Siemens: Αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο
Διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποζημίωσης από την εταιρεία Siemens παρά τη προηγηθείσα “Συμφωνία Συμβιβασμού” του 2012 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση και από την μητρική Siemens της Γερμανίας και από τη θυγατρική της Ελλάδας, […]
Διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποζημίωσης από την εταιρεία Siemens παρά τη προηγηθείσα “Συμφωνία Συμβιβασμού” του 2012 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση και από την μητρική Siemens της Γερμανίας και από τη θυγατρική της Ελλάδας, η οποία έχει δική της νομική προσωπικότητα αλλά και η γερμανική η οποία είναι αυτοτελής και έχει κατ’ εξοχήν την ευθύνη των ηγετικών της στελεχών που καταδικάστηκαν . Κι αυτό γιατί καταδικάστηκαν μέλη της ηγεσίας για πράξεις που βαρύνουν τη μητρική και για τη ζημία που υπέστη το Ελληνικό δημόσιο αλλά και την ηθική βλάβη που τους προκάλεσαν με τις πράξεις τους οι δύο ηγεσίες. Ανεξάρτητα από τα χρήματα της σύμβασης η οποία όταν υπεγράφη δεν μπορεί να είχε υπόψιν της τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες αποδείχθηκε σήμερα από την παρούσα δίκη οι κατηγορούμενοι είναι υπόλογοι έναντι του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και του ΟΤΕ.
Αποζημίωση δε δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει μόνο από τα πρόσωπα (που μπορεί και να μην έχουν χρήματα) αλλά και από τις εταιρείες που εκπροσωπούσαν οι οποίες είναι υπόλογες αστικά για τις πράξεις των υπαλλήλων τους.
Το δικαίωμα αποζημίωσης στηρίζεται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την έναρξη της δίκης με την οποία έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτή την απόφαση του δικαστηρίου προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν το δικαστήριο είχε πεισθεί πλήρως ότι είχε ικανοποιηθεί η ζημία και η ηθική βλάβη του δημοσίου από την συμφωνία συμβιβασμού του 2012 δεν θα είχε κάνει δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής.
Ωστόσο το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα του να στραφεί και κατά των απαλλαγέντων λόγω παραγραφής των αδικημάτων κατηγορουμένων γιατί το αδίκημα παραμένει. Ότι κι να έλεγε η σύμβαση της siemens με το ελληνικό δημόσιο το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει αυτά που αποδείχθηκαν στο δικαστήριο χρόνια αργότερα, δηλαδή σήμερα, ως εγκλήματα των ηγετικών στελεχών της Γερμανικής και της θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία συμβιβασμού αφορούσε μεταξύ άλλων, 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ. Ακόμα 90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση, φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος. Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων. 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους κ.α..
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr