Στα “χέρια” του Εκλογοδικείου 6 ενστάσεις για τις βουλευτικές εκλογές του 2023

Διεξήχθη την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 η δεύτερη συνεδρίαση του Δικαστηρίου.

NEWSROOM
Στα “χέρια” του Εκλογοδικείου 6 ενστάσεις για τις βουλευτικές εκλογές του 2023

Τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Εκλογοδικείου απασχόλησαν 6 υποθέσεις, μετά από τις ενστάσεις που κατατέθηκαν σχετικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Το Εκλογοδικείο συνεδρίασε υπό την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και τη συμμετοχή της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Μυρσίνη Παπαχίου καθώς και της πρόεδρου  του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη.

Μεταξύ των 6 υποθέσεων που εξετάστηκαν, οι δύο αφορούσαν ενστάσεις σχετικά με συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας βουλευτών γιατρών του ΕΣΥ, δεδομένου ότι όπως κατατέθηκε δεν παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους κατά τον προβλεπόμενο από τη εκλογική νομοθεσία χρόνο προ της ημέρας των εκλογών.

Η μία υπόθεση έφτασε στο Εκλογοδικείο από τον αναπληρωματικό βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρο Θεοδώρου και τον εκλογέα Νίκο Πράγια, οι οποίοι στράφηκαν κατά της βουλευτού Ευβοίας ΠΑΣΟΚ Αικατερίνης Καζάνη.

Όπως υποστήριξαν είχε κώλυμα εκλογιμότητας καθώς σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος η κυρία Καζάνη, ήταν γιατρός του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας της Χαλκίδας και δεν παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον προβλεπόμενο χρόνο προ των εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε πως ενώ για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 21ης  Μαΐου 2023, είχε παραιτηθεί, δεν έκανε το ίδιο και για τις επαναληπτικές εκλογές της  25ης Ιουνίου 2023.

Ο συνήγορος της βουλευτού, Α. Καζάνη, είπε κατά τη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου πως η πρώτη παραίτηση που είχε κάνει εξακολουθούσε και ίσχυε, αφού μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν επέστρεψε στην εργασία της και στο μεσοδιάστημα δεν είχε υποβάλει  αίτηση επαναφοράς στο Κέντρο Υγείας Χαλκίδας. Κατά συνέπεια δεν είχε την ιδιότητα του  γιατρού του εν λόγω Κέντρου Υγείας.

Και η δεύτερη ένσταση που απασχόλησε το Εκλογοδικείο αφορούσε την περίπτωση γιατρού που εξελέγη βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. και συγκεκριμένα κατά του Στέλιου Παπασωτηρίου.

Στην υπόθεση αυτή ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Αντωνιάδης και οι εκλογείς  Ιωάννης Παπαδημητρίου, Χρήστος Κουσίδης και Χρήστος Παναγιωτίδης στράφηκαν κατά της εκλογής του.

Υποστήριξαν στην ένστασή τους ότι ο κ. Παπασωτηρίου έχει κώλυμα εκλογιμότητας, καθώς ενώ ήταν διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας (ΝΠΔΔ), δεν παραιτήθηκε από τη θέση του 18 μήνες πριν την διεξαγωγή του εκλογών όπως προβλέπεται.

Σύμφωνα με τη συζήτηση της υπόθεσης με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Διονυσία Νίκα, υποστηρίχθηκε ότι η τοπική αρμοδιότητα του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας επεκτείνεται και στην Φλώρινα και εξ αυτού του λόγου υπάρχει θέμα εκλογικού κωλύματος.

Συνεδρίαση του Εκλογοδικείου: Οι ενστάσεις «Σπαρτιατών» και της «Πατριωτικής Ένωσης»

Μία ακόμη ένσταση που συζητήθηκε ήταν αυτή του εκλογέα Ηλείας Βουνισέα  κατά του κόμματος «Σπαρτιάτες», με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Παναγιώτα Γκουδή- Νινέ. Ο κ. Βουνισέας ζήτησε να απαγορευθεί η χρήση του ονόματος «Σπαρτιάτες», καθώς μάλιστα ο αρχηγός του κόμματος αυτού, δεν είναι από την Σπάρτη.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις αφορούσαν το κόμμα Πατριωτική Ένωση-Λαϊκή Συσπείρωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Συγκεκριμένα, οι Οδυσσέας Τηλιγάδης, Στέργιος Σμυρλής και Μιχάλης Γιαννόπουλος με δύο ενστάσεις τους στρέφονται κατά 69 βουλευτών, αλλά και κατά των αποφάσεων του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αφορούν το κόμμα «Νίκη» και κατά του εμβλήματος του εν λόγω κόμματος, κατά του κόμματος «Πλεύση», κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, κ.λπ.

Ένταση στο Εκλογοδικείο μετά την αγόρευση συνηγόρου

Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση για τις υποθέσεις αυτές υπήρξε ένταση στο Εκλογοδικείο. Κατά τη συζήτηση η εισηγήτρια της ένστασης, αρεοπαγίτης Παναγιώτα Πασσίση, επισήμανε ότι στις ενστάσεις αυτές υπάρχουν «ανάρμοστες εκφράσεις».

Ακολούθησαν ωστόσο οι δηλώσεις του δικηγόρου του εν λόγω κόμματος, όπου κατά την έναρξη της αγόρευσής του, τόνισε ότι «η σύνθεση του δικαστηρίου είναι παράνομη, καθώς δεν προέρχεται από νόμιμη κυβέρνηση».

Η πρόεδρος του Εκλογοδικείου κυρία Νίκα του ζήτησε άμεσα να ανακαλέσει. «Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στο δικαστήριο να μην προσφεύγατε σε αυτό και σας παρακαλώ να ανακαλέσετε» τόνισε με τον συνήγορο τελικά να ανακαλεί.

Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο, οι 69 βουλευτές του κόμματος δεν έδωσαν τον απαιτούμενο-προβλεπόμενο  βουλευτικό όρκο και  παράνομα ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ παράνομα εισπράττουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις, αλλά  είναι παράνομη και η σύσταση της Βουλής.

Η τελευταία ένσταση που συζητήθηκε αφορούσε τον ανεξάρτητο μη ανακηρυχθέντα βουλευτής Ευβοίας Ιάγκος Ζότος όπου στράφηκε κατά των 131 βουλευτών και αναπληρωματικών βουλευτών της Ευβοίας και της  Α΄ Αθηνών.

Κατά τη συζήτηση της  ένστασης,  με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Λεωνίδα Χατζησταύρου, ο κ. Ζότος υποστήριξε ότι  «κόπηκε» από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και δεν συμμετείχε στις εκλογές, καθώς είχε δηλώσει υποψηφιότητα σε δυο εκλογικές περιφέρειες, αυτές της Ευβοίας και της Α΄ Αθηνών. Κάτι που δεν προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία, δηλαδή  η δήλωση υποψηφιότητας σε δύο περιφέρειες. Για το λόγο αυτό ζήτησε την ακύρωση των εκλογών στις δυο αυτές περιφέρειες και την επανάληψή τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr