Στη Βουλή το νομοσχέδιο: Τέλος η ειδική δωσιδικία δικαστών και δικηγόρων για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας- Θα συλλαμβάνονται με την αυτόφωρη διαδικασία
Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης (και άλλοι θεσμικοί παράγοντες) χάνουν το προνόμιο να μην συλλαμβάνονται με την αυτόφωρη διαδικασία για πλημμελήματα (δικάζονται από το Μονομελές Εφετείο) για τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας- Προφυλάκιση και για πλημμελήματα προβλέπει ο νέος νόμος
Με την αυτόφωρη διαδικασία θα συλλαμβάνονται και οι δικαστές, οι δικηγόροι αλλά και άλλα πρόσωπα που απολαμβάνουν ειδική δωσιδικία, για τα πλημμελήματα της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή είναι μια από τις προβλέψεις του νέου νόμου που κατατέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και βάζει τέλος στο ειδικό καθεστώς που θέλει ειδικές κατηγορίες λειτουργών να μην συλλαμβάνονται για τα αυτόφωρα πλημμελήματα και να δικάζονται από το Μονομελές Εφετείο. Η διάταξη αναφέρει “οι διατάξεις που αφορούν τα πρόσωπα της περ. δ) του άρθρου 110 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν εφαρμόζονται για τα αδικήματα του παρόντος, οι δε δράστες αυτών δεν εξαιρούνται από την αυτόφωρη διαδικασία”.
Ποιους αφορά
Η εξαίρεση που καταργείται αφορά τα πρόσωπα που δικάζονται στο Μονομελές Εφετείο και συγκεκριμένα αδικήματα “δικαστών πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης και
εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένων των παρέδρων, των ειρηνοδικών, ειδικών πταισματοδικών, των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, των παρέδρων, εισηγητών και δοκίμων εισηγητών του, των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των παρέδρων, εισηγητών και δοκίμων εισηγητών του, του γενικού επιτρόπου, επιτρόπων και αντεπιτρόπων που υπηρετούν σε αυτό, του γενικού επιτρόπου, επιτρόπων και αντεπιτρόπων επικρατείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, των δικηγόρων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και των πλημμελημάτων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες”.
Προσωρινή κράτηση
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν αυξημένες ποινές για τους υπότροπους, ενώ δεν υφίσταται αναστολή σε ποινές άνω των 2 ετών , ούτε η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Παράλληλα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προβλέπεται δυνατότητα προσωρινής κράτησης και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους. Η κράτηση επιβάλλεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον κριθεί αιτιολογημένα “ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και τον παρόντα νόμο, κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή, εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι δεν επαρκεί ούτε αυτός, προσωρινή κράτηση, όταν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης και την εν γένει προσωπικότητα του κατηγορουμένου κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα και ιδίως όταν η πράξη τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά συρροή ή κατ’ εξακολούθηση ή καθ’ υποτροπή κατά την έννοια του παρόντος νόμου ή όταν προκύπτει σκοπός φυγής αυτού με βάση τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 286 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή όταν δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή όταν παραβίασε τους τεθέντες περιοριστικούς όρους. Στα πλημμελήματα το ανώτατο όριο των ανωτέρω μέτρων είναι διάρκειας έως έξι (6) μήνες, μη δυνάμενο να παραταθεί, με ενδιάμεσο έλεγχο της διάρκειας αυτών στους τρεις (3) μήνες”.
Σκοπός και άλλες διατάξεις
Οι νέες διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, αποσκοπούν στην πρόληψη αδικημάτων προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στην ικανοποίηση θυμάτων γυναικών, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, αλλά και στην ικανοποίηση θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Στον φερόμενο ως δράστη μπορεί να τοποθετηθεί ηλεκτρονικό βραχιολάκι από την πρώτη στιγμή που θα καταγγελθεί ή γνωστοποιηθεί το περιστατικό βίας, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα να αποφασιστεί κάτι τέτοιο από το ανακριτικό στάδιο μαζί με άλλους περιορισμούς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, περιοριστικοί όροι μπορούν να τεθούν από το δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται να δικαστεί ή από τον αρμόδιο ανακριτή ή από το δικαστικό συμβούλιο ή από τον εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της υπόθεσης.
Οι περιοριστικοί όροι μπορεί να συνίστανται στην απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, στη μετοίκησή του, στην απαγόρευση προσέγγισης στους χώρους κατοικίας ή εργασίας του θύματος ή στις κατοικίες στενών συγγενών του, όπως και στα εκπαιδευτήρια των παιδιών και στους ξενώνες φιλοξενίας, εφόσον έχουν καταφύγει εκεί τα θύματα. Στον κατάλογο των περιοριστικών όρων περιλαμβάνονται ακόμη η απαγόρευση κάθε είδους επικοινωνίας με το θύμα ή τα θύματα, η παράδοση στην αστυνομική αρχή όπλων που νόμιμα κατέχει ο δράστης, η ηλεκτρονική του επιτήρηση με τη χρήση τεχνολογίας εντοπισμού θέσης και κίνησης (ηλεκτρονικό βραχιολάκι), η εμφάνισή του στο Αστυνομικό Τμήμα, η παροχή στοιχείων επικοινωνίας διαθέσιμων στις Αρχές ανά πάσα στιγμή και η συμμετοχή του σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης.
-Παράλληλα, προβλέπεται φυλάκιση έως 3 έτη σε όποιον «προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας».
-Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, επαπειλείται φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή σε όποιον «με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου».
-Παράλληλα, προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή αν ο παθών είναι κάτω των 12 ετών. Όμως, στην περίπτωση αυτή για την άσκηση ποινικής δίωξης απαιτείται έγκληση, δηλαδή κατάθεση μήνυσης, εκτός αν ο παθών είναι ανήλικος.
«Ψάρεμα» ανηλίκων
Ειδική διάταξη εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα». Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «ενήλικος ο οποίος μέσω Διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη και με χειρονομίες ή προτάσεις προσβάλλει την τιμή του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών». Μάλιστα, αν ακολούθησε συνάντηση με τον ανήλικο ή την ανήλικη, τότε ο ενήλικας δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών.
-Φυλάκιση έως 2 έτη θα αντιμετωπίσει όποιος «κοινοποιεί ή αποστέλλει σε άλλον, χωρίς τη συναίνεσή του, με οποιονδήποτε τρόπο ή με τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών πραγματική ή σχεδιασμένη εικόνα ή οπτικό ή οπτικοακουστικό υλικό αποτυπωμένο σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα που απεικονίζει γεννητικά όργανα (dick pic) κατά τρόπο που δύναται να προκαλέσει φόβο, ανησυχία ή ψυχολογική βλάβη στο πρόσωπο που λαμβάνει το υλικό αυτό». Οι ποινές αυτές επαυξάνονται (αποτελούν ιδιαίτερη επιβαρυντική περίσταση) κατά την κρίση του δικαστηρίου αν τα αδικήματα αυτά διαπραχθούν σε βάρος προσώπου «που φέρει την ιδιότητα δημόσιου εκπροσώπου, δημοσιογράφου ή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ο δράστης τελεί σε ιεραρχική σχέση ή σχέση εξάρτησης με το θύμα».
-Παράλληλα, «όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή».
-Ακόμη, ο προκαλών «σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση των κινήσεων και των δραστηριοτήτων του, ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του (stalking), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη».
-Κατ’ επέκταση, αν όλα αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, επιβάλλεται φυλάκιση έως 3 έτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χανιά: Στο εδώλιο 12 άτομα για τον βιασμό 15χρονης από τον Μυλοπόταμο Βόλος: Άγριος ξυλοδαρμός 45χρονης από τον ανιψιό της για τον… γάμο της αδερφής του Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας προς Κτηματολόγιο: Ζητείται παράταση για τις ελλιπείς δηλώσεις κτηματογράφησης Κύκλωμα προστασίας σε λέσχες και οίκους ανοχής: Στη φυλακή και ο δεύτερος “υπαρχηγός” μετά την απολογία τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr