Στα… θρανία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαστές και νέοι πτυχιούχοι: Το νέο πρόγραμμα του ΔΕΕ για πρακτική άσκηση
Θα βρεθούν, όπως αναφέρεται, με άλλους δικαστικούς λειτουργούς που “συμμερίζονται τις κοινές αξίες της Ένωσης, οι οποίες βασίζονται στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.
Ασκούμενοι νέοι πτυχιούχοι, αλλά και εν ενεργεία δικαστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα επιμόρφωσης και να καθίσουν στα…θρανία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, οι ασκούμενοι εξοικειώνονται με τις δραστηριότητες του θεσμικού οργάνου και εκτελούν καθήκοντα που συνεισφέρουν στο έργο του, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι περιορισμένος και ανέρχεται σε περίπου 200 ετησίως.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατάρτισης Δικαστικών (ΕΔΚΔ), το Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ) δέχεται επίσης και εθνικούς δικαστές ως ασκούμενους, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 ετησίως.
Όπως προαναγγέλλεται από το Δικαστήριο της Ε.Ε. «ως νέος πτυχιούχος ή εθνικός δικαστής, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί ως εγγυητής της τήρησης του δικαίου της Ένωσης για 450 εκατομμύρια πολίτες. Το πρόγραμμα αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να εμπλουτίσετε την εκπαίδευσή σας, αλλά και να συμβάλετε στις δραστηριότητες του Δικαστηρίου σε ένα ευρωπαϊκό, πολυγλωσσικό περιβάλλον, πλούσιο σε ερεθίσματα. Θα συναντήσετε άλλους ασκούμενους, νέους πτυχιούχους ή δικαστές, που συμμερίζονται τις κοινές αξίες της Ένωσης, οι οποίες βασίζονται στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Στα…θρανία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Οι διαδικασίες άσκησης για τους ασκούμενους
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, ο ασκούμενος εξοικειώνεται με τις δραστηριότητες του θεσμικού οργάνου και εκτελεί καθήκοντα που συνεισφέρουν στο έργο του.
Η πρακτική άσκηση μπορεί να διεξαχθεί είτε στα γραφεία των Μελών του θεσμικού οργάνου (δικαστών και γενικών εισαγγελέων), επί 3 έως 5 μήνες, είτε στις υπηρεσίες του θεσμικού οργάνου, επί 5 μήνες.
Ο ασκούμενος υπέχει υποχρέωση εχεμύθειας κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της άσκησής του, υποχρέωση η οποία καλύπτει όλα τα εσωτερικά γεγονότα και έγγραφα του θεσμικού οργάνου των οποίων έλαβε γνώση. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης αυτής, ο ασκούμενος δεν μπορεί να δημοσιεύσει ή να ζητήσει να δημοσιευθεί οτιδήποτε έχει σχέση με την πρακτική άσκησή του χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το Μέλος του θεσμικού οργάνου ή τον προϊστάμενο της υπηρεσίας όπου ασκήθηκε. Πριν από την έναρξη της πρακτικής άσκησής του, ο ασκούμενος αναλαμβάνει επισήμως τη δέσμευση να τηρεί την υποχρέωση εχεμύθειας.
Πού διεξάγεται η πρακτική άσκηση – Πού παρέχουν υπηρεσίες
Η πρακτική άσκηση γίνεται στα γραφεία των Μελών του θεσμικού οργάνου (δικαστών και γενικών εισαγγελέων). Η πρακτική άσκηση στα γραφεία των Μελών απευθύνεται ιδίως στους νέους πτυχιούχους Νομικής που έχουν πραγματοποιήσει σπουδές κατά προτίμηση στο δίκαιο της Ένωσης. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ο ασκούμενος καλείται να μετάσχει στη δραστηριότητα του γραφείου, εκτελώντας διάφορες εργασίες σχετικές με τις υποθέσεις οι οποίες έχουν ανατεθεί στο Μέλος στο γραφείο του οποίου απασχολείται ο ασκούμενος και δεν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διάσκεψης.
Στις υπηρεσίες του θεσμικού οργάνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, οι ασκούμενοι συμμετέχουν ενεργά στην εκτέλεση των καθηκόντων που τους ανατίθενται, υπό την εποπτεία έμπειρων μονίμων υπαλλήλων.
Οι υπηρεσίες που δέχονται ασκούμενους είναι οι εξής:
* Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού
* Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικών
* Διεύθυνση Πολυγλωσσίας (νομική μετάφραση και διερμηνεία)
* Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης
* Τμήμα Έργων και Συντονισμού Ορολογίας
* Διεύθυνση Πρωτοκόλλου και Επισκέψεων
* Νομικός Σύμβουλος επί Διοικητικών Υποθέσεων
* Γραμματεία του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ειδικά η πρακτική άσκηση στην υπηρεσία Διερμηνείας, διάρκειας 6 έως 12 εβδομάδων, απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους διερμηνείς συνεδριάσεων. Σκοπός της άσκησης είναι να δοθεί στους νέους διερμηνείς η δυνατότητα να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους στη διερμηνεία και ιδίως στη νομική διερμηνεία, μέσω της κατάρτισης φακέλων και της ορολογικής έρευνας, καθώς και πρακτικών ασκήσεων σε καμπίνα διερμηνείας «με κλειστό μικρόφωνο». Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν παθητική γνώση τουλάχιστον δύο γλωσσών ή ενεργητική γνώση μιας δεύτερης γλώσσας. Απαιτείται κατανόηση της γραπτής γαλλικής γλώσσας. Οι υποψήφιοι επιλέγονται μία φορά ετησίως για ολόκληρο το δικαστικό έτος (υποβολή υποψηφιοτήτων από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους).
Προϋποθέσεις επιλογής, αμοιβή και υποψηφιότητες
Σύμφωνα με όσα ορίζονται από το ΔΕΕ στις προϋποθέσεις επιλογής είναι οι υποψήφιοι να διαθέτουν:
– Ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην δεόντως δικαιολογημένης εξαίρεσης.
– Πλήρη κατάρτιση πανεπιστημιακού επιπέδου στη νομική επιστήμη, στις πολιτικές επιστήμες ή στις οικονομικές επιστήμες ή σε συναφή τομέα, η οποία να πιστοποιείται με σχετικό δίπλωμα (ή, κατ’ εξαίρεση, ισοδύναμη κατάρτιση).
– Εις βάθος γνώση μιας επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλή γνώση μιας άλλης επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για υπηρεσιακούς λόγους, είναι επιθυμητή η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας.
– Μη συμμετοχή σε προηγούμενη πρακτική άσκηση (αμειβόμενη ή μη) σε θεσμικό ή άλλο όργανο της Ένωσης.
Το ποσό της υποτροφίας άσκησης ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 1.493 ευρώ μηνιαίως. Δεν εμπίπτει στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους μονίμους και μη μονίμους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους ασκούμενους των οποίων ο τόπος κατοικίας βρίσκεται σε γεωγραφική απόσταση τουλάχιστον 200 χλμ. από την έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλεται συνεισφορά στα έξοδα ταξιδιού ανερχόμενη σε 150 ευρώ.
Δεν καταβάλλεται η αμοιβή αυτή όταν η άσκηση πραγματοποιείται στο γραφείo Μέλους του θεσμικού οργάνου εκτός των δύο καθορισμένων περιόδων και εντάσσεται στο πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης για την οποία ο ασκούμενος λαμβάνει άλλη υποτροφία, επίδομα ή αμοιβή.
Πώς να υποβάλετε υποψηφιότητα
Για την άσκηση που διεξάγεται κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου, η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Για την άσκηση που διεξάγεται κατά την περίοδο από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου (για την άσκηση στα γραφεία των Μελών) ή από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου (για την άσκηση στις υπηρεσίες), η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων διαρκεί από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 15 Απριλίου του ίδιου έτους.
Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής EU CV Online και να συνοδεύονται από λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα. Τα αντίγραφα των διπλωμάτων και/ή βεβαιώσεων, περιλαμβανομένων των χορηγηθέντων από πανεπιστημιακή αρχή σχετικά με τα πανεπιστημιακά ή επαγγελματικά προσόντα, πρέπει να υποβάλλονται κατόπιν αιτήματος στο πλαίσιο της διαδικασίας προεπιλογής.
Οι επιλεγέντες υποψήφιοι ενημερώνονται εγγράφως από την υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού του θεσμικού οργάνου. Η επιλογή σε θέση πρακτικής άσκησης δεν προσδίδει στον ασκούμενο την ιδιότητα του μονίμου ή μη μονίμου υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε γεννά δικαίωμα ή προσδοκία για πρόσληψη.
Η άσκηση στο ΔΕΕ για εθνικούς δικαστές
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατάρτισης Δικαστικών (ΕΔΚΔ), το Δικαστήριο δέχεται εθνικούς δικαστές ως ασκούμενους, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 ετησίως.
Η άσκηση των εθνικών δικαστών διεξάγεται στα γραφεία των Μελών του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου ή στη Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΔΕΤ). Η άσκηση αυτή διαρκεί 6 ή 12 μήνες. Οι εθνικοί δικαστές καλούνται να εκτελέσουν, κατά περίπτωση, τα ίδια καθήκοντα με τους εισηγητές στα γραφεία των Μελών ή με τους διοικητικούς υπαλλήλους της ΔΕΤ.
Ο εθνικός δικαστής υπέχει υποχρέωση εχεμύθειας κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της άσκησής του, υποχρέωση η οποία καλύπτει όλα τα εσωτερικά γεγονότα και έγγραφα των οποίων έλαβε γνώση. Ο εθνικός δικαστής δεσμεύεται να μη δημοσιεύσει ή να μη ζητήσει να δημοσιευθεί οτιδήποτε έχει σχέση με την πρακτική άσκησή του.
Προϋποθέσεις επιλογής και αμοιβές
Στις προϋποθέσεις συμμετοχής απαιτείται:
– Να έχει ασκήσει τα καθήκοντα δικαστικού (δικαστή ή εισαγγελέα) σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ένα έτος τουλάχιστον.
– Να είναι εξοικειωμένος με το δίκαιο της Ένωσης.
– Να έχει άριστη γνώση μιας επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαρκές επίπεδο στη γαλλική γλώσσα ώστε να είναι σε θέση να επικουρεί τα Μέλη του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου κατά την εξέταση των δικογραφιών και τη σύνταξη αποφάσεων.
Ορίζεται επίσης πως ο εθνικός δικαστής που γίνεται δεκτός ως ασκούμενος δεν λαμβάνει αμοιβή ούτε αποζημίωση από το Δικαστήριο. Λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση χρηματοδοτούμενη από το ΕΔΚΔ.
Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβάλλονται στο ΕΔΚΔ (REFJ – stages de longue durée).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εισαγγελική έρευνα για Κασσελάκη: “Πόλεμος” ανακοινώσεων ανάμεσα σε Π.Μαρινάκη και Β.Κεχαγια Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη: 31χρονος πέταξε αντικείμενο στη μητέρα του τραυματίζοντάς την στο κεφάλι Δίκη για την υπόθεση του Κολωνού: “Ήμουν ερωτευμένος μαζί της” δήλωσε κατά την απολογία του ο 55χρονος – ΒΙΝΤΕΟ Ρόδος: Ένοχο έκρινε το δικαστήριο 56χρονο εκπαιδευτικό για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης μαθήτριάς του Απάντηση Κασσελάκη με αιχμές κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης μετά την εισαγγελική έρευνα: “Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε” – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr