Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Σε φυλάκιση 51 μηνών καταδικάστηκε ο π. Αντώνιος – Ποινές από 17 έως 40 μήνες σε συνεργάτες του

Για τον π. Αντώνιο κι ακόμα έναν ένα συνεργάτη του, η ποινή μετατράπηκε προς δέκα ευρώ ημερησίως και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε φυλάκιση 51 μηνών καταδικάστηκε ο π. Αντώνιος – Ποινές από 17 έως 40 μήνες σε συνεργάτες του kivotostoukosmou.org

Σε ποινή φυλάκισης 51 μηνών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον πατέρα Αντώνιο στη Δίκη για την Κιβωτο του Κόσμου. Επίσης, το Δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 17 μήνες μέχρι 40 στους τέσσερις συνεργάτες του.

Σε τρεις καταδικασθέντες χορηγήθηκε τριετής αναστολή ενώ για τον πατέρα Αντώνιο και ένα ακόμα καταδικασθέντα, η ποινή μετατράπηκε προς δέκα ευρώ ημερησίως και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση. Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. 

Έπειτα από το άκουσμα της καταδικαστικής για τον ίδιο απόφασης, ο π. Αντώνιος δήλωσε «Είμαι ο πατήρ Αντώνιος. Είμαι αθώος και παραμένω αθώος . Συνεχίζω των αγώνα μου, ανεβαίνω το Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση. Σας κοιτώ στα μάτια γιατί μπορώ να σας κοιτάξω».

Με τη σειρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν «Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με την προδήλως εσφαλμένη απόφασή της, ως μη έδει, έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους γι’αυτά που απεδείχθη ότι δεν τέλεσαν. Ο αγώνας συνεχίζεται για τη δικαίωση των εντολέων μας και την κήρυξη της αθωότητός τους . Τα ανωτέρω παρά το γεγονός ότι για 14 εκ των 19 ανύπαρκτων αδικημάτων απηλλάγησαν.

Οι δικηγόροι που παραστάθηκαν προς υποστήριξη της κατηγορίας, Κλειώ Παπαντολέων, Μαριαλένα Παπαχρήστου, Χρήστος Λαμπάκης και Γιώργος Σάρλης, δήλωσαν “Το Δικαστήριο μετά από μια μακρά, ενδελεχή, υποδειγματική διαδικασία, δικαίωσε τους ανήλικους παθόντες και σφράγισε την αξιοπιστία των καταγγελιών. Η απόφαση αυτή, που αφορά βαρύτατες πλημμεληματικές πράξεις, συνιστά ορόσημο για την προστασία ανηλίκων και ευάλωτων προσώπων στη χώρα μας και αποτελεί μια ελάχιστη επανόρθωση για όσα τα παιδιά υπέστησαν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου”. 

Οι κατηγορίες και η καταδίκη

Όπως έγραψε νωρίτερα και το dikastiko.gr, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο πατήρ Αντώνιος πρέπει να καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε πέντε πράξεις κακοποίησης ανηλίκων τροφίμων, καθώς επίσης ότι είναι ένοχοι τέσσερις από τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους (εκτός από τον πατέρα Αντώνιο). Με την ίδια απόφαση απάλλαξαν πλήρως τρεις κατηγορούμενους.

Ο πατήρ Αντώνιος κρίθηκε ένοχος για δύο πραξεις σωματικών βλαβών και τρεις πράξεις ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη για περιστατικά που έγιναν το 2021 και το 2022 στις δομές του Βόλου και της Αθήνας και αφορούν εξαντλητική εργασία, παρατεταμένη απομόνωση και ξυλοδαρμούς.

Οι αλλοι τέσσερις καταδικασθέντες είναι:

  • πρώην μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης
  • πρώην εργαζόμενος
  • πρώην υπεύθυνος παιδαγωγών στον Βόλο
  • πρώην διευθύντρια της δομής στον Βόλο

Ο πατήρ Αντώνιος κατηγορούνταν για 19 πράξεις και καταδικάστηκε για τις 5. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη αφορά μόνο τα πλημμελήματα της ογκωδέστατης δικογραφίας. Ο πατήρ Αντώνιος κατηγορείται και για το κακούργημα κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη αυτή έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου 2025.

Δίκη για την Κιβωτό: Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας

Όπως έγραψε νωρίτερα το dikastiko.gr, η εισαγγελική λειτουργός του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας είχε προτείνει την ενοχή του ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και πέντε συνεργατών του. Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά στις δομές της Κιβωτού σε Βόλο και Χίο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ο πατήρ Αντώνιος θα πρέπει να κριθεί ένοχος για ηθική και φυσική αυτουργία κατά περίπτωση για πλημμεληματικές πράξεις που σχετίζονται με σωματικές βλάβες. Παράλληλα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε ενοχή και για πέντε πρώην εργαζόμενους σε δομές του Βόλου και της Χίου.

«Αν και στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε πνευματικό ρόλο, από τις καταθέσεις συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης»ανέφερε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της.

Επικαλούμενη μαρτυρικές καταθέσεις, όπως αυτή της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και άλλες, η εισαγγελέας τόνισε ότι ο ιερωμένος είχε ταυτιστεί με την Κιβωτό, της οποίας ήταν ιδρυτής και ότι το μοντέλο λειτουργίας της ήταν δικής του έμπνευσης. Ήταν, όπως επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός, «το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά» και «είχε γνώση για ό,τι συνέβαινε σε κάθε σπίτι της οργάνωσης».

Αναφερόμενη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας ως εξαιρετικά «ευάλωτη ομάδα» και αναλύοντας το νομικό πλαίσιο προστασίας, βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εισαγγελική λειτουργός εξέθεσε και ανέλυσε στο δικαστήριο τα περιστατικά της δικογραφίας, για τα οποία κρίνει ότι παιδιά έτυχαν σκληρών συμπεριφορών.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την απολογία του, ο πατήρ Αντώνιος αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για «καθοδήγηση από κάποιους». «Τα παιδιά αυτά ήταν βαριά τραυματισμένα. Η μεγάλη αγωνία ήταν αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να επιλέξουν μια επαγγελματική ειδικότητα και να έχουν δεξιότητες για να βγάλουν μεροκάματο τίμια» είπε.

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, προκύπτουν αμφιβολίες για περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και φέρονται να τελέστηκαν σε δομές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Πωγωνιανής και ως εκ τούτου η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή των κατηγορουμένων για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ