Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σενάρια τρόμου για «προβοκάτσια» πάνω στα αποκαΐδια της Μόριας- Νέες φωτιές μπαίνουν συνεχώς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σενάρια τρόμου για «προβοκάτσια» πάνω στα αποκαΐδια της Μόριας- Νέες φωτιές μπαίνουν συνεχώς

Πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο οι πληροφορίες για «υποκινητές», οι οποίοι καθοδήγησαν μετανάστες και πρόσφυγες να βάλουν φωτιές προκειμένου να καταστραφεί το ΚΥΤ της Μόριας –ή πρωτοστάτησαν και οι ίδιοι οι «υποκινητές» όπως κάποιοι λένε.

Η εκδήλωση και τέταρτης εκδήλωσης πυρκαγιάς το απόγευμα της Πέμπτης στο χώρο γύρω από την περιοχή, ενισχύει τα σενάρια των αρμοδίων αρχών πώς το… έγκλημα ήταν προμελετημένο από κάποιους.

Ανοικτό πλέον είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής και των εισαγγελικών αρχών, καθώς θεωρείται βέβαιο πως η καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας πρόκειται για εμπρησμό είτε πρόκειται για υποκινούμενο από εξωγενείς παράγοντες, είτε από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους στο χώρο. Πρόκειται, δηλαδή, για ποινικό αδίκημα και οι εισαγγελικές αρχές επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Είναι γνωστό, πάντως, εδώ και χρόνια πως διάφοροι επιτήδειοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία όσων μεταναστών και προσφύγων φτάνουν στη χώρα και επιδιώκουν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να φύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε. που είναι ο τελικός προορισμός τους.

Αυτό είχε συμβεί και στην Ειδομένη και πριν από κάποιους μήνες ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε στην Βόρεια Ελλάδα, όταν οι μετανάστες έλαβαν (ψευδές) μήνυμα στα κινητά τους πως ανοίγουν τα σύνορα. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στη Μόρια, όπου και στο παρελθόν υπήρξαν εξεγέρσεις και συμπλοκές μεταξύ μεταναστών με αφορμή fake news.

Η σπίθα του κορονοϊού

Ήδη, έρευνες διεξάγονται από κλιμάκια της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εδώ και κάποιο διάστημα έχουν λάβει πληροφορίες πως με αφορμή τον κορονοϊό, κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον πανικό που κυριάρχησε στη δομή της Μόριας.

Όπως αναφέρεται, κάποια άτομα μεταξύ των οποίων και στελέχη κάποιων ΜΚΟ καλλιέργησαν κλίμα πως θα εφαρμοστεί καραντίνα στο ΚΥΤ και όσοι διαμένουν σε αυτό θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερους περιοριστικούς όρους μετακίνησής τους από και προς τη δομή.

Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησαν να εντείνουν τις ανησυχίες μεταναστών και προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν εκεί εδώ και σειρά ετών λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Έτσι, το ενδεχόμενο αυτό πυροδότησε αντιδράσεις μεταξύ των διαμενόντων στο ΚΥΤ, οι οποίοι το μόνο στο οποίο ήλπιζαν ήταν να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Κάτι, βέβαια, που απέκλεισε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Η ολιγωρία της Αυτοδιοίκησης και η υγειονομική διαχείριση

Αιχμές για τη στάση της Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο αφήνει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως εδώ και μήνες επιχειρεί να κλείσει το «κολαστήριο της Μόριας» -όπως έχει χαρακτηριστεί- και να δημιουργήσει κλειστή δομή σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές καθυστέρησαν τη διαδικασία. Ενδεικτική υπήρξε η παρέμβαση- δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που κάλεσε τις αυτοδιοικητικές αρχές να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να μην απορρίπτουν συλλήβδην όλες τις κυβερνητικές προτάσεις για το νέο χώρο του κλειστού κέντρου.

«Μετά τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας» υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη δημιουργία κλειστής δομής και κλείσιμο της Μόριας. «Η κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα» τόνισε.

Κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι και ο έλεγχος εξάπλωσης του κορονοϊού, δεδομένου ότι τα 35 άτομα μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, που είχαν βρεθεί θετικά, ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί. Υγειονομικά κλιμάκια βρίσκονται στο νησί και διενεργούν ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος μεταφοράς του ιού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ