Στην αντεπίθεση οι δικηγόροι για το φορολογικό ελευθέρων επαγγελματιών: Αναλυτικά το πλαίσιο αποχής από δίκες έως τις 24 Νοεμβρίου – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Ν/Σ

Τι αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Σε διαβούλευση το επίμαχο νομοσχέδιο μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

NEWSROOM
Στην αντεπίθεση οι δικηγόροι για το φορολογικό ελευθέρων επαγγελματιών: Αναλυτικά το πλαίσιο αποχής από δίκες έως τις 24 Νοεμβρίου – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Ν/Σ

Στην πράξη περνάει το νέο μέτωπο του «κινήματος της γραβάτας» – την ώρα που τέθηκε σε διαβούλευση το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες – καθώς ξεκινάει η αποχή των δικηγόρων από δίκες που θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2023, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους για αυτό βάσει του οποίου όπως έχουν καταγγείλει επιχειρείται «ταξική και τοξική στόχευση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων».

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε προ ημερών ομόφωνα τα εξής μέτρα:

– καθολικής αποχής από όλες τις δίκες για 16-17/11 και 21-22/11 και καθολική επίσης την βδομάδα που θα εισαχθεί στη Βουλή

– όλες τις άλλες μέρες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου αποχή από τις δίκες ενδιαφέροντος δημοσίου, -όπως και από τις διαταγές πληρωμής και αποχή από όλες τις επιτροπές του δημοσίου που συμμετέχουν δικηγόροι (κτηματολόγια, δασικοί χάρτες κλπ).

– στις 25 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια (πιθανότατα στις 24/11 θα εισαχθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο) για να αποφασίσει κλιμάκωση ή όχι.

Μεταξύ άλλων οι δικηγόροι τόνιζαν πως «η Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την επιλογή της, χαρακτηρίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αδιάκριτα, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες και μεταφέρει τη λογική του «Νόμου Κατρούγκαλου» στη φορολόγηση, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που η ίδια η Κυβέρνηση επέβαλε».

Αποχή δικηγόρων από δίκες: Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων και πού θα δίνονται άδειες

Σύμφωνα με ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της στις 12.11.2023, σε υλοποίηση της από 11.11.2023 απόφασης της Ολομέλειας, καθόρισε το πλαίσιο αποχής και αδειών με πρότασή της προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων. Βάσει αυτού ορίζεται:

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι έτη στον α’ βαθμό, επτά έτη στον β’ βαθμό και συμπληρωμένα δεκαπέντε έτη στα κακουργήματα.

freepik

– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκταμήνου.

– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών

-Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού

– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών κατεπειγουσών περιπτώσεων

– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας. Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της καθολικής αποχής:

– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.

Δεν θα χορηγούνται άδειες:

α) Για ασφαλιστικά μέτρα και

β) Για αυτόφωρα και συνοδείες.

– Δεν θα διενεργούνται εργασίες σε κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία και έλεγχοι τίτλων.

– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Αδεια δεν απαιτείται:

α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και

γ) Για την κατάθεση προσθήκης/ αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

– Ως προς τις Επιτροπές Δασικών Χαρτών κ.λπ., δεν θα παραλαμβάνονται φάκελοι, δεν θα δικάζονται αντιρρήσεις και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις.

Εφόσον, κατά τη διάρκεια ενός μήνα υπολείπονται συνεδριάσεις για τη συμπλήρωση των ελαχίστων προβλεπόμενων, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής και θα επαναληφθεί η συζήτησή τους μετά το πέρας της αποχής.

Ως προς τις Αναβολές:

Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.

Ως προς την αποχή από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005.

Η αποχή δεν αφορά ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού καθώς και Δημοτικές Επιχειρήσεις) .

Ειδικότερα απέχουμε από:

– Διοικητικές δίκες: φορολογικές, τελωνειακές, κοινωνικοασφαλιστικές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα ή άλλου τύπου κυρώσεις ή καταλογισμούς, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής).

Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) έχει ασκήσει το ένδικο μέσο (εκτός αν η άσκηση του ενδίκου μέσου κωλυσιεργεί την εκπλήρωση δικαιώματος του ιδιώτη).

– Πολιτικές δίκες:

Όπου το αίτημα δικαστικής προστασίας (Αγωγή, έφεση, αναίρεση, ανακοπή) ασκήθηκε από το Δημόσιο υπό την ανωτέρω έννοια και εφόσον η αναβολή της έφεσης ή αναίρεσης δεν συνεπάγεται καθυστέρηση της ικανοποίησης δικαιώματος του ιδιώτη.

– Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής), καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ, όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων (στον πρώτο βαθμό), ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν ο δημόσιος φορέας έχει ασκήσει ένδικο μέσο και εφόσον η αναβολή της έφεσης ή αναίρεσης δεν συνεπάγεται καθυστέρηση της ικανοποίησης δικαιώματος του ιδιώτη).

– Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (διοικητικές και πολιτικές), εφόσον κριθεί ότι η αναβολή προκαλεί βλάβη στον αντίδικο του Δημοσίου, τότε είναι επιτρεπτή η συζήτηση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος θα ειδοποιεί προσηκόντως τον πληρεξούσιο του Δημοσίου κλπ

– Ποινικές δίκες:

Φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών) και από τις δίκες που το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταθέσει έγκληση ή μήνυση ή παρίσταται προς υποστήριξη κατηγορίας. Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα.

– Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στον πρώτο βαθμό στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των ως άνω φορέων, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή ή αναστολή) ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν οι ως άνω φορείς έχουν ασκήσει ένδικο μέσο.

– τις Δίκες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και του ΕΟΠΠΥ, στον πρώτο βαθμό, όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ είναι ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ έχει ασκήσει το ένδικο μέσο.

Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, η αποχή δεν εκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις που ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ έχει επιτύχει υπέρ αυτού προσωρινή δικαστική προστασία ή υπάρχει υπέρ αυτού αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα (οπότε το ένδικο βοήθημα ή μέσο εκδικάζεται κανονικά).

– Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από όλες τις διαδικασίες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ έχει ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.

– Κατά τη διάρκεια της αποχής δεν θα γίνεται κατάθεση από δικηγόρους ενδίκων μέσων και βοηθημάτων εκ μέρους του Δημοσίου και των λοιπών φορέων, ως προσδιορίζεται ανωτέρω, εκτός αν υπάρχει ζήτημα παραγραφής και απώλειας προθεσμίας.

Freepik

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, με το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

– Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

– Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

– Την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

– Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

– Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:

– Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.

– Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

– Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

– Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα: Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιορισμός της χρήσης των μετρητών, αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μην αισθάνονται θύματα της φορολογικής πολιτικής.

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και να στηρίξουμε ανάλογα την κοινωνική μας πολιτική, ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία, όπως θα φανεί στον προϋπολογισμό του 2024. Χωρίς να αυξάνουμε τους φόρους, μέσω όλων αυτών των πρωτοβουλιών που περιορίζουν την παραβατικότητα και τη φοροδιαφυγή, η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα θα αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. Ενώ στο τέλος της διαδρομής φυσικά, με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει, υπάρχει πάντοτε ο στόχος για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr