Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σε θέση μάχης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι

Μετά την σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων και δικαστές ζητούν τώρα να μην σταματήσει η διαβούλευση στις 2 Σεπτεμβρίου αλλά λόγω της σοβαρότητας των αλλαγών να φτάσει έως τις 30/9

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε θέση μάχης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι Freepik

Διαβούλευση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ζητεί η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων υπό την Εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη εξαιτίας της σοβαρότητας του σχεδίου και της επίπτωσης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης: “…Το προηγούμενο της μη επαρκούς διαβούλευσης των Ποινικών Κωδίκων, που είχε σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς τροποποιήσεις αυτών και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας δικαίου στους πολίτες αποδεικνύει τη βασιμότητα του αιτήματός μας”, αναφέρουν οι δικαστές.

ΚΠΔ: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο:

  • Καθιερώνεται η πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.
  • Θεσπίζονται σε μόνιμη βάση ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, όπως η δυνατότητα κοινής δήλωσης παράστασης σε υποθέσεις που η προφορική διαδικασία είναι υποχρεωτική, η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός εκκρεμών υποθέσεων από το δικαστήριο σε περίπτωση ματαίωσης των υποθέσεων αυτών για λόγους ανωτέρας βίας.
  • Ενισχύεται ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων στη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη υπέρ των πολιτών και του κράτους.
ΚΠΔ: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι

Έως τέλος Σεπτεμβρίου

Η μειοψηφία της ΕνΔΕ με αιτημά της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ζητεί: “Την 19-8-2021 και ώρα 14.00 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», που αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας μέσω της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτικής δίκης με την εφαρμογή και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Η λήξη του χρόνου της διαβούλευσης ορίζεται την 2-9-2021 και ώρα 14.00. Το χρονικό διάστημα των 14 ημερών, και μάλιστα εν μέσω θέρους, θεωρούμε ότι δεν είναι επαρκές για τη διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού σχεδίου νόμου, καθότι με αυτό πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των ευρύτατων τροποποιήσεων, που επέφερε ο ν. 4335/2015 στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να επιδιωχθεί η άρση των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική.

Εξ αυτού του λόγου αιτούμεθα την παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης έως την 30-9-2021. Το προηγούμενο της μη επαρκούς διαβούλευσης των Ποινικών Κωδίκων, που είχε σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς τροποποιήσεις αυτών και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας δικαίου στους πολίτες αποδεικνύει τη βασιμότητα του αιτήματός μας.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Κων/νος Βουλγαρίδης, Εφέτης

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης

Εμμανουήλ Φωτάκης, Ειρηνοδίκης ΚΠΔ: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι

Δικηγόροι

Ήδη οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα κυρίως στην εισαγωγή του θεσμού της πιλοτικής δίκης, δηλαδή της μιας δίκης σε ανωτερο δικαστικό επιπεδο για ομοειδείς υποθέσεις με κοινό νομικό αντικείμενο, μετά το Συμβούλιο Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο. Η πρόθεση σύμφωνα με την κυβέρνηση ειναι με την καθιέρωση “πρότυπης ή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ,να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικώνενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες”.

Οι δικηγόροι αντιτείνουν πως πρόκειται για “εμμονή της Κυβέρνησης να εισάγει το θεσμό της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις. Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών”.

Εκφράζουν δε αντιρρήσεις “στην τακτική της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου”, αλλά και στο ότι “…προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων”.

ΚΠΔ: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι

Οι δικαστικοί επιμελητές

Έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι δικαστικοί επιμελητές οι οποίοι εξετάζουν αντιδράσεις όπως “η συνολική αποχή από τα καθήκοντα μας, στοχευμένες αποχές ή/και άλλες δυναμικές ενέργειες”.

Όπως αναφέρουν κυρίως οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση της επαναληπτικής διαδικασίας του πλειστηριασμού, δεν τους βρίσκουν καθόλου σύμφωνους :

“…Η εκπεφρασμένη θέση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών (ΟΔΕΕ) είναι ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν επιλύονται, ιδίως, προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία της επανάληψης του πλειστηριασμού μετά από ματαίωση. Αντίθετα, η εμμονή σε ρυθμίσεις και διαδικασίες που απομακρύνουν τους δικαστικούς επιμελητές από την επανάληψη του πλειστηριασμού επιτείνει τα προβλήματα. Οι προηγούμενες αλλαγές στο δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης με τους ν. 4335/2015 και ν. 4512/2018 (που αποδεδειγμένα προκάλεσαν σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δικών, καθώς επίσης υπέρμετρη αύξηση κόστους τους, αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης των οφειλετών, αδυναμία διόρθωσης λαθών κ.α.) κατέδειξαν την επιτακτική ανάγκη διόρθωσης του νομοθετικού πλαισίου που δημιουργήθηκε, με επαναφορά του ρόλου των δικαστικών επιμελητών σε αυτό το κομβικό σημείο, προς υποβοήθηση της ταχύτερης και λιγότερο δαπανηρής απονομής δικαιοσύνης.

Η ΟΔΕΕ έχει καταθέσει, έγκαιρα, τεκμηριωμένη πρόταση για την επίσπευση της επαναληπτικής διαδικασίας του πλειστηριασμού με άμεσους στόχους, μεταξύ άλλων, την πληρέστερη προστασία των οφειλετών, τη διευκόλυνση άσκησης των δικαιωμάτων τους, καθώς επίσης τη μείωση του κόστους για οφειλέτη και δανειστές και, γενικότερα, τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου και την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος. ΚΠΔ: Παράταση διαβούλευσης ζητούν δικαστές, στα κάγκελα οι δικηγόροι

Οι δικαστικοί επιμελητές, ως άμισθοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και έχοντες την αντίστοιχη άμεση εμπειρία, ιδιαίτερα αναφορικά με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, διεκδικούμε ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια εξορθολογισμού και επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης και θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου με τη συμμετοχή μας, ιδίως στο κρίσιμο δικονομικό σημείο της επανάληψης του πλειστηριασμού έπειτα από τυχούσα ματαίωσή του.

Το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό αλλά θίγει βασικές αρχές της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όπως αυτές ορίζονται με την ΕΣΔΑ και υπενθυμίζονται επανειλημμένα, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της χώρας μας”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ