Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά από συγγενείς των 68 θανόντων ηλικιωμένων – Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου /ΒΙΝΤΕΟ

 Οι έρευνες αφορούν αδικήματα όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και ανθρωποκτονιών με δόλο κατά συρροή. Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες και δικηγόροι του οίκου ευγηρίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά από συγγενείς των 68 θανόντων ηλικιωμένων – Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου /ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται ο οίκος ευγηρίας στα Τσικαλαριά Χανίων, μετά τις αποκαλύψεις πως σε διάστημα σχεδόν ενός έτους πέθαναν 68 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν εκεί. Οι αποκαλύψεις είδαν το φως μέσω δημοσιευμάτων, ενώ οι καταγγελίες των συγγενών για τις συνθήκες διαβίωσης των οικείων τους, στον οίκο ευγηρίας, συγκλονίζουν.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και έφτασε μέχρι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τον προϊστάμενο Βασίλη Πλιώτα να διαβιβάζει κατεπείγουσα παραγγελία προς τον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή, να εποπτεύσει ο ίδιος και να επιταχύνει τις έρευνες λόγω «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα».

Το Σάββατο στις 10 το πρωί πραγματοποιείται διαμαρτυρία συγγενών ηλικιωμένων φιλοξενούμενων στον οίκο ευγηρίας έξω από το αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Εκταφή στα χανια για ερευνα εγκληματικης ενεργειας σε γηροκομείο2

Ήδη, με εισαγγελική εντολή έγινε εκταφή σορού γυναίκας σε χωριό της Κισσάμου για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για όλες τις περιπτώσεις απ’ όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης.

H υπόθεση με τον οίκο ευγηρίας ξεκίνησε μετά από πολλές καταγγελίες που προέκυψαν από οικείους και συγγενείς, με την Εισαγγελία Χανίων να ζητά, πριν από 1,5 μήνα, να ξεκινήσει έρευνα αφού στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας έχουν διαπιστωθεί δεκάδες θάνατοι, με αιτία που αναφέρεται σε ληξιαρχικές πράξεις από ανακοπή καρδιάς την οποία σε πολλές περιπτώσεις, οι συγγενείς των θανόντων αμφισβητούν.

Διερευνάται από την Εισαγγελία το ενδεχόμενο, οι έκνομες αυτές πράξεις να συνδυάζονται με πρόθεση εκ μέρους του οίκου ευγηρίας να υφαρπάξει περιουσίες των τροφίμων, με τρόπο τέτοιον ώστε να φαίνονται τα πάντα νόμιμα.

Η έρευνα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων αφορά αδικήματα όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και ανθρωποκτονιών με δόλο κατά συρροή.

Ανατριχιαστικές είναι οι αναφορές στο Flashnews.gr, για την κατάσταση που επικρατούσε στον οίκο ευγηρίας στα Τσικαλαριά Χανίων, συγγενών πρώην τροφίμων. Όπως αναφέρει ο κ. Φ «η είκονα θύμιζε κοτέτσι, οι συνθήκες ήταν άθλιες και η φροντίδα ήταν ελλιπής. Την μητέρα μου την είχαν δεμένη με κάτι σαν ιμάντες σε ένα καροτσάκι», ενώ η κ. Μ τονίζει «μου την πέθαναν τη μάνα μου, μπήκε με κινητικά προβλήματα αλλά υγιής, δεν της έδιναν νερό, την είχαν καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο».

Την είχαν στο υπόγειο

Όπως κατήγγειλε ο κ. Φ «είχε πάει η μητέρα μου πέρυσι εκεί, το 2020 και έμεινε για επτά μήνες. Σε μικρή ηλικία ήταν 60 ετών απλά είχε μία ιδιαιτερότητα, δεν ήταν καλά ψυχολογικά και ήταν η μόνη μονάδα που βρήκαμε να την αναλάβουν, λόγω της κατάστασης, γιατί είχαμε γυναίκα στο σπίτι και δεν αρκούσε η 8ωρη φροντίδα, ήθελε 24ωρη, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ασχολήθηκαν γενικά από ό,τι κατάλαβα υπάρχει ένα κενό σχετικά με τους ασθενείς που έχουν θέματα, αυτοί τη δέχτηκαν μπήκε. Μου τα παρουσίαζαν όλα καλά απλά ενώ στο σπίτι έτρωγε όταν μπήκε εκεί της έβαλαν σωληνάκι και έτρωγε από τη μύτη, για δική τους ευκολία προφανώς, την είχαν δεμένη με κάτι σαν ιμάντες σε ένα καροτσάκι, γενικά ήταν πολύ ψυχοφθόρο για μένα όλο αυτό».

Και προσθέτει: «Ήταν άθλιες οι συνθήκες, επειδή γενικά δεν είχαμε τα λεφτά την είχαν βάλει, στο υπόγειο, από ό,τι κατάλαβα όσους έδιναν λιγότερα χρήματα τους έβαζαν στο υπόγειο, δεν είχε καν παράθυρα και πιο πάνω έβαζαν τους άλλους που έδιναν περισσότερα λεφτά, τηλεόραση δεν είχε η γυναίκα, ενώ όλη ημέρα στο σπίτι έβλεπε τηλεόραση, τους παρακάλεσα να βάλουν εκεί την τηλεόραση η οποία υπήρχε εκεί από ό,τι κατάλαβα για τους ελέγχους ίσως για να πάρουν την άδεια για να δείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Φ «όταν τους είπα να ανοίξουν την τηλεόραση για να βλέπει το απέφυγαν είπαν ότι θα ενοχλούνται όλοι και δε θα μπορούμε να τους διαχειριστούμε μου έλεγαν».

«Παρατήρησα μία ημέρα που πήγα ότι ήταν ένας νοσοκόμος και ξεφλούδισε μία μπανάνα, αυτό το θυμάμαι και την μοίρασε σε τρία-τέσσερα άτομα, δηλαδή έφαγε ο κάθε ηλικιωμένος από 1-2 κομματάκια, τους άνοιξε το χέρι με το στόμα και τους τάισε τη μπανάνα. Ένιωσα ότι εκεί μέσα ήταν σαν κοτέτσι, πώς ταΐζουν τις κότες για να κάνουν αυγά και να μεγαλώσουν και να τα σφάξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν της έδιναν νερό

Η κ. Μ. κόρη, πρώην τροφίμου του ιδρύματος, κατήγγειλε επίσης στο Flashnews.gr: «Ήθελα να κάνω οικονομική καταγγελία καθώς στον ενάμιση χρόνο που φιλοξενείτο η μητέρα μου στο γηροκομείο, δεν μας είχαν κόψει καμία απόδειξη. Ήταν το 2019 εκεί και ήταν 77 ετών και πέθανε μέσα στο γηροκομείο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μας είχαν κόψει από ένα μπλοκ αποδείξεων και ήθελα να τους κάνω καταγγελία αλλά φοβόμουν. Φοβόμουν μήπως γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό και μου έλεγαν από το γηροκομείο ότι θα μου κάνουν έκπτωση επειδή δε μου έκοβαν απόδειξη, γιατί εμείς παίρνουμε 940 ευρώ ενώ χωρίς απόδειξη θα σου πάρουμε 800 ευρώ έλεγαν. Θα ήθελα να βρω τον εισαγγελέα να κάνω επώνυμη καταγγελία, ότι κακομεταχειρίζονταν τη μητέρα μου εκεί και ότι από αμέλεια δικής τους έφυγε η μητέρα μου. Η μητέρα μου έπαθε ουρολοίμωξη επειδή δεν έπινε νερό, δεν της έδιναν νερό, είχε πάθει δερματικές αλλεργίες γιατί ήταν βρώμικα εκεί».

Η ίδια χρειάστηκε να κάνει κάποιο χειρουργείο και δεν μπορούσε για ορισμένο διάστημα να επισκέπτεται την μητέρα της. «Την είχαν καθηλώσει σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο και έλεγαν ότι δε θέλει να σηκωθεί. Η μητέρα μου είχε χάσει 20 κιλά, μπήκε 75 και όταν πέθανε ήταν 55 κιλά. Άλλο ένα περιστατικό που γνωρίζω, είναι μίας φίλης μου η πεθερά που βρισκόταν εκεί, και αυτή πέθανε μέσα σε είκοσι ημέρες που φιλοξενείτο στο συγκεκριμένο γηροκομείο. Η μητέρα μου όταν μπήκε στο γηροκομείο είχε κάποια κινητικά προβλήματα, είχε ένα θέμα με την λεκάνη της αλλά γενικά ήταν σε καλή κατάσταση, έπαιρνε κάποια φάρμακα. Τους είχα ενημερώσει ότι η πίεση της πρέπει να είναι 12 και 8, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο και οι παλμοί της να είναι 75, 85 και αν προέκυπτε κάτι τους είχα τονίσει να με πάρουν τηλέφωνο. Εγώ τους είχα πει ότι δε χαρίζω, αλλά μετά έκανα το χειρουργείο και μου την πέθαναν τη μάνα μου. Αν κάνουν ελέγχους θα δουν ότι δεν κόβουν αποδείξεις, έχουν 70 τρόφιμους και για αυτό έχουν κλειδωμένη την πόρτα και απαγορεύουν την είσοδο και λένε ότι πρέπει να ειδοποιήσουμε ότι πάμε να δούμε τον συγγενή μας και έχουν και κάμερες» καταγγέλλει.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Τριτοκοσμικές συνθήκες με τους ηλικιωμένους να είναι δεμένοι στα κρεβάτια, να υφίστανται ξυλοδαρμούς και να του δίνουν χάπια για να μην αντιδρούν περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που βρέθηκαν να απασχολούνται στον οίκο ευγηρίας.

«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλη μέχρι το Σεπτέμβριο σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουνα εκεί πέρα οι καταστάσεις ήταν γενικά… δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια (…) τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσανε πολλές φορές. Υπήρχαν πολλές φορές κάποια βράδια όταν τελείωνα τη βάρδιά μου να δέσω κάποιους ανθρώπους, και επειδή δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με το δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους δένανε εκείνοι. Όταν είχα πρωταρχίσει είχαν πεθάνει 2 με 3 άτομα το πολύ… Μετά ξαφνικά, μετά από ένα μήνα σχεδόν, είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μια εβδομάδα. Δεν γνωρίζω από τι, δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ένας από τους εργαζόμενους στον οίκο ευγηρίας.

Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή ο πρώην εργαζόμενος ανέφερε  ότι «ήταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σα γδούπο ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι, και είδαμε τη γυναίκα ότι είχε πέσει από το κάγκελο διότι προφανώς είχαν ξεχάσει… την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται η γυναίκα και δεν ήθελε. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της, μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της, και η αντίδραση της κυρία Ιουλίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Θέλανε να ‘μαι σαν ένα πιόνι». Νικος Ρουσόπουλος, δικηγόρος

Η απάντηση της ιδιοκτησίας και των δικηγόρων

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο δικηγόρος του Οίκου Ευγηρίας, Νίκος Ρουσσόπουλος, ανέφερε ότι το διάστημα των 16 μηνών το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών, υπάρχουν καταγεγραμμένοι και στο Ληξιαρχείο Χανίων 24 θάνατοι, αριθμός που είναι χαμηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση, ερωτηθείς ο δικηγόρος του γηροκομείου κ. Νικος Ρουσόπουλος,  εάν είναι ακριβές ότι σε τρία χρόνια έχουν πεθάνει στο Γηροκομείο 68 άνθρωποι, απάντησε ότι «στο διάστημα των 18 μηνών που ερευνάται υπάρχουν 24 θάνατοι», ενώ ανέφερε ότι από μελέτες προκύπτει ότι από το 100% των θανάτων σε οίκους ευγηρίας, περίπου τρεις στους τέσσερις πεθαίνουν από ανακοπή καρδιάς και ότι όλοι οι θάνατοι και τα πιστοποιητικά αναφέρουν ως αιτία την ανακοπή καρδιάς, λέγοντας πως αν αυτή οφείλεται σε άλλους λόγους, είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα. Εκταφή στα χανια για ερευνα εγκληματικης ενεργειας σε γηροκομείο

Σε ό,τι αφορά την εκταφή που έγινε με εντολή εισαγγελέα, υποστήριξε ότι «όλα είχαν καλώς», ενώ συνέδεσε τις καταγγελίες για κακοποίηση φιλοξενούμενου ότι αυτές έγιναν μήνες μετά από τον θάνατο του τροφίμου και πως οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του Γηροκομείου, είναι πρώην εργαζόμενου του Γηροκομείου που έχουν απολυθεί.

Ένας άλλος δικηγόρος του οίκου ευγηρίας, ο Ιωάννης Σφακιωτάκης δήλωσε πως δεν ευσταθεί καμία καταγγελία. «Ούτε καν μού αναφέρουν εμένα για τους θανάτους (…) 68 θανάτους. Μπορεί να είναι 168. Αυτό τι λέει; Στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 10.000 άνθρωποι. Το θέμα είναι έχουν πεθάνει από κακουργηματικές πράξεις; Απ’ ό,τι μας λένε εδώ πέρα από μια εγκληματική οργάνωση κι από πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιωτάκης.

«Οι ημερομηνίες που ερευνώνται είναι από το 2020 μέχρι σήμερα, είχαμε 24 ληξιαρχικές πράξεις, γνωρίζουμε ότι είναι περισσότεροι οι θάνατοι, καθότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν είχαν δηλωθεί στο ληξιαρχείο Χανίων» τόνισε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης.

Τόσο ο δικηγόρος όσο και η ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά Χρυσή Λιονάκη δηλώνουν ότι δεν έχει αποδειχθεί καμιά από τις αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για σκευωρία και εκβιασμό εις βάρος της επιχείρησης. «Είναι 3 πρώην εργαζόμενοι και μια δικηγόρος αναμεμειγμένοι σ αυτή την υπόθεση. Αυτοί έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, όχι εγώ. Ήρθε η ασφάλεια ξημερώματα, μπήκε εδώ μέσα και ήταν όλα στην εντέλεια. Παρουσία, εισαγγελέα, ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, ξεγυμνώσανε τους ηλικιωμένους, δεν βρήκαν τίποτα. Αν εγώ κακοποιούσα όπως λένε δεν θα είχαν σημάδια οι άνθρωποι επάνω τους, πώς τα καμουφλάρεις αυτά;» δήλωσε η Χρυσή Λιονάκη.

Πηγή: ΣΚΑΪ, flashnews.gr, ANTENNA

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ