεί να νοσήσουν και να στραφούν κατά του επιχειρηματία. Από την στιγμή που ο ξενοδόχος ή κάθε επιχείρηση τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα δε θα φέρει ευθύνη για τυχόν κρούσματα, ούτε επίσης θα φέρει την ευθύνη απόδειξης ότι δεν φταίει.
Όπως αναφέρεται, αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τη νόσο COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος. Ο ζημιωθείς φέρει το βάρος αποδείξεως της ζημίας που υπέστη και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της υπαιτιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και της ζημίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων κατοχυρώνονται νομοθετικά κι αποκτούν ισχύ νόμου και πρόκειται να βγουν με όλες τις λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες σε ΦΕΚ.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το καθοριζόμενο ως αναγκαίο χρονικό διάστημα, εκδίδονται ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων λειτουργίας τους. Εντός της κοινής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται οι ειδικοί όροι λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, το χρονικό διάστημα ισχύος των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, καθώς και το πεδίο εφαρμογής των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου.
2. Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.
3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1 και τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019(Α’ 133). Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς του διοικητικού μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού.
4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, η εφαρμοστέα διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
5. Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr