ΣτΕ: Εσωτερικό ζήτημα της Δικαιοσύνης η επιλογή διδασκόντων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως οι πίνακες επιλογής έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

NEWSROOM
ΣτΕ: Εσωτερικό ζήτημα της Δικαιοσύνης η επιλογή διδασκόντων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Με κατηγορηματικό τρόπο απάντησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε αιτιάσεις σχετικά με την αρμοδιότητα επιλογής διδασκόντων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και το αίτημα ακύρωσης των πινάκων επιλογής από δικαστικά όργανα.

Σύμφωνα με την κρίση του ΣτΕ, επικαλούμενο και συνταγματικές επιταγές «καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά, η ανάθεση καθηκόντων σχετικών με τη διδασκαλία των εκπαιδευομένων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του υποψηφίου δικαστικού λειτουργού, συνιστά δικαστικό και όχι διοικητικό καθήκον».

Και προσθέτει πως «η επιλογή των διδασκόντων της ΕΣΔι και η ανάθεση σε αυτούς διδασκαλίας ανάγεται σε εσωτερικό ζήτημα της δικαιοσύνης, συναπτόμενο προς την εν γένει επιλογή των δικαστικών λειτουργών. Επομένως, η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΔι περί κυρώσεως του Πίνακα διδασκόντων και η απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Σχολής περί αναθέσεως διδασκαλίας, συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως».

Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ

ΣτΕ Γ´ (7μ) 1596,1597,1598/2024: Η απόφαση έγκρισης του Πίνακα διδασκόντων της ΕΣΔι και ανάθεσης διδασκαλίας συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως.

24/10/2024

ΣτΕ Γ´ (7μ) 1596, 1597, 1598/2024

Πρόεδρος: Δ. Κυριλλόπουλος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ

Εισηγητής: Τ. Βαρουφάκη, Πάρεδρος ΣτΕ

Η απόφαση έγκρισης του Πίνακα διδασκόντων της ΕΣΔι και ανάθεσης διδασκαλίας συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως.

Με τις ανωτέρω αποφάσεις κρίθηκε ότι, εφόσον σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά, η ανάθεση καθηκόντων σχετικών με τη διδασκαλία των εκπαιδευομένων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του υποψηφίου δικαστικού λειτουργού, συνιστά δικαστικό και όχι διοικητικό καθήκον, ως εκ της στενής συνάφειας της εν λόγω ανάθεσης με την παρεχόμενη, κατά τα ανωτέρω, εκπαίδευση.

Η επιλογή των διδασκόντων της ΕΣΔι και η ανάθεση σε αυτούς διδασκαλίας ανάγεται σε εσωτερικό ζήτημα της δικαιοσύνης, συναπτόμενο προς την εν γένει επιλογή των δικαστικών λειτουργών. Επομένως, η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΔι περί κυρώσεως του Πίνακα διδασκόντων και η απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Σχολής περί αναθέσεως διδασκαλίας, συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως.

Δεν αποκλείσθηκε η πρόσβαση των αιτούντων σε «δικαστήριο» κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι 1) το ΔΣ της ΕΣΔι έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις αυτών κατά της μη συμπερίληψής τους στον συνταγέντα από το Συμβούλιο Σπουδών Πίνακα διδασκόντων, καθώς και τα υπομνήματα των ανθυποψηφίων τους, 2) ότι το εν λόγω Δ.Σ., συγκροτούμενο  κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, παρέχει αυξημένες εγγυήσεις αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης και 3) κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς του προς έγκριση του Πίνακα διδασκόντων, το Δ.Σ. έχει την εξουσία ουσιαστικής αναμόρφωσης αυτού.

Αιτιάσεις που αφορούν την παραβίαση των απορρεουσών από το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ αρχών της δίκαιης δίκης, δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν στο πλαίσιο της παρούσας δίκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr