Σταϊκούρας σε Αχτσιόγλου: Της προτείνουμε να μάθει να διαβάζει όλες τις γραμμές του δελτίου εκτέλεσης κρατικού Προϋπολογισμού
Τα έως σήμερα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορoνοϊού, υπερβαίνουν πλέον τα 24 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ σε ταμειακό κόστος ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Και υπάρχουν περιθώρια και για πρόσθετες παρεμβάσεις. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε απάντησή […]
Τα έως σήμερα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορoνοϊού, υπερβαίνουν πλέον τα 24 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ σε ταμειακό κόστος ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Και υπάρχουν περιθώρια και για πρόσθετες παρεμβάσεις.
Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε απάντησή του στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε υποστηρίξει πως η αναδιάρθρωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα ως στόχος των μέτρων που επανέλαβαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα επίσης με την κ. Αχτσιόγλου, η μερική και προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, ενώ αφήνει εκτός, τόσο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όσο και τους συνταξιούχους.
Στην απάντησή του, ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει παράλληλα, ότι τα ποσά που προανέφερε αφορούν αποκλειστικά σε δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και υπολογίζονται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών που ακολουθούν όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Δεν περιλαμβάνονται στα προαναφερθέντα ποσά πολλές άλλες έκτακτες δαπάνες, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δαπάνες άμυνας και δαπάνες αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών. Παραθέτει δε, στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με βάση τα οποία, έως το τέλος Αυγούστου το ταμειακό κόστος των μέτρων που είχαν ήδη υλοποιηθεί, ανερχόταν σε 9 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία σε 12 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το ταμειακό κόστος αναμένεται να προσεγγίσει τα 11,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία τα 15 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Με βάση τα ίδια στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός:
Από τα 9 δισ. ευρώ ταμειακού κόστους έως το τέλος Αυγούστου:
2,6 δισ. ευρώ αφορούν σε μείωση εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού (λόγω αναστολών φόρων και εισφορών, μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, μείωσης ΦΠΑ, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εποχικών επιχειρήσεων κ.ά.), 3,1 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ελευθέρων επαγγελματιών, μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εγγυοδοτικό πρόγραμμα κ.ά.), και 3,3 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού. «Καλωσορίζουμε την κυρία Αχτσιόγλου, ως τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και της προτείνουμε για αρχή, να μάθει να διαβάζει όλες τις γραμμές του δελτίου εκτέλεσης κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και να μην ασχολείται αποκλειστικά με το σκέλος των δαπανών. Ξεχάσαμε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί εντελώς το σκέλος των εσόδων, διότι ποτέ δεν πίστευε στη μείωση φόρων, αφού ως κυβέρνηση, υποστήριζε ότι συνειδητά είχε επιλέξει να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr