ΣτΕ: Σε ποιους απόφοιτους νομικής “μπλοκάρει” την εγγραφή το Ανώτατο Δικαστήριο
Η σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στον Κώδικα Δικηγόρων δεν αντίκεται ούτε στο Σύνταγμα ούτε στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΣτΕ: “Πόρτα” στην εγγραφή ως ασκούμενων δικηγόρων όσων αποφοίτων της Νομικής πανεπιστημίων της Ε.Ε. απέτυχαν τρεις φορές σε μάθημα κατά τις εξετάσεις που διενεργούνται για τη διαπίστωση των γνώσεων τους στο ελληνικό δίκαιο δείχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Αυτό επισημαίνει σε απόφασή του, κρίνοντας πως η σχετική πρόβλεψη του Κώδικα Δικηγόρων δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, αλλά ούτε και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Ειδικότερα το Γ’ Τμήμα επισημαίνει στην απόφασή του: «Απόφοιτοι νομικής πανεπιστημίων της Ε.Ε. δεν μπορούν να εγγραφούν ως ασκούμενοι δικηγόροι αν έχουν αποτύχει τρεις φορές σε μάθημα κατά τις εξετάσεις που διενεργούνται για τη διαπίστωση των γνώσεων τους στο ελληνικό δίκαιο».
Και προσθέτει πως «η διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων που προβλέπει τον περιορισμό αυτό στην πρόσβαση στο δικηγορικό επάγγελμα δεν αντίκειται στο Συντ. και την ΣΛΕΕ, διότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να ζητήσουν εκ νέου την εγγραφή τους, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύουν τη μεταγενέστερη και επαρκή ενασχόλησή τους με το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος στο οποίο είχαν αρχικά αποτύχει».
ΣτΕ: Το σκεπτικό της απόφασης
«Η διάταξη του άρθρου 17 παρ. 5 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα αποφοίτων νομικής πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν έως τρεις φορές στο ίδιο μάθημα κατά τις εξετάσεις που διενεργούνται από την Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας για τη διαπίστωση των γνώσεων τους στο ελληνικό δίκαιο προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων, υπαγορεύεται από συνταγματικώς θεμιτούς σκοπούς (εξυπηρέτηση της λειτουργίας της δικαιοσύνης από πρόσωπα με επαρκή και διαπιστωμένη επιστημονική ικανότητα)» σημειώνεται.
Για το λόγο αυτό κρίνει ότι «δεν έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας και της αναλογικότητας (άρθρα 5 παρ. 1 και 25 παρ. 1 Συντ.) ούτε με τις θεμελιώδεις ελευθερίες κυκλοφορίας των εργαζομένων και εγκατάστασης (άρθρα 45 και 49 ΣΛΕΕ), διότι δεν συνιστά απόλυτο περιορισμό στην πρόσβαση στο δικηγορικό επάγγελμα, καθώς, ερμηνευόμενη υπό το φως των υπερνομοθετικών αυτών αρχών και διατάξεων, δεν αποκλείει τη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να υποβάλουν νέα αίτηση, κατ’ επίκληση νέων στοιχείων, από τα οποία αποδεικνύεται η μεταγενέστερη της ανεπιτυχούς εξέτασης, επαρκής ενασχόλησή τους με το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος στο οποίο είχαν αρχικά αποτύχει».
Κατά την άποψη της μειοψηφίας, ο επίμαχος περιορισμός δεν είναι αναγκαίος για την εκπλήρωση των προαναφερόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι εξυπηρετούνται από την επιτυχία των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις επάρκειας, η οποία αποτελεί όρο sine qua non για την εγγραφή τους στο μητρώο ασκουμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόλυτο σοκ: Δολοφόνησε το μόλις ενός έτους παιδί του – Στο… κενό οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από τη σύζυγο και μητέρα του παιδιού Πάτρα-Ραγδαίες εξελίξεις: “Θα παραδώσω στη Δικαιοσύνη το ηχητικό με τις απειλές της Ρούλας” λέει ο Δασκαλάκης – Τι απαντά η Πισπιρίγκου – ΒΙΝΤΕΟ Συνήγορος του Πολίτη: Ο κορονοϊός “έβαλε το χέρι του” και στην ανάδειξη προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης Δικηγόροι σε αποχή: Πάνε στη φυλακή μικροπαραβάτες και αναστέλλεται η ποινή για βαριά κακουργήματαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr