Σαντορίνη: Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – Ε. Λέκκας: Yπαρκτό ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι σεισμολόγοι - Νέα μέτρα ανακοινώνει σήμερα η Πολιτική Προστασία - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Με τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης και των γύρω νησιών να συνεχίζεται ακάθεκτη, έχει σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι σεισμολόγοι θα επανεξετάσουν σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη, προεδρεύοντος του πρωθυπουργού, στην Πολιτική Προστασία για την εξέλιξη του φαινομένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος, Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν ευρύτερα μέτρα, ενώ θα αξιολογηθεί η κατάσταση με τη λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, καθώς το ισχύον καθεστώς περιορισμών εκπνέει την Παρασκευή.
Οι σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα για ακόμα 15 μέρες έως 3 εβδομάδες.
Ως χειρότερο σενάριο εκτιμάται ένας μεγάλος σεισμός που θα επιφέρει καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, ενδεχομένως και εγκλωβισμούς σε κτίρια.
Υπό αυτό το πρίσμα, επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια που υπάρχουν για συντονισμό επίγειων και εναέριων δυνάμεων, ενώ έγινε και ειδική μνεία για το οδικό δίκτυο, προκειμένου να μένει «καθαρό» και να μην εμποδίζονται οι μεταφορές.
Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του υπουργείου Υγείας, για την περίθαλψη, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν αποστείλει προσωπικό και μέσα στο νησί της Σαντορίνης προληπτικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 7.200 επιβάτες και 1.280 οχήματα έχουν αναχωρήσει με πλοία του ομίλου της attica group από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου έως χθες Τρίτη 4 Φεβρουαρίου από το νησί της Σαντορίνης.
Ε. Λέκκας: Yπαρκτό ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε σήμερα (EΡΤΝews) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαντορίνη: Συνεχείς σεισμικές δονήσεις – “Δεν έχουμε δει ακόμα τον κύριο σεισμό” – ΒΙΝΤΕΟ Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού Άκης Τσελέντης: «Έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956» Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ: Μαζικές αποχωρήσεις από τη Σαντορίνη – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr