Σάλος για το γηροκομείο στα Χανιά – Γιατί παρενέβη το υπουργείο Εργασίας – Τι ερευνούν οι αρχές

 Έρευνα για τους όρους λειτουργίας του γηροκομείου – «κολαστηρίου» ζήτησε το υπουργείο από την περιφέρεια Κρήτης. Εξετάζονται οι μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία των ηλικιωμένων, μετά από καταγγελίες για κατάχρηση από πλευράς του οίκου ευγηρίας.

NEWSROOM
Σάλος για το γηροκομείο στα Χανιά – Γιατί παρενέβη το υπουργείο Εργασίας – Τι ερευνούν οι αρχές

Χωρίς τέλος είναι οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, όπου τέθηκε στο μικροσκόπιο ερευνών των αρμοδίων αρχών μετά την καταγραφή μέχρι στιγμής 73 θανάτων μέσα σε ένα χρόνο.

Οι αναφορές εργαζομένων στο γηροκομείο περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο τις συνθήκες, που επικρατούσαν, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζεται πλέον και η περιουσιακή κατάσταση των ηλικιωμένων καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων και αλλαγή διαθηκών. Υπό διερεύνηση είναι και ο ρόλος του γιατρού, ο οποίος υπέγραφε τις πράξεις θανάτου, αποδίδοντας όλα τα περιστατικά σε ανακοπή καρδιάς.

Για το θέμα έχει ήδη υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να επιταχυνθούν οι εισαγγελικές έρευνες και να προχωρήσουν σε βάθος. Παράλληλα, παρέμβαση έγινε και από το υπουργείο Εργασίας, όπου με επείγον αίτημα του προς την περιφέρεια Κρήτης ζητάει να υπάρξει ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

«Πρόθεση του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές» τονίζεται και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων».

Οι μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών

Εξακολουθούν να σοκάρουν οι μαρτυρίες εργαζομένων στο συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. «Πάρα πολλούς θανάτους είδα εγώ. Τώρα τι να σας πω, γύρω στα… 25-30 άτομα ήταν σίγουρα» αναφέρει μία πρώην εργαζόμενη και καταγγέλλει στον ΣΚΑΙ πως ηλικιωμένοι πνίγηκαν και πέθαναν, επειδή βιάζονταν να τους ταΐσουν.

«Εμένα ήταν το χειρότερο αυτό, όταν ήταν να φάνε, μέσα σε μισή ώρα να ταΐσεις 60 άτομα για να προλάβεις να τους ξαπλώσεις. Και με το ζόρι τους ταΐζαμε όλο το πιάτο. Δηλαδή στους καταθλιπτικούς, που ξέρετε δεν έχουν όρεξη, ή στους ανοιακούς που έπρεπε να περιμένεις να μασήσουν, πολλές φορές και είχαμε και περιπτώσεις που υπέκυψαν άνθρωποι»

Σχεδόν όλοι οι συγγενείς που έχασαν τον άνθρωπό τους στο γηροκομείο καταγγέλλουν πως μέσα σε λίγο καιρό, έβλεπαν τους ηλικιωμένους φανερά αδυνατισμένους και να έχουν χάσει τα λογικά τους.

Ο Δημήτρης Παρδαλάκης είχε τη μητέρα του για 3 μήνες στο γηροκομείο και όπως αποκαλύπτει στον ΣΚΑΪ της άλλαξαν την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσουν. «Δεν έτρωγε όταν την πήρα, στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω, από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή μιας άλλης πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο. «Οι άνθρωποι μπαίνανε υγιείς και βγαίνανε καταθλιπτικοί, αν βγαίνανε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπογράψουμε το απόρρητο, να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει εκεί. Βίωσα την υποκρισία, το ψέμα, πάρα πολλά ψέματα στους συγγενείς. Ειδικά μετά που σταμάτησαν τα επισκεπτήρια, λόγω κορωνοϊού, μεταμορφώθηκαν σε τέρατα όλοι». Εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως ψέκαζαν ακόμη και με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια ηλικιωμένων, για να καταπολεμήσουν τις ψείρες.

Οι περιουσίες των ηλικιωμένων

Οι αρχές ερευνούν, επίσης, τις διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή οι ηλικιωμένοι, τυχόν δωρεές που έκαναν οι τρόφιμοι, αλλά και τους λογαριασμούς του ιδρύματος. Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα των αρχών, και η ίδια αφήνει να εννοηθεί πως η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων.

«Έχω δώσει κατάθεση 14ων σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια» σημειώνει.

Υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση περίεργης μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου δηλαδή του γηροκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ¼ της αντικειμενικής αξίας του. Έκανε 180.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε για 50.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, ηλικιωμένη που είχε περιουσία και φιλοξενούταν από το 2014 με άνοια στο γηροκομείο, βρέθηκε το 2017 να μην έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Αρνείται τις κατηγορίες η ιδιοκτήτρια

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα. «Όλα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί» ανέφερε, λέγοντας πως λειτουργεί τη δομή εδώ και 12 χρόνια.

Ερωτηματικά εγείρει, πάντως και το γεγονός πως ενώ ο μέσος όρος θανάτων σε αντίστοιχες δομές κυμαίνεται στο 10 με 30% των φιλοξενούμενων, στο συγκεκριμένο γηροκομείο ξεπέρασε το 130%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ