Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σε πτώση οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα ανά την Ελλάδα το 2019 λόγω Airbnb

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε πτώση οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα ανά την Ελλάδα το 2019 λόγω Airbnb

Μπορεί οι αφίξεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια ανά την Ελλάδα να σημείωσαν άνοδο το 2019 όπως άλλωστε και οι τουριστικές εισπράξεις, οι οποίες φαίνεται ότι θα κλείσουν για πρώτη φορά σε επίπεδα άνω των 18 δισ. ευρώ, η χώρα μας ωστόσο είναι στις δύο μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα σημείωσε πτώση την περασμένη χρονιά!

Η πτώση των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα στην Ελλάδα- ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αλλά και κάμπινγκ- υπολογίζεται στο 3%, την ίδια στιγμή που συνολικά στην Ε.Ε. πέρυσι, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Τα νούμερα προέρχονται από την προκαταρκτική επεξεργασία των στοιχείων από την Eurostat και σύμφωνα με αυτά συνολικά στην Ε.Ε. πέρυσι, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων υπολογίζεται κοντά στα 3,2 δισεκατομμύρια, με «πρωταθλήτρια» την Ισπανία στην οποία αντιστοιχούν 469 εκατ. (+0,5%). Ακολουθεί η Γαλλία με ένα +0,8% και 446 εκατ. διανυκτερεύσεις, η Γερμανία με 436 εκατ. (+4%), η Ιταλία με 433 εκατ. (+0,9%) κα το Ηνωμένο Βασίλειο με 375 εκατ. (+5,7%). Οι μοναδικές χώρες όπου παρατηρήθηκε πτώση είναι η Ελλάδα με 119,4 εκατ. διανυκτερεύσεις την περασμένη χρονιά και η Μάλτα με μικρότερο ποσοστό πτώσης στο 2,7% και μόλις 9,8 εκατ. επί του συνόλου.

Ειδικά για την Ελλάδα, από το σύνολο των 119,4 εκατ., τα 99,6 εκατομμύρια αφορούν ξένους επισκέπτες και το υπόλοιπο τους Έλληνες, όπερ μεταφράζεται σε 83% επί του συνόλου όσον αφορά το μερίδιο των ξένων επισκεπτών της χώρας. Όσον αφορά τους «πρωταθλητές» Ευρώπης, ως προς το ετήσιο ποσοστό αύξησης κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, προηγείται η Σλοβακία (+12,6%) και ακολουθούν Λιθουανία (+10%), Ολλανδία (+6,8%), Ηνωμένο Βασίλειο (+5,7%) και Ρουμανία (+5,6%). Όπως επισημαίνει η Eurostat οι διανυκτερεύσεις περιλαμβάνουν τόσο τα ταξίδια αναψυχής όσο και τα επαγγελματικά.

Για τα νούμερα της Ελλάδας πάντως, προκύπτει οξύμωρο αν ληφθεί υπόψη ότι τόσο από τα στοιχεία των αεροδρομίων όσο και από τα (προκαταρκτικά) στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει άνοδος σε όλα τα επίπεδα –αφίξεις και έσοδα- πλήν των διεθνών οδικών αφίξεων όπου παρατηρείται μικρή πτώση:

Με βάση τα στοιχεία των αεροδρομίων για το σύνολο του 2019, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έφτασαν συνολικά τα 21,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3,9% σε σχέση με το 2018.

Η αύξηση μεταφράζεται σε επιπλέον 803 χιλ. περισσότερους επιβάτες που ήλθαν στη χώρα μας αεροπορικώς, ενώ μικρή μείωση καταγράφηκε στο «μέτωπο» των διεθνών οδικών αφίξεων, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αυτές διαμορφώθηκαν στα 12,3 εκατ., λιγότερες κατά 203 χιλιάδες (-1,6%). Την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 13%/ επιπλέον 2,05 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 17.863 εκατ. ευρώ.

Τα αντιφατικά στοιχεία έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι η άνοδος στα νούμερα δεν αποτυπώνεται στα καταλύματα και κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, booking.com, Homeaway κ.α.), ζητώντας παράλληλα τη «ρύθμιση» της αγοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ