Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Στενάζουν οι δικηγόροι στα Κτηματολογικά Γραφεία – 40.000 φάκελοι μόνον στο γραφείο Ρόδου – H “αόριστη” παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής

Παραμένουν τα αγκάθια στη λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων. Τι λένε οι δικηγόροι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στενάζουν οι δικηγόροι στα Κτηματολογικά Γραφεία – 40.000 φάκελοι μόνον στο γραφείο Ρόδου – H “αόριστη” παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής eurokinissi

Στα… κάγκελα βρίσκονται εδώ και μήνες όλοι όσοι συνδιαλέγονται με τα Κτηματολογικά Γραφεία και όπως καταγγέλλεται στενάζουν οι δικηγόροι για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.

Δίχως τέλος δείχνει να είναι η ταλαιπωρία με τα αγκάθια στα Κτηματολογικά Γραφεία να παραμένουν. Ενδεικτικό είναι πως μόνον στο Κτηματολόγιο Ρόδου βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 40.000 πράξεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν από επτά υπάλληλους! Καθημερινά δε προστίθενται περίπου άλλες 50 που προστίθενται στο «βουνό» των μη διεκπεραιωμένων πράξεων.

Ωστόσο, όπως είχε καταγράψει το dikastiko.gr μετ’ εμποδίων δείχνει να γίνεται η μετάβαση και στην ψηφιακή εποχή για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς συμβολαιογράφοι και δικηγόροι δηλώνουν πως το νέο σύστημα δεν λύνει τα προβλήματα, καθώς οι καθυστερήσεις θα παραμείνουν με την αναζήτηση ενός απλού πιστοποιητικού να χρειάζεται έως και 12 μήνες αναμονή για την έκδοσή του.

e-justice

freepik

Στενάζουν οι δικηγόροι στα Κτηματολογικά Γραφεία: «Αόριστη» παράταση για το ηλεκτρονικό σύστημα

Προ ημερών ήρθε όπως αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων μία «αόριστη» παράταση της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος. Ειδικότερα, παραπέμπει σε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Β 3963) δια της οποίας παρατείνεται ΑΟΡΙΣΤΩΣ η ισχύουσα, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2023, αναστολή της υποχρέωσης για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο για την εγγραφή πράξεων που, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12 και 14 του ν. 2664/1998 περιέχονται σε έγγραφα, τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία:

α) συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και

β) συντάσσονται από Συμβολαιογράφους, όπως ορίστηκε με την υπ’ αρ. 202/20.10.2022 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Β5577).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση το ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στο μέλλον θα διαπιστώσει την ύπαρξη των προϋποθέσεων για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και την άρση της εν λόγω αναστολής με νεότερη απόφασή του.

Διαγωνισμός

Unsplash

Στενάζουν οι δικηγόροι στα Κτηματολογικά Γραφεία: Κραυγή απόγνωσης

Το θέμα της υποστελέχωσης έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από το δικηγορικό κλάδο. Πρόκειται σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΔΣΑ για έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε «τριτοκοσμικές εικόνες» όταν προσέρχονται από τα «µαύρα μεσάνυχτα», κυρίως δικηγόροι αλλά και πολίτες έξω από τα κλειστά καταστήματα για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει κατά νόμο, στην προκειμένη περίπτωση στο εμπράγματο δίκαιο.

Η κατάσταση αυτή όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι «απάδει στην αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τραυματίζει βαθιά την οικονομία της χώρας αλλά και την δημόσια εικόνα της Ελληνικής Πολιτείας».

Μόνον στο Κτηματολόγιο Ρόδου εκκρεμούν 40.000 υποθέσεις

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 40.000 πράξεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν από επτά υπάλληλους, στις οποίες προστίθενται καθημερινά περίπου άλλες πενήντα ημερησίως, ήτοι περίπου 1.000 νέες πράξεις κάθε μήνα που έρχονται να προστεθούν στο «βουνό» των μη διεκπεραιωμένων!

Αυτή είναι η απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει το Κτηματολόγιο Ρόδου σύμφωνα με το dimokratiki.gr. Παράλληλα, αναφέρεται πως πρέπει να διεκπεραιωθούν και οι αιτήσεις των πολιτών οι οποίες κατ΄ έτος ξεπερνούν τις 10.000 και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 15.000 με το προσωπικό στο Κτηματολόγιο της Ρόδου να μην επαρκεί ούτε καν για να ανταποκριθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται στο Κτηματολόγιο της Ρόδου τουλάχιστον 35 υπάλληλοι, αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 15 με αρκετούς να βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και παράλληλα να μην κινούνται διαδικασίες για προσλήψεις, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Στα τελευταία χρόνια, τόσο από την πλευρά της διοίκησης (κτηματολογικού δικαστή και διευθυντών) όσο και από την πλευρά των υπαλλήλων γίνονται προσπάθειες εκ των ενόντων και με μηδαμινά μέσα, να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της Υπηρεσίας, να καταγραφούν οι εκκρεμείς πράξεις, να λειτουργήσει τμήμα χρέωσης και διανομής και να καταγράφονται στατιστικά στοιχεία και δεδομένα, που αφορούν στο παραχθέν έργο του Κτηματολογίου και που καθορίζουν τις ανάγκες προκειμένου να γίνεται σωστός προγραμματισμός.

Δικαστικοί υπάλληλοι

freepik

Συγκεκριμένα στοιχεία για τις ανάγκες σε προσωπικό

Για πρώτη φορά από τη λειτουργία του Κτηματολογίου, υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα, οπότε η απαίτηση για τη στελέχωσή του βασίζεται στις ρεαλιστικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυσή τους. Το γεγονός είναι ότι οι νέες εισερχόμενες καθημερινά πράξεις, είναι ήδη υπερδιπλάσιος αριθμός από όσες έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει η υπηρεσία.

Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι για να επιτευχθεί η περιβόητη μετάβαση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι απαραίτητο να διεκπεραιωθούν οι 40.000 πράξεις που με τους σημερινούς ρυθμούς, είναι όχι απλώς αδύνατον, αλλά ανάγεται όπως σημειώνεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ