Σάκης Κεχαγιόγλου: Ομιλία του ποινικολόγου σε συνέδριο ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή Κομοτηνής

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέπτυξε το θέμα «τεκμήριο αθωότητας ή τεκμήριο ενοχής». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

NEWSROOM
Σάκης Κεχαγιόγλου: Ομιλία του ποινικολόγου σε συνέδριο ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή Κομοτηνής

Σε 400 και πλέον φοιτητές από όλα τα έτη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε την Παρασκευή 17/05 ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου στο μεγάλο αμφιθέατρο – αίθουσα τελετών της σχολής. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής, στα πλαίσια τριημέρου συνεδρίου ποινικού δικαίου.

Στην έναρξη του συνεδρίου, ο Γιώργος Μουχτάρης προσφωνώντας τον ομιλητή εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσωπικότητα και τη σταδιοδρομία του Σ. Κεχαγιόγλου, στην προσφορά του στη ποινική δικηγορία καθώς και στις μεγάλες και πολύκροτες ποινικές υποθέσεις που χειρίστηκε. Τέλος, συνεχάρη τον ομιλητή, για την ύψιστη διάκριση του Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, με την οποία τον ετίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η οποία, όπως ανέφερε , αντανακλά σε όλο το δικηγορικό λειτούργημα.

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέπτυξε το θέμα «τεκμήριο αθωότητας ή τεκμήριο ενοχής». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνουν το τεκμήριο αθωότητος στην Ελληνική Νομοθεσία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Εσωτερικού της Δικαίου με υπερνομοθετική ισχύ. Υπενθύμισε, δε, το άρθρο 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, το οποίο αναφέρει : «Παν πρόσωπο κατηγορούμενον επί αδικήματι φέρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νόμιμου αποδείξεως της ενοχής του».

Συνέχισε με αναφορά στον Κώδικα Δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών που καταρτίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στον όποιον προβλέπεται ότι «η αρχή ότι ο κατηγορούμενος φέρεται αθώος μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του γίνεται σεβαστή και συνεπώς δεν προεξοφλείται το αποτέλεσμα της δίκης ούτε οι κατηγορούμενοι αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα ως ένοχοι».

Επεσήμανε , δε ότι η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητος ως «Δικαιώματος» προκαλεί, αφενός μεν απόλυτη ακυρότητα, αφετέρου δε αποτελεί λόγο αναίρεσης. Τόνισε, δε ότι από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 6, παρ.2 της ΕΣΔΑ συνάγεται ότι δεσμεύονται όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε μια ποινική διαδικασία και όχι μόνο οι δικαστές, αλλά επιπλέον και τα ΜΜΕ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι από τη μια μεριά της ζυγαριάς βρίσκεται η ελευθερία του Τύπου και από την άλλη το τεκμήριο αθωότητας. Το πρώτο συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού, το δεύτερο προστατεύει τα δικαιώματα των υπόπτων και κατηγορουμένων, όμως, όταν το ένα από τα δυο προστατεύεται σε βαθμό που μειώνει την προστασία του άλλου, τότε επιβάλλεται εξισορρόπηση. Τόνισε, όμως, ότι το τεκμήριο αθωότητος των συλληφθέντων και των κατηγορουμένων παραβιάζεται βάναυσα από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία με τη διαρκή επιδίωξη της τηλεθέασης, «εκδίδουν» καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις πριν καν αποφανθεί η δικαιοσύνη, με μόνο τους κριτήριο τον λαϊκισμό και την ικανοποίηση των αδηφάγων πολλές φορές ενστίκτων της λεγόμενης κοινής γνώμης. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει παράλληλο σύστημα απονομής «δικαιοσύνης» και το οποίο ονόμασε «αμιγές μη ορκωτό ανεύθυνο λαοδικείο του twitter»…

Τέλος, έκανε έκκληση από το βήμα του συνεδρίου να τηρείται από όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου με θρησκευτική ευλάβεια το τεκμήριο αθωότητος των κατηγορουμένων και να σταματήσει η «ανθρωποφαγία». Προς την κατεύθυνση δε αυτή εξέφρασε την άποψη ότι θα συμβάλει αποφασιστικά η δραστική μείωση της επιβολής προσωρινής κράτησης από τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία πρέπει να επιβάλλεται μόνο για τα βαριά ποινικά αδικήματα, με πλήρη σεβασμό όλων των δικονομικών προϋποθέσεων της εφαρμογής της. Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους φοιτητές.

Στο τέλος δε της εκδήλωσης ο Σάκης Κεχαγιόγλου υπέγραψε σε πολλούς από τους συμμετέχοντες το βιβλίο που πρόσφατα συνέγραψε με τίτλο « Η αθώωση» και το οποίο εξιστορεί την δίκη και την ομόφωνη αθώωση το 2019 στο Χονγκ Κονγκ – αλλά και αργότερα για δεύτερη φορά στην Ελλάδα- της Ειρήνης Μελισσαροπούλου που είχε συλληφθεί μεταφέροντας στην αποσκευή της 2,6 κιλά κοκαΐνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr