Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σωφρονιστική υπάλληλος κατήγγειλε συναδέλφους για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών κρατουμένων – Δέχθηκε μέχρι και ξυλοδαρμό!

Στο κενό έπεσαν οι καταγγελίες της προς τις αρμόδιες αρχές των φυλακών, αλλά και τις δικαστικές. Ανεπαρκής διερεύνηση των περιστατικών και προστασία της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωφρονιστική υπάλληλος κατήγγειλε συναδέλφους για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών κρατουμένων – Δέχθηκε μέχρι και ξυλοδαρμό! Unsplash

Σεξουαλική παρενόχληση κρατουμένων: Το «λάθος» της ήταν πως το 2013 ως προϊσταμένη σωφρονιστική υπάλληλος σε γυναικεία φυλακή, κατήγγειλε πέντε συναδέλφους της αναφορικά με ένα περιστατικό όπου είχε επιτραπεί σε άνδρες σωφρονιστικούς υπαλλήλους να εισέλθουν στη φυλακή και μάλιστα ένας από αυτούς ήρθε  σε «σεξουαλική επαφή» με δύο γυναίκες κρατούμενες!

Αμέσως μετά άρχισε το μαρτύριό της, με συνεχή περιστατικά εκφοβισμού που κορυφώθηκαν με τον ξυλοδαρμό της. Οι αρχές των φυλακών δεν την προστάτευσαν, ενώ δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από τις δικαστικές αρχές προς τις οποίες προσέφυγε, ούτε από τον Συνήγορο του Πολίτη. Τελικώς, δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Σεξουαλική παρενόχληση κρατουμένων

Από το εκφοβιστικό τηλεφώνημα στον ξυλοδαρμό

Η αρχή των περιστατικών εκφοβισμού έγινε όταν έλαβε ένα εκφοβιστικό τηλεφώνημα και στη συνέχεια άγνωστοι έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της. Η ίδια διαμαρτυρήθηκε στην αστυνομία αλλά δεν επακολούθησε καμία εισαγγελική ενέργεια.

Το 2013 οι αρχές του Μαυροβουνίου, χώρας της οποίας είναι υπήκοος η προσφεύγουσα στο ΕΔΔΑ, επέβαλαν στους συναδέλφους της, που είχαν εμπλακεί στο περιστατικό, ποινή προστίμου, ήτοι ποσό μεταξύ 20 και 30% των αποδοχών δύο έως τριών μηνών. Ένας από τους άνδρες δεσμοφύλακες τέθηκε επίσης σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με περικοπή μισθού 40%.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο τελευταίος δεσμοφύλακας έφτυσε μπροστά της και την έβρισε λέγοντας: «Καλώς την βρωμερή σκύλα. Αν έχανες 50 κιλά μπορεί να έδειχνες όμορφη». Η προσφεύγουσα διαμαρτυρήθηκε στην ασφάλεια των φυλακών. Καθώς ο Διευθυντής των φυλακών απέτυχε να δώσει συνέχεια στην καταγγελία, απευθύνθηκε στον αναπληρωτή. Αυτός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν τον καλούσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εκείνη δεν θα ήταν πλέον επικεφαλής της βάρδιας.

Όπως ισχυρίστηκε, ακολούθησαν πολυάριθμα και συνεχιζόμενα περιστατικά εκφοβισμού και ότι σε μερικές περιπτώσεις η ιεραρχία της φυλακής δεν την είχε υποστηρίξει. Τον Σεπτέμβριο του 2013 πήρε αναρρωτική άδεια. Η καταγγελία της στον διαμεσολαβητή απορρίφθηκε. Σεξουαλική παρενόχληση κρατουμένων

Τον Νοέμβριο του 2013 προσέφυγε στο δικαστήριο, επίσης ανεπιτυχώς. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι τα περιστατικά δεν ισοδυναμούσαν με εκφοβισμό, αλλά διαπίστωσε ότι υπέφερε από το μετατραυματικό στρες από τα περιστατικά. Ενώ, όμως, η διαδικασία συνεχιζόταν, δέχθηκε επίθεση, ξυλοκοπήθηκε και απειλήθηκε από άγνωστο δράστη.

Τα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν απορρίφθηκαν όπως και η συνταγματική καταγγελία που υπέβαλε. Ομοίως, η καταγγελία που υπέβαλε στον Συνήγορο του Πολίτη δεν έγινε δεκτή.

Σεξουαλική παρενόχληση κρατουμένων: Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Το Δικαστήριο έκρινε ότι διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των περιστατικών και τη φερόμενη ως ανεπαρκή αντίδραση των αρμόδιων αρχών, αφενός, και των ψυχολογικών προβλημάτων της προσφεύγουσας αφετέρου.

Υπήρχαν, όπως επιβεβαίωσε το Δικαστήριο, ένδικα μέσα στο εσωτερικό δίκαιο αναφορικά με πράξεις εκφοβισμού. Ωστόσο, αυτά τα ένδικα μέσα  έπρεπε στη πράξη να επιφέρουν και αποτελέσματα. Το ΕΔΔΑ θεώρησε  επίσης ότι η διαδικασία διαμεσολάβησης δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο. Σεξουαλική παρενόχληση κρατουμένων

«Παρά τη σύνδεση των εν λόγω περιστατικών και της κατάστασης της προσφεύγουσας, δεν είχε λάβει προστασία από τα δικαστήρια, τα οποία έκριναν την συχνότητα των περιστατικών ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε δράση» σημειώνεται στην απόφαση.

Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι «οι καταγγελίες εκφοβισμού θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς και στο σύνολό τους και όχι να απορριφθούν απλώς με βάση το πόσο συχνά ή σπάνια έλαβαν χώρα, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το πλαίσιο, ενώ επίσης ορισμένα από τα μεμονωμένα περιστατικά παρέμειναν ανεξέταστα συνολικά».

Όπως διαπίστωσε η αντίδραση των εισαγγελέων ήταν πολύ αργή, στερώντας από αυτήν τις ευκαιρίες να συνεχίσει την υπόθεσή της. «Συνολικά, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο προστασίας στην υπόθεσή της – συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού πλαισίου καταγγελίας – ήταν ανεπαρκής, κατά παραβίαση της θετικής υποχρέωσης του Κράτους να προστατεύσει την προσφεύγουσα» επισημαίνεται. Για τους λόγους αυτούς επιδίκασε και αποζημίωση ύψους 4.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ