Σταμάτης Ράπτης: Αθωωτική απόφαση για τον τέως Αρχηγό του Λιμενικού

Το δικαστήριο έκρινε αθώους και τον τέως πρόεδρο του ΟΛΠ, κάπτεν Φου, τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Γιώργο Ανωμερίτη και τον τότε αρχηγό Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού. Η υπόθεση αφορά ένα κατασχεμένο πλοίο ελληνικών συμφερόντων που κατέληξε για scrap-παλιοσίδερα στην Τουρκία, με τον τέως Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να […]

NEWSROOM
Σταμάτης Ράπτης: Αθωωτική απόφαση για τον τέως Αρχηγό του Λιμενικού

Το δικαστήριο έκρινε αθώους και τον τέως πρόεδρο του ΟΛΠ, κάπτεν Φου, τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Γιώργο Ανωμερίτη και τον τότε αρχηγό Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού.

Η υπόθεση αφορά ένα κατασχεμένο πλοίο ελληνικών συμφερόντων που κατέληξε για scrap-παλιοσίδερα στην Τουρκία, με τον τέως Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να διατάζει την επιστροφή του στα Ψαρά λόγω του παράνομου απόπλου του από τον Πειραιά. Ο πλοιοκτήτης είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του Σταμάτη Ράπτη για παράβαση καθήκοντος. Ο αθωωθείς τέως Αρχηγός του Λ.Σ. από την πρώτη στιγμή διακήρυττε την αθωότητά του τονίζοντας με την εντολή που έδωσε διασφάλισε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το πλοίο βρισκόταν κατασχεμένο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά από το 2013 και έφερε βάρη περί τα 25.000.000 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2017 του είχε δοθεί προθεσμία 15 ημερών να απομακρυνθεί από την περιοχή αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Πειραιά, ως επικίνδυνο και επιβλαβές. Αν δεν απομακρυνόταν θα ακολουθείτο η προβλεπόμενη διαδικασία εκποίησης του με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, και το τίμημα θα πήγαινε στους δανειστές.

Ένα πρωί τον Δεκεμβρίου 2017, παρασύρθηκε από τα ρεύματα. Το «επίμαχο» πλοίο στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε σε ιδιωτικό ναυπηγείο. Στη συνέχεια πήρε άδεια απόπλου για επισκευή στην Τουρκία, όπου τελικά άλλαξε όνομα και έγινε παλιοσίδερα. Νομίμως υποστήριξε η πλοιοκτησία, με την άλλη πλευρά να έχει αντίθετη άποψη.

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 περιήλθε στο Γραφείο του τότε Αρχηγού Λιμενικού Σώματος και στο Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, έγγραφη καταγγελία του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, για παράνομη άδεια απόπλου προς λιμένα εξωτερικού του πλοίου λόγω κατασχέσεων που είχαν επιβληθεί σε αυτό από την ΟΛΠ Α.Ε., ζητώντας την ανάκληση της άδειας απόπλου και την επιστροφή του πλοίου στον Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο Δικαστήριο η πλευρά των μηνυμένων, διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο είχαν επιβληθεί αναγκαστικές κατασχέσεις και δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απόπλου προς διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος.

Αμέσως δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να κατευθυνθεί το πλοίο προς τα Ψαρά που ήταν και ο πλησιέστερος λιμένας καταφυγής τον οποίο είχε επιλέξει ο κυβερνήτης του ρυμουλκού που ρυμουλκούσε το πλοίο. Παράλληλα, για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας δόθηκε εντολή απόπλου για τα Ψαρά και στο Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 080, που ήταν ελλιμενισμένο στη Χίο.

Λίγο αργότερα, από την ημερομηνία που έδωσε την εντολή ο Αρχηγός Λ.Σ., εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr