ΣτΕ: Περίμενε 5 χρόνια για απόφαση, δόθηκαν 11 αναβολές οι 8 οίκοθεν και πήρε αποζημίωση 3.000 ευρώ – Αλλάζουν όλα με τη νέα δικονομία του Συμβουλίου Επικρατείας
Μετά το Πάσχα αναμένεται να ψηφιστεί η νέα δικονομία του ΣτΕ που θα βάλει στον δικαστικό μηχανισμό εκδίκασης τους 50 εισηγητές - Ένας δικαστής θα παρακολουθεί (χρεώνεται) κάθε υπόθεση μέχρι τέλους - Στην Ολομέλεια θα πηγαίνει μόνο εφόσον κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο που θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων
Να αλλάξει τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα επιχειρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη νέα δικονομία που θα έρθει προς ψήφιση, πιθανότατα μετά το Πάσχα, με προοπτική να εφαρμοστεί από το νέο δικαστικό έτος. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να ξεστοκαριστεί ένα εύρος πολλών χιλιάδων υποθέσεων που σχετίζονται και με επενδύσεις. Άλλωστε το θέμα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη αποτελεί τον υπ΄αριθμόν ένα ανασταλτικό παράγοντα επενδύσεων, όπως καταγράφεται σε όλες τις σχετικές έρευνες.
Οι αναβολές
Μεγάλο ζήτημα αποτελεί για το ανώτατο δικαστήριο το πεδίο των αναβολών δικών, που εντός του ΣτΕ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα πολλές φορές, κυρίως, ότι αφορά σε οίκοθεν αναβολές, δηλαδή με ευθύνη των δικαστών κι όχι κατόπιν αιτήματος των διαδίκων, όπως έχει καταγράψει πολλάκις το dikastiko.gr. Κι όμως ενώ τουλάχιστον 30 δικαστές έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική – ποινική Δικαιοσύνη τα τελευταία 2 χρόνια με απόφαση της πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επειδή ακριβώς δεν ανταποκρίνονταν, τα πράγματα δεν είναι όμως αντίστοιχα στο έτερο ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο Επικρατείας. Κι αν υπάρχουν παραδείγματα:
-Πρόσφατα αποκαλύφθηκε νέο “παγκόσμιο ρεκόρ” καθυστερήσεων στο ανώτατο δικαστήριο, αφού, xρειάστηκαν 30 χρόνια για την έκδοση μιας απόφασης! Συγκεκριμένα η ποινή εναντίον εταιρείας για φορολογικούς λόγους επιβλήθηκε το 1994, η προσφυγή για ακύρωση έγινε το 2004 και η απόφαση εκδόθηκε φέτος.
Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αφορά στην έκδοση απόφασης για την οποία απαιτήθηκαν 20 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο ΣτΕ, ενώ από την ημέρα καταλογισμού της φορολογικής παράβασης πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια, για τη δε έκδοση άλλης απόφασης απαιτήθηκαν 11 χρόνια, εκ των οποίων τα 7 στο ΣτΕ.
Σε άλλη περίπτωση, διοικητική πρωτοδίκης χρειάστηκε 8 χρόνια για να εκδώσει μια απόφαση που έκρινε το Πρωτοδικείο αναρμόδιο και ότι η υπόθεση έπρεπε να κριθεί από το ΣτΕ. Για να θεωρήσει, δε, την απόφαση αναρμοδιότητας χρειάστηκε άλλα 2 χρόνια (συνολικά 10 χρόνια). Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο επίσπευσης απονομής της Δικαιοσύνης από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήθηκε κατά 30% το επίδομα που χορηγείται σε όλους τους δικαστές για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Το επίδομα αυτό ανέρχεται από 334 έως 895 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής. Δηλαδή και σε αυτούς που αργούν και στους άλλους που σπεύδουν…
“Καμπάνες”
Όλα αυτά όμως , πέραν του προφανούς, κοστίζουν και σε χρήμα στο δημόσιο καθώς ο νόμος 4055/2012 για «δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής», στο άρθρο 53 προβλέπει:
«1. Οποιοσδήποτε από τους διαδίκους, εκτός από το Δημόσιο και τα δημόσια νομικά πρόσωπα τα οποία συνιστούν κυβερνητικούς οργανισμούς κατά την έννοια του άρθρου 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έλαβαν μέρος σε διοικητική δίκη μπορεί να ζητήσει με αίτηση δίκαιη ικανοποίηση προβάλλοντας ότι η διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης καθυστέρησε αδικαιολόγητα και συγκεκριμένα ότι διήρκεσε πέραν του ευλόγου χρόνου που απαιτείται για τη διάγνωση των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που ανέκυψαν στη δίκη.
2. Η αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών».
Οι αιτήσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια δεδομένου ότι μοναδική προϋπόθεση για υποβολή αίτησης είναι να καταβληθεί παράβολο των 200 ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Έτσι πρόσφατα μια ιδιοκτήτρια ακίνητων η οποία διεκδικούσε αποζημίωση 4,5 εκατ. ευρώ καθώς 3 ακίνητά της δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν (να κτίσει και γενικά να τα εκμεταλλευτεί), καθώς υπήχθησαν στο καθεστώς εφαρμογής της αρχαιολογικής νομοθεσίας, που δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση, κ.λπ., κέρδισε αποζημίωση 3.000 ευρώ (ζητούσε 8.000 ευρώ) για ηθική βλάβη καθώς καθώς για την έκδοση της οριστικής απόφασης χρειάστηκαν 5 χρόνια, αφού προηγούμενα δόθηκαν 11 αναβολές, εκ των οποίων οι 8 ήταν αυτεπάγγελτες (δηλαδή ήταν οίκοθεν αναβολές που δίνονται από τους ίδιους τους δικαστές) και οι 3 λόγω κορονοϊού. Η αίτηση κατατέθηκε στο ΣτΕ τον Μάρτιο του 2018 και η απόφαση δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2023.
Αλλαγές
Αυτή τη στιγμή – σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Καθημερινή – στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 11.000 αδίκαστες υποθέσεις, αριθμός μεγάλος μεν αλλά μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, όταν στις αρχές του 2010 είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης έδωσε σοβαρές λύσεις ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ελέω αναβολών ( 72 φορές είχε αναβάλλει ένας δικαστής μια υπόθεση) αλλά ευθύνης του ελληνικού δημοσίου που καθυστερεί πολύ να συμπληρώσει τον φάκελο της υπόθεσης επί τρία ή και περισσότερα χρόνια.
Έτσι οι αλλαγές μέσω της τροποποίησης της Δικονομίας σε συνεργασία βέβαια με το δικαστήριο, θα είναι ριζικές:
– Στην επεξεργασία των υποθέσεων θα μετέχουν, δηλαδή θα εισηγούνται, και οι νεότεροι δικαστικοί, που έως τώρα έχουν τον βαθμό του εισηγητή και προς το παρόν διαδραμάτιζαν μόνον επικουρικό ρόλο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι περίπου 50 νέοι δικαστικοί, που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ, θα αναλαμβάνουν υποθέσεις, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των δικαζόμενων υποθέσεων.
-Μια υπόθεση, όταν θα εισέρχεται στο δικαστήριο, αμέσως θα χρεώνεται σε ένα δικαστή και αυτός θα την παρακολουθεί και θα έχει την ευθύνη της μέχρι το τέλος.
-Οι υποθέσεις, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δεν θα φθάνουν στο ακροατήριο παρά μόνον αν είναι πολύ σύνθετες και σοβαρές. Αλλιώς θα ανατίθενται σε δικαστικό συμβούλιο για να δικάζονται σύντομα και μόνον αν κρίνεται ότι η υπόθεση πρέπει να εισαχθεί στο ακροατήριο θα πηγαίνει εκεί. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα και να ισχύσουν με το νέο δικαστικό έτος, τον Σεπτέμβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: “Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη” – ΒΙΝΤΕΟ Τέμπη: Οι πρώτες χρηματικές εγγυήσεις – μαμούθ έως 600.000 ευρώ σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για την επίμαχη σύμβαση 717 Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί “εκπαιδεύονται” στο δίκαιο κοινοτικών ενισχύσεων Οι δικαστές για την Ευρωπαία Εισαγγελέα: Έκτακτο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων ζητεί η μειοψηφία- Σφοδρή σύγκρουση εντός της Ένωσης Διοικητικών ΔικαστώνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr