Σήμερα η συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη – Τι ζητούν Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκική παραβατικότητας και των εξελίξεων με το Ορούτς Ρέις. Η συνάντηση, που θεωρείται κρίσιμη, θα γίνει στη Βιέννη, μία από τις δύο χώρες που θα επισκεφτεί ο Πομπέο. Σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίησή της φαίνεται πως διαδραμάτισε […]
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκική παραβατικότητας και των εξελίξεων με το Ορούτς Ρέις.
Η συνάντηση, που θεωρείται κρίσιμη, θα γίνει στη Βιέννη, μία από τις δύο χώρες που θα επισκεφτεί ο Πομπέο. Σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίησή της φαίνεται πως διαδραμάτισε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να τρομάζει την Ουάσινγκτον η οποία αποφάσισε να ασχοληθεί με σοβαρότητα με το θέμα. Η Αθήνα από την πλευρά της, ζητεί από τις ΗΠΑ να συνετίσουν την Τουρκία και τον Ερντογάν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν στείλει επιστολές προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, με τις οποίες ζητούν από τον Μάικ Πομπέο να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, ζητούν οι ΗΠΑ να δείξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.
Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr